A magas proteintartalmú diéta veszélyes is lehet?

Szerző: Szimpatika
A legtöbb egészséges ember számára a magas proteintartalmú diéta, általában nem káros abban az esetben, ha csak rövid ideig követjük (3-4 hónapig). A magas proteintartalmú diéta – amely gyakran szénhidrát korlátozással jár együtt – hosszú távú veszélyeit még mindig tanulmányozzák.
Számos egészségügyi problémát eredményezhet, ha sokáig követjük a magas proteintartalmú diétát.

Néhány magas proteintartalmú diéta, olyan mértékben lecsökkenti a szénhidrát bevitelét, hogy táplálékozási elégtelenséget, vagy túl kevés rost bevitelét eredményezi; mindez székrekedéshez, (divertikulitiszhez) vezethet, és növelheti bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét.

A magas proteintartalmú diéták gyakran olyan ételek fogyasztását írják elő, mint a vörös hús és a teljes zsírtartalmú tejtermékek. Néhány szakértő úgy hiszi, hogy az ilyen étrendek megnövelhetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.


A magas proteintartalmú diéták okozhatják, vagy súlyosbíthatják a már meglévő máj- és vesebetegségeket, mivel a testnek már így is gondot okoz a protein anyagcsere melléktermékeinek eltávolítása.

A magas proteintartalmú diétát, inkább csak a fogyókúra kiegészítéseként, rövid ideig ajánlatos követni. Okosan kell megválasztani a proteint, amit beviszünk a szervezetbe. Jó választás a hal, csirke (a bőre nélkül), sovány marhahús, disznóhús és alacsony zsírtartalmú tejtermékek.

Válasszunk magas rosttartalmú szénhidrátokat, például teljes kiőrlésű termékeket, magas tápértékű zöldségeket és gyümölcsöket. Amennyiben májbetegsége, vesebetegsége vagy diabétesze van, vagy gyógyszert szed krónikus betegségre, konzultáljon orvosával mielőtt magas proteintartalmú diétába kezd.

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!