Szűrés: látványosan csökkenhet a bélrák kockázata

2014. 11. 05.
Szerző: Szimpatika
Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) nagy létszámú vizsgálata szerint a szűrés utáni négy évben látványosan csökken a bélrák kialakulásának kockázata.
A mintegy 200 ezer ember adatait elemző kutatásból kiderült, hogy akik részt vettek a vastagbélrákszűrésen, azoknál 44 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki a betegség a következő négy évben - írták a kutatók a Medical Journal of Australia című orvosi szaklapban.



"Azért nagyon jó hír ez, mert akik elmennek a szűrésre, és még nem betegek, azoknál a következő években lényegesen csökken a kockázat, és így évente életek százai menthetők meg" - mondta Emily Banks, a tanulmány egyik szerzője, az ANU epidemiológiai és közegészségügyi központjának professzora.

Vastagbélrákban hetente átlagosan 80 ausztrál hal meg, a világon itt az egyik legmagasabb a betegség előfordulási aránya. A kormány bejelentette, hogy 2020-tól kétévenkénti szűrést biztosít az 50-74 éveseknek.

"A vastagbélrák a második leggyakoribb rákos halálok az országban, miközben a daganatok közül ezt a legkönnyebb kezelni, ha időben észreveszik. Létfontosságú a betegség tüneteinek ismerete, a rendszeres ellenőrzés és a családi előzmények kiderítése" - vélte Frederick Sitas, az új-dél-walesi Rákellenes Tanács munkatársa, a kutatás egyik résztvevője.

A szűrés azzal csökkenti a betegség kockázatát, hogy általa még korai - gyógyítható - stádiumban diagnosztizálható a rák, valamint azzal, hogy amikor felfedezik a rákmegelőző állapot jellemzőit, például a polipot, akkor el is távolítják azt - mondta Banks.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!