Savanyú káposzta – a természetes multivitamin

Szerző: Szimpatika
A savanyú káposzta a magyar konyha népszerű alapanyaga, emellett a cukorbetegek számára egyfajta „jolly joker”, hiszen nyersen fogyasztva viszonylag rövid idő alatt segít beállítani az ideális vércukorszintet. A belőle készült tradicionális fogások, így a töltött, a rakott, illetve a székelykáposzta szinte emblematikus ételeink, de diétásnak sajnos nem mondhatók.

Az alábbi összeállításban olyan recepteket ajánlok, melyek nem állnak messze a hagyományos ízvilágtól, de könnyen emészthetőek és maximálisan kihasználják e kiváló, gyógyhatású alapanyag előnyös tulajdonságait.

Mitől gyógyhatású a savanyú káposzta?

A savanyú káposzta fejes káposztából készül, melyet sóval vagy sós vízzel és kovásszal erjesztenek 10-90 napig. Erjedésekor az anyagcsere számára jótékony hatású, savtermelő baktériumok szaporodnak el benne, melyek kedvezően hatnak a bélflórára. A savanyodásnak köszönhetően a káposzta megőrzi magas C-vitamin-tartalmát, ugyanakkor az ízesítéséhez használt fűszerek – babérlevél, bors, kapor, mustármag, torma, köménymag – szintén jótékony hatással vannak az emésztőszervi megbetegedésekre. A C-vitaminon kívül gazdag A- és B-vitaminban, de tartalmaz káliumot, ként, vasat, klórt, nátriumot, foszfort, kalciumot és jódot is.

Tárkonyos savanyúkáposzta-krémleves

 

Hozzávalók:

 

 

1/2 kg savanyú káposzta

3 közepes krumpli

1 fej vöröshagyma

1 petrezselyemgyökér

1 nagyobb sárgarépa

só (amennyiben a káposztától nem lenne elég sós), frissen őrölt fekete bors, pirospaprika

köménymag, babérlevél, tárkony

3 ek. olaj

 

  1. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpároljuk, megpirítjuk benne a köménymagot és a pirospaprikát.
  2. Beletesszük a savanyúkáposztát (levével együtt) és a feldarabolt zöldségeket.
  3. Sózzuk (vigyázzunk, mert a savanyú káposzta és a leve eleve sós), borsozzuk, és lassú tűzön pároljuk, míg minden zöldség levet enged.
  4. Akkor felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, beletesszük a babérlevelet, majd puhára főzzük.
  5. Mikor elkészült, botmixerrel pépesítjük, és tejföllel, tárkonnyal gazdagítva tálaljuk.


Savanyú káposzta birsalmával és húsgombócokkal


Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta

1 fej vöröshagyma

½ zöld erős paprika

100 g szalonna

1 evőkanál zsír

½ kávéskanál frissen őrölt vegyes bors (fekete, zöld, vörös, fehér)

6 dl natúr almalé

2 nagy (500 g) birsalma

Friss lestyán és tárkonylevél

Friss kakukkfű és borsikafű

200 g zsíros tejföl


A gombócokhoz:

1 evőkanál mangalicazsír

½ póréhagyma (a zöld és a fehér része vegyesen)

100 g rizottóhoz való rizs (kerek szemű)

1 l csirkealaplé

1 dl fehérbor

700 g darált mangalicacomb

½ teáskanál frissen őrölt vegyes bors (mint fent)

5 cm friss gyömbér

1 tojás

 

  1. Először a húsgombócokat készítjük el: a zsírt egy serpenyőben felolvasztjuk és enyhén megfonnyasztjuk benne a felkarikázott póréhagymát (én felerészt a zöld, felerészt a fehér részét használtam, mivel ezek íze és erőssége különböző).
  2. Felöntjük a fehérborral, majd kevergetve addig melegítjük, míg a bor alkoholtartalma elpárolog.
  3. Beletesszük a rizst és alaposan átkeverjük, hogy a hagymás-fehérboros massza bevonja a rizsszemeket.
  4. Merőkanalanként elkezdjük hozzáadagolni a langyos alaplevet, és egy félkész rizottót főzünk: alacsony lángon, minden merőkanál alaplé után átkeverjük a rizst, majd hagyjuk elpárologni a folyadékot, és ezt folytatjuk addig, míg a rizsszemek félkemények lesznek (kb. 6 perc).
  5. Kicsit hagyjuk hűlni, majd, ha szükséges, utánafűszerezzük, és összekeverjük a darált hússal.
  6. Belereszeljük a friss gyömbért, végül egy tojással alaposan kikeverjük a masszát, majd rövid időre beteszünk a hűtőbe, hogy könnyen formázható legyen.
  7. Míg hűl a húsmassza, egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a zsírt és megpirítjuk benne a kockára vágott vöröshagymát.
  8. Közben a savanyú káposztát kinyomkodjuk, apróra vágjuk, hozzáadjuk a pirított hagymához, belekeverjük a felkarikázott erős paprikát is a borssal, kakukkfűvel és borsikafűvel együtt, majd ízlés szerint sózzuk.
  9. A birsalmákat megmossuk, félbevágva kimagozzuk, és gerezdekre vágva a káposzta tetejére rétegezzük.
  10. A húsmasszából evőkanálnyi adagokat szedünk, melyekből gombócokat formázunk – ezek a birsalma tetejére kerülnek.
  11. Felöntjük az almalével, és lefedve, lassú tűzön 60 percig főzzük.
  12. Tálaláshoz a tejfölt kikeverjük az apróra vágott lestyán- és tárkonylevéllel, a szalonnát pedig apró kockákra vágjuk és ropogósra kisütjük (én hasaalja-szalonnát használtam hozzá).

 

Keret:

Zöldség alaplé készítése

Előkészítés: 30 perc

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi fok: 3


Hozzávalók:

2 közepes sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

¼ zellergumó (nagy)

1 kis fej karalábé

1 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 evőkanál szárított gomba (lehetőleg erdei)

1 zöldpaprika

1 paradicsom

1 zöld, hegyes-erős paprika

Zöldfűszerek: kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, zellerzöld (csokorba kötve)

Szárított fűszerek: babér, egész fekete bors, szegfűszeg, körömnyi fahéj

 

  1. Mossuk, majd tisztítsuk meg a zöldségeket és tegyük a fazékba.
  2. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
  3. Forraljuk fel, szedjük le a habját, majd lassú tűzön főzzük 90 percig.
  4. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni: így még leülepedik az aljára, ami átment a szűrőn (fűszermaradványok stb).
  5. Adagoljuk ki 3 dl-es műanyag edényekbe és így fagyasszuk le.

TIPP: Ne, vagy csak nagyon kis mértékben sózzuk – így eredendően sós (pl. füstölt) alapanyagokhoz is fel tudjuk használni.


Forrás: https://ketcicakonyhaja.blog.hu/

A képeket készítette:  Tóth Milán / tothmilan.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!