Minden, amit a mellrákról tudni kell

2014. 11. 08.
Szerző: Szimpatika
A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását.
Van azonban néhány kockázati tényező, ami növelheti a mellrák kialakulásának valószínűségét:

- Nagyfokú masztopátia (emlőkben keletkező ciszták és csomók).
- Hormonpótló terápia változókorban.
- 50 év feletti életkor. Egy 65 éves nőnél egy 45 évessel szemben háromszor olyan nagy eséllyel alakulhat ki a betegség.
- Ha első fokú rokonnál (édesanyánál, nővérnél) diagnosztizálták a betegséget, a kockázat 3-4-szerese az átlagosnak, különösen, ha az érintett rokonok betegsége 50 éves koruk előtt alakult ki.
- Genetikai tényezők: mutációk, melyek a BRCA-1 és BRCA-2 géneket érintik, ez a tényező 7-8-szorosára növeli a mellrák kockázatát. A gén a mellrákban szenvedő nők 2-5 százalékánál kimutatható, és az olyan esetek 30-60 százalékában is, ahol családi halmozódás figyelhető meg.



- A mellrákban való megbetegedés kockázatát 1,5-4 százalékkal növeli a gyermektelenség.
- Ha az első gyermek születése a 35. életév után történik, az háromszorosára növeli a mellrák kialakulásának esélyét. Ezzel szemben a kockázat kisebb, ha a 20. életév előtt születik meg az első gyermek.
- A túl korai első menstruáció és a túl későn kezdődő változókor is kockázati tényezők. A 12 éves kor előtti első menstruáció növeli, a 16 éves kor utáni csökkenti a kockázatot. - Ha a menstruáció elmaradása az 55. életév után következik be, az dupla kockázattal jár, ha 45 éves kor előtt, akkor csökken a veszély.
- Aki korábban már megbetegedett mellrákban, 5-ször nagyobb veszélynek van kitéve, mint azok, akik nem szenvedtek a betegségben.
- A 4 hétnél hosszabb szülés utáni nyugalmi időszak csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.

Van még néhány kockázati tényező, ezeknek azonban csak elenyésző szerepük lehet, mégis fontos megemlíteni őket. Ilyen például a túlsúly, a mozgáshiány, a túl sok alkohol fogyasztása. Az előbbiekben felsorolt adatok statisztikai átlagértékek. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben fennáll egy vagy több kockázati tényező, nem törvényszerű, hogy ki fog alakulni a mellrák. Azonban azoknak a nőknek, akik életében több rizikófaktor is jelen van, gyakrabban kell ellenőrző vizsgálatokra járniuk. Így az esetleges betegség könnyebben és idejében felismerhető lehet. A mellrák korai stádiumban hatékonyan kezelhető, gyógyítható. A rendszeres önellenőrzés nagyon fontos mindenki számára, így azoknak is, akik életében esetleg egyetlen kockázati tényező sincs, mert ahogy már említettük, a betegség minden intő jel és előzmény nélkül is kialakulhat.

Forrás: webbeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!