Miről árulkodik, ha egy bizonyos napszakban köhögünk?

2014. 10. 14.
Szerző: Szimpatika
A köhögés lehet akaratlan folyamat, de akaratlagosan is kiváltható mechanizmus, melynek célja valamilyen idegen anyag vagy nyák eltávolítása a légutakból. Milyen okokra vezethető vissza a reggeli, napközbeni és esti köhögés?
Ha a köhögést váladékürítés, vagyis köpetürítés követi, akkor beszélünk produktív köhögésről. Amennyiben a köhögés száraz, azt improduktív köhögésnek nevezzük. Köhögési receptorok egyaránt megtalálhatóak a felső légutakban (orr, garat, gége, főhörgő, nagyobb hörgők), a mellhártyán, rekeszizmon, gyomorban, de távolabbi szervek felől, mint a máj és a lép is kiváltható a köhögési reflex. A köhögésnek számos oka lehet, de a köhögés napszaki megjelenése, utalhat valamely alapbetegségre is.



Reggeli köhögés

Ha reggel tele szájjal gennyes (zöldes-sárgás), bűzös köpetet ürít, az felveti a hörgőtágulat (bronchiectasia) lehetőségét. A köhögés idültté válhat, köpete bőséges, amely a beteget a munkájában is zavarhatja. Kínzó reggeli köhögés, amely lehet produktív vagy száraz, és hosszú ideig fennáll, az valószínűleg a COPD egyik tünete. Később a köhögés már napközben is gyakrabban jelentkezik. A dohányzás során irritált légúti nyálkahártyák miatt, főleg a hajnali köhögés és köpetürítés jellemző.

Ha napközben kínoz

Az asthma bronchiale megjelenése, esetenként csak köhögés formájában figyelhető meg. Az asztmás betegek rohama alatt a nehézlégzés, sípolás mellett a köhögés igen erőteljes, amely inkább száraz, „húzó” jellegű, majd a roham végén nyúlós köpet ürülhet. Az asztma súlyossági fokának egyik megítélési szempontja, hogy a rohamok nappal és éjjel hányszor jelentkeznek egy betegnél. A tumor (tüdő, gége) is indukálhat a napszak bármely időpontjában kínzó, rohamokban jelentkező köhögést, mely lehet száraz, vagy véres köpetürítéssel is járhat. A mellhártyagyulladás esetén a szúró, légvétellel összefüggő fájdalom mellett, jellegzetes tünet a köhögés, köhécselés, amely száraz jellegű, és főleg állva jelentkezik, fekve szűnik. Az „ideges” köhögés, krákogás főleg napközben, beszéd előtt és alatt jelentkezik, amikor a zavartságot akarja leplezni az egyén. Magas vérnyomás esetén gyakran alkalmazott gyógyszercsoport az ACE-gátlók, melyek igen gyakori mellékhatása lehet az ingerköhögés. Reflux-betegség esetén, a gyomorból egészen a garatig visszajutó savas tartalom ingerköhögést válthat ki. Nyelőcső-tágulat (diverticulum) esetén, étkezés közben köhögési inger jelentkezik.

Esti, éjszakai köhögés

Leggyakrabban gyermekkorban előforduló, főleg éjszakai rohamokban jelentkező köhögés (ugató) esetén, azonnal a pszeudokruppra gondoljunk, amely egy igen ijesztő és akár életveszélyes betegség is lehet. Éjszakai köhögés, habos köpetürítés, amely rohamokban, főleg fekvéskor jelentkező nehézlégzéssel is társul, annak hátterében szívelégtelenség, asthma cardiale áll. A légcsőhurut, arcüreg-gyulladás esetén az éjszaka lecsurgó váladék erős, produktív köhögést indukálhat, amely a beteget nem hagyja aludni. Fekvéskor jelentkezik a köhögés, ha a mellhártya lemezei között folyadék található. Éjszaka a reflux-betegeknél a gyomortartalom visszajuthat a nyelőcsőn keresztül a garatba, de akár a légutakba is bekerülhet, ilyenkor erős, kínzó köhögés jelentkezik, bőséges váladékürítéssel.

forrás: webbeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!