Vissza az oltással a patikába!

Szerző: Szimpatika
Arra kéri a gyógyszerügyi hatóság a lakosságot, hogy a korábban megvásárolt Meningitec (agyhártyagyulladás elleni) vakcinát vigyék vissza abba a gyógyszertárba, ahol a receptet kiváltották. Az oltás folytatása érdekében vegyék fel a kapcsolatot a gyógyszert felíró orvossal.
A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóság elővigyázatosságból elrendeli a Meningitec szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben (OGYI-T-8363/04-05) elnevezésű vakcina alábbi gyártási tételeinek visszahívását: G87420, G08527, G76679, H20491, H84074, H95178, J34742, H57306, H52274.


A gyártó maga kezdeményezte a védőoltás jelzett tételeinek kivonását, mert a készítmény egyes egységeiben sárgásvörös idegen szemcséket észleltek, melyről bebizonyosodott, hogy  vas-oxid-szennyezés. A GYEMSZI OGYI kéri a lakosságot, hogy a korábban megvásárolt Meningitec vakcinát vigyék vissza abba a gyógyszertárba, ahol a receptet kiváltották. Az oltás folytatása érdekében vegyék fel a kapcsolatot a gyógyszert felíró orvossal.

A már beadott készítmények egészségkárosodást nem okozhattak, az esetleges szennyezés jól látható, és azt a beadó orvos mindenképpen észrevette volna. Az intézkedésre kizárólag elővigyázatosságból kerül sor.

A Meningitec meningococcus C szerotípusú védőoltás, amely az úgynevezett C szerocsoportú Neisseria meningitidis baktériumok által okozott fertőzések (agyhártyagyulladás, vérmérgezés) megelőzését segíti elő két hónaposnál idősebb csecsemőkben, kisgyermekekben, serdülőkben és felnőttekben. A védőoltást csak orvos vagy megfelelően képzett szakszemélyzet adhatja be.

Forrás: NOL

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!