Jön a génmódosított kávé?

Szerző: Szimpatika
A tudósoknak sikerült azonosítaniuk a feketekávé génjeit, ami új megvilágításba helyezheti a kávébabokat, egyúttal utat enged a géntervezésnek. Ezáltal növekedhet az alkalmanként szűkössé váló kávékínálat, ami pedig gátat szabhat az árak emelkedésének. A lelkes kutatók persze elhallgatják a hátrányokat – írja a Conclude Daily Gold.

A több mint hatvan nemzetközi kutatóból álló csoport aprólékos munkával kimutatta, hogy a Robusta kávéfajtában lévő gének egy olyan növényfajtából származnak, amely a világ kávéfogyasztásának durván az egyharmadát adja. Más kutatócsoportok pedig javában dolgoznak a különlegesebb, ízletesebb Arabica fajtán, ami kétszer több genetikus információt tartalmaz – olvasható a Science magazin múlt heti cikkében.

A tudósok meglepő felfedezésre jutottak: a kávé koffeintermelésének módja teljesen eltér annak rokonáétól, a kakaóétól, jelezve, hogy a két növény csak meglehetősen távoli rokonságban áll egymással. Számos oka van annak, hogy azok a növények, melyek közt nem mutatható ki rokonság, hogyan képesek ugyanazt a függőséget okozó anyagot kifejleszteni, amit annyira szeretünk. „A bogarak nem rágcsálják a kávécserje leveleit, mert nem szeretik a koffeint, ellentétben a beporzó rovarokkal, mint például a méhek – közölte az AP amerikai hírügynökséggel Victor Albert, a University of Buffalo fejlődéstani biológusa, a tudóscsoport egyik tagja. – Így a beporzó rovarok többször is visszarepülnek a kávécserjére – éppen úgy, ahogy mi egy nap több csésze kávét is magunkba döntünk.”

Annak ismerete, hogy a Robusta hogyan termel koffeint, további tudományos kísérleteket indíthat el egy genetikailag módosított, koffeinmentes kávébab megteremtésére. „Nem kell végigcsinálni a koffeinkivonási eljárást – mondja Albert –, elég csak olyan kávébabot termeszteni, ami nem termel koffeint.”

A kávé tisztaságának hívei mindig is viszolyogtak a mesterségesen termesztett kávébabok gondolatától. Vandálok 2005-ben, Francia Guyanán elpusztították a tudósok által ültetett transzgenerációs fákat, amelyeken a betegségeknek ellenálló, genetikailag módosított (GMO-) kávéfajtákat termesztettek. 2008-ban pedig Hawaiin a Kona kávét termesztőknek – arra hivatkozva, hogy a mesterségesen termesztett kávébabok rombolják az ő reputációjukat, egyúttal üzleti kilátásaikat – sikerült kilobbizniuk a GMO-n alapuló termesztés betiltását.

A kutatók szerint a genetikai módosítás és a növénytermesztési technológiák adhatnak a leginkább reményt a globális felmelegedés, a betegségek és gombás fertőzések által okozott, ún. Coffee Apocalypse feltartóztatására. A Starbucks más vállalatokkal és kutatókkal már tett ez ellen – írja Bryan Gruley és Leslie Patton a Bloomberg Businessweekben, a Nestlé pedig – ugyancsak más cégekkel karöltve – szívósabb fajták kifejlesztésébe fogott, s ígéretei szerint 2020-ig 220 millió ilyen csíranövényt bocsát a kávétermesztő farmerek rendelkezésére. A Cornell University laboratóriumában a World Coffee Research az 1950-60-as évekből származó, mintegy ezer etiópiai kávéfajta DNS-ét vizsgálja, hogy meghatározza a genetikailag leginkább eltérő 20-30 Arabica fajtát, melyeket aztán keresztezhetnek egymással és szaporíthatnak. Abban reménykednek, hogy sikerül olyan csírákat megalkotni, amelyek nemcsak a rozsdásodással, hanem a férgekkel, baktériumokkal és egyéb fenyegetésekkel szemben is ellenállóak lesznek, ebből kifolyólag bővebb termést hoznak, amiből ízletesebb kávét lehet majd készíteni.

Összefoglalva: úgy tűnik tehát, hogy nagy összecsapás várható génmódosítottkávé-fronton is. A nagy multicégek szolgálatában álló kutatók természetesen elhallgatják az érem másik oldalán levő érveket: a fajtaállomány és a biodiverzitás csökkenése, a genetikai szennyeződés mint valós veszélyforrás, továbbá, hogy a kistermelők elvesztik függetlenségüket és kultúrájukat a tömegtermelés miatt összeomló árak következtében, az ebből keletkező szociális fesztültségeket pedig közpénzből kell kezelni. A párhuzamosan kibontakozó organikus, gourmand vagy speciality irány nem nézi jó szemmel a várható fejleményeket. A fair trade, illetve rainforest alliance által certifikált ültetvények szomszédságába majdan ültetendő GMO-fajták ronthatják a nagy nehezen megszerzett reputációt. A csak organikus és nem monokultúrás kávékat forgalmazó Dean Beans cég egyenesen Frankenbeans-nek nevezi a GMO-babokat. A tudatos fogyasztók igyekeznek majd továbbra is GMO-mentes minőségi kávét fogyasztani, míg a kispénzű tömegnek juthat az olcsó GMO-kávépótlék.


Forrás: OrientPress Hírügynökség ( OPH)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!