Gyümölcslé vagy kóla? Mindegy!

Szerző: Szimpatika
Már egyetlen pohár gyümölcslé is növeli a szívroham és a szívgörcs kockázatát - derül ki egy friss kutatásból, amely megcáfolja a tévhitet, miszerint a folyadékpótlás ezen módja egészséges. Ez a mennyiség akár hét teáskanál cukrot is rejthet.
A rendszeres gyümölcsléfogyasztók vérnyomása jelentősen magasabb azokénál, akik csak alkalmanként isznak belőle - állítják a szakértők. A nedű miatt megnövekszik a központi vérnyomás, ami többek között megemeli a szívroham és a szívgörcs kockázatát. Az ausztrál Swinburne Műszaki Egyetem munkatársai az aortában, tehát a szív nagy artériájában mérték a vizsgálatban résztvevők vérnyomását. A szív innen pumpálja az oxigéndús vért szerte a testbe.



"Általánosan elterjedt tévhit, hogy a gyümölcslé egészséges. Noha valóban lehetnek benne létfontosságú vitaminok, emellett gyakran rengeteg cukrot és túl kevés rostot tartalmaznak. A gyakori fogyasztásuk tehát hozzájárul a szélsőségesen magas cukorbevitelhez, ami egyébként is jellemző a nyugati társadalmak táplálkozási kultúrájára. A jelenség növeli a magas vérnyomás és a szív-érrendszeri problémák kockázatát - magyarázta a tanulmánynál szerzőként közreműködő Dr. Matthew Pase.

Egy 250 milliliteres pohárnyi gyümölcslé átlagosan 115 kalóriát és hét teáskanál cukrot tartalmaz, míg egy doboz kóla 139 kalóriát. A különbség tehát elenyésző. A gyümölcslevet a gyermekek fogainak romlásáért is felelőssé teszik. Ugyancsak jellemző a nyugati társadalmakra, hogy minden nyolcadik kicsinek szuvasodik a foga hároméves korára. A probléma forrása lehet, hogy a jóhiszemű szülők palackszámra adják csemetéiknek az italt, noha az egész család jobban járna, ha vizet innának. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint hat teáskanálnyi a naponta ajánlott maximális cukormennyiség.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!