Dohányzás: a férfiak nagyobb veszélyben vannak

2014. 12. 06.
Szerző: Szimpatika
A dohányzó férfiak több mint háromszor nagyobb valószínűséggel veszítenek Y kromo­szómáikból, mint nemdohányzó társaik - állítják svédországi szakemberek, akik nemrég összefüggést mutattak ki az Y kromo­szómák elvesztése és a rák kialakulása között.
A Science című amerikai folyóiratban pénteken közölt tanulmány segíthet magyarázatot adni arra, hogy a dohányzás miért jelent nagyobb kockázati tényezőt a férfiakra, mint a nőkre, illetve, hogy a férfiaknak általában miért alacsonyabb a várható élettartamuk. Az Y kromoszóma csak a férfiakban van jelen: ez hordozza a férfi ismertetőjegyek kialakulásáért felelős géneket.

"Idén összefüggést mutattunk ki az Y kromoszómák vérsejtekből való eltűnése és a rák fokozottabb kockázata között. Most azt vizsgáltuk, hogy van-e valami életmódbeli, vagy klinikai tényező, amely kapcsolatban áll az Y kromoszómák eltűnésével" - húzta alá közleményében a tanulmányt vezető Lars Forsberg, a svédországi Uppsala Egyetem munkatársa, aki kollégáival több mint hatezer férfi adatait vonta alapos elemzés alá.



A szakember szerint jelentős számú tényező, köztük az életkor, a vérnyomás, a koleszterinszint, az alkoholfogyasztás, az iskolai végzettség és a dohányzás vizsgálata után arra jutottak, hogy a vérsejtek egy töredékénél tapasztalt Y kromoszóma-vesztés gyakoribb volt a dohányzóknál, mint a nem dohányzóknál.

A kockázat mértéke a dózistól függött, vagyis az Y kromoszómák elvesztése gyakoribb volt az erős dohányosoknál, mint a mérsékelten cigarettázóknál. A dohányzásról leszokó férfiak viszont a jelek szerint "visszanyerték" Y kromoszómáikat. Forsberg szerint ez azt sugallja, hogy a dohányzás okozta Y kromoszóma-vesztés talán visszafordítható.

A kutatók szerint egyelőre nem tisztázott az, hogy a vérsejtekben lévő Y kromoszómák elvesztése miként áll kapcsolatban a rák kialakulásával. Az egyik lehetséges magyarázat szerint a vérben lévő immunsejtek, amelyek elveszítették Y kromoszómájukat, nem képesek hatékonyan fellépni a rákos sejtekkel szemben.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!