Haspuffadás: mi állhat a háttérben?

2014. 11. 23.
Szerző: Szimpatika
A tej mint az életerő és az egészség szimbóluma rögzült a köztudatban, és minden korty után úgy érezheti, hogy ma megint tett valamit az immunrendszeréért – ez sok szempontból mégsem teljesen igaz.
A tej magas kalciumtartalma miatt, főként a fejlődő szervezet számára elengedhetetlen a csontrendszer karbantartásához. Felnőttkorban azonban a bélrendszernek nehézséget okozhat a lebontása. A tehéntej tehát egészséges ugyan, ám bizonyos esetekben fogyasztásának súlyos tünetekkel és szenvedéssel járó következményei lehetnek.

Sokaknak fogalmuk sincs, mi okozza az életminőségüket nagyban rontó tüneteket, vagy ha tudják, nem ismerik azokat a lehetőségeket, amelyekkel javíthatnak a helyzetükön. A tejallergiának is léteznek különböző változatai: ezek külön-külön és együtt is felléphetnek, tüneteik és kezelésük is eltérő.



Mi az a laktóz?

A laktóz a tejben és a tejtermékekben lévő különleges cukor, melyet normális állapotban, a vékonybél laktáz nevű enzimje segít lebontani. Egyesek szervezetéből ez az enzim hiányzik, vagy a száma lecsökkent, esetleg nem elég hatékony.

A lebontatlan laktóz aztán továbbkerül a vastagbélbe, ahol bakteriális, erjedő folyamatokat indít meg: az így termelődő gázok hasgörcsöt és puffadást okoznak. A lebontatlan tejcukor megköti a vizet, amely megváltoztatja a széklet állagát és mennyiségét, fájdalmas hasmenést okozva, melyet gyakran kóros fogyás, hányás is kísérhet. A tejcukor lebontó enzimének hiánya, úgynevezett felszívódási zavar, mely már csecsemőkorban, vagy bármikor később is kialakulhat. A laktózérzékenység lehet genetikailag örökölt, vagy kiválthatják más betegségek, mint a lisztérzékenység, vagy a bélrendszer különböző gyulladásai és fertőzései.

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!