Fogínygyulladás: hogyan kezeljük?

2014. 11. 16.
Szerző: Szimpatika
Gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés tehát betegségek spektrumára utal, amelyek a fogínyt érintő különböző gyulladásos folyamatokkal járnak együtt.
A gingivitisz nagyon gyakori. A fogakon képződő lepedéket nyál, baktériumok anyagcseretermékei, ételmaradékok és mikroorganizmusok alkotják. A lepedék kialakulása az előfeltétele számos fogakat és fogínyt érintő betegségnek.

Miről ismerhető fel a gingivitisz?

Az íny kivörösödik, megduzzad, és mechanikai ingerekre vérzik, például fogmosáskor, vagy ha beleharap egy almába. A fogínygyulladásnak is vannak különböző stádiumai, lehet enyhe, vagy súlyos és különböző átmeneti stádiumú. Ha idejében elkezdik a kezelést, a teljes fogsor megőrizhető, a kiváltó tényező megszüntetésével a fogíny maradandó károsodások nélkül gyógyul.



Milyen formái vannak a gingivitisznek?

A kiváltó okoktól és tényezőktől függően a fogínygyulladás a következő formákban fordulhat elő:

Lepedék okozta gingivitisz

A fiatalok és felnőttek fogínyvérzésének többnyire ez az oka. Mivel kezdetben nem jár fájdalommal, a páciensek sokszor nem veszik észre, vagy a fogorvos fedezi fel a problémát. A lepedékképződés oka a hiányzó, a hiányos vagy a nem megfelelő szájhigiénia, különösen, ha a hiányos fogápolás mellett valaki sok szénhidrátot fogyaszt, például cukrokat, banánt, édességeket, édesített üdítőitalokat. Ha a gingivitiszt a hiányos fogápolás okozza, akkor többnyire fogszuvasodással is együtt jár. Fogínygyulladást okozhatnak hormonok, gyógyszerek, ritkán genetikai oka is lehet, valamint szisztémás betegség is állhat a háttérben.

Szisztémás betegségek

A következő betegségek és körülmények okozhatnak fogínygyulladást:
  • Cukorbetegség (diabétesz)
  • Fehérvérűség (leukémia)
  • Hormonális változások (menstruációs ciklus, terhesség)
  • Orális fogamzásgátlók (tabletták)
  • Serdülőkor (pubertás)

Gyógyszerek, amelyek káros hatással lehetnek a fogíny egészségére:
  • Nifedipin, kalciumcsatorna blokkolók
  • Cyclosporin-A Hydantoin,
  • Phenytoin

Fogínygyulladást és fogínyvérzést okozhat egyoldalú táplálkozás, éhezés vagy vitaminhiány (például C-vitamin hiány).

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

A biztos diagnózist követően (ha az orvos kizárta a parodontitiszt) a fogorvos először is eltávolítja a fogkövet. Bátran kérjen tanácsot a fogmosás helyes technikájával kapcsolatban! Ha a betegsége nem súlyos és betartja a szabályokat, a panaszok egy hónapon belül megszűnnek. Ha a fogíny gyulladását gyógyszerek mellékhatása okozza, akkor beszélje meg orvosával, milyen más gyógyszerrel lehetne helyettesíteni a fogínygyulladást kiváltó szert.

Ha a fogínygyulladást a lepedék okozza, akkor nagyon jók a gyógyulás esélyei. A gingivális hiperplázia viszont néha operációt igényel. Ha a gingivitisz kezeletlen marad, vagy ha immungyengeség okozza a fogínygyulladást, parodontitisz is kialakulhat, ami a csontok bomlásával és fogínytasakok képződésével jár. Ez sajnos gyakran előfordul, mivel sokan nem mennek idejében orvoshoz, főleg a dohányosok vannak nagy veszélyben. A legjobb, ha megelőzi a betegséget, rendszeres helyes fogápolással és félévenkénti fogászati ellenőrzéssel. A gingivitisz idejében megkezdett kezelésével a parodontitisz megelőzhető.

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!