Nem csak a mélyen fekvő vénákban támadhat a trombózis

Szerző: Szimpatika
Fájdalom, bőrpír, a bőr meleg tapintása – mindhárom tünet trombózist jelezhet, ám nem mindegy, hogy ennek felületes vagy mélyvénás változatával van-e dolgunk. Bár az előbbi önmagában veszélytelen állapot, a kutatások szerint nem ritka, hogy mélyvénás trombózisba fordul át.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a kettő közti különbséget és kezelési módjukat ismerteti.

Nem mindegy, hogy alakulnak ki a vérrögök

A trombózis röviden túlzott véralvadást jelent, amikor a keletkező vérrögök elzárják az ereket, megakadályozva ezzel a véráramlás útját. A folyamat során a véralvadási faktorok és enzimek közreműködésével oldhatatlan fibrinháló, alvadék képződik. Ezek a vérrögök a test bármely ereiben megjelenhetnek, így az artériákban, vénákban, a felületes, illetve a mélyen fekvő erekben is. Artériás trombózis például a vérrögök okozta szívinfarktus vagy stroke, míg a vénáshoz a felületi és a mélyvénás trombózis tartozik.

Bár a mélyvénás és a felületes trombózis (tromboflebitis) igen hasonló egymáshoz, fontos különbség, hogy míg az előbbi önmagában ártalmatlan jelenség, addig, ha a probléma a mélyen fekvő ereket érinti, az akár halálos is lehet. Éppen ezért kiemelt fontossággal bír a kettő elkülönítése és megkülönböztetése.

A felületes trombózist általában keringési zavar, visszeresség, gyulladások, bőrproblémák okozzák. Bár ez is érelzáródással jár, annyiból veszélytelenebb a mélyvénás formánál, hogy ekkor a környező erek gyorsan átveszik az elzáródott ér szerepét, így az elzáródás nem okoz jelentős károkat. „Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem szükséges orvosi segítség, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a felületi és a mélyen fekvő vénák közti, úgynevezett perforans ágak is elzáródnak – így tehát egy „egyszerűbb” tromboflebitis könnyen mélyvénás trombózissá fajulhat” – figyelmeztet prof. Blaskó György.

Ne diagnosztizálja magát!

Tüneteiben a két trombózis igen hasonló – fájdalom, elszíneződés, ödéma –, éppen ezért az állapot diagnózisa orvosi feladat. A páciens elmondása és a fizikai tünetei alapján ultrahangos vizsgálat szükséges, melynek során pontosabb képet lehet kapni a beteg ereinek állapotáról, így az életveszélyes mélyvénás trombózis kizárható.

A felületes trombózis kezelése annyiban más, hogy ebben az esetben nincs szükség teljes véralvadásgátlásra, valamint nagy szerepet kap a helyi (lokális) gyulladásgátlás és a keringés helyreállítása (mozgással, kompressziós kezeléssel). Ennek ellenére vannak olyan esetek, amikor szükség lehet komolyabb alvadásgátlásra (például trombofília esetén), így a felületes trombózis kezelése mindig egyéni elbírálást igényel!

Kilátások: a tromboflebitis általában 1-2 hét alatt gyógyul, ám megfelelő terápia nélkül nem ritkák az ebből adódó szövődmények (pl. nagyobb felületes vénák elzáródása, majd a mélyen fekvő vénák felé történő haladás), így mindenképp orvosi segítséget igényel!


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!