Passzív stresszt okoz a másokból ránk sugárzó feszültség

2014. 09. 07.
Szerző: Szimpatika
A stressz egyik formája a passzív stressz, mely a másokból ránk sugárzó feszültségből ered. A passzív stressz éppen olyan veszélyes a hangulatunkra és az egészségünkre nézve, mintha mi magunk idegeskednénk. A passzív stressz hamar átalakul általános rossz hangulattá, ami egyes esetekben valódi stresszt is kiválthat.

A passzív stressz a stressz olyan formája, amit nem mi élünk át, nem a mi hangulatingadozásunkról szól, hanem mások negatív jelzéseit érzékeljük. Párhuzamként a passzív, illetve aktív dohányzást említhetjük: a dohányzás esetében akkor beszélhetünk passzív dohányzásról, ha a cigarettafüsttel egy légtérben tartózkodunk, és a levegővétel során ezt beszívjuk. Szervezetünk ettől nikotinfüggővé válhat vagy egyéb módon károsodhat. A passzív stressz lényegében a mások negatív érzelmeinek a felvételét, a feszült hangulat átvételét jelenti.

A passzív stressz kutatása

Újabban több kutatás irányult a jelenség pontos vizsgálatára. A vizsgálat során a munkahelyi kommunikációt, a közös irodában dolgozókat vizsgálták. Azokat a nyugodt, csendesebb kollégákat érte a passzív stressz, akik hallgatták a többiek nyafogásait, panaszkodásait. A kutatás vezetője szerint: „Az emberek hihetetlenül gyorsan átveszik egymás mimikáját, hangszínét, vagy akár a testtartását, sőt a kifejezéseit is. Emiatt jobban át is élik a másik mondanivalóját. Mások szorongását szivacsként szívjuk magunkba, szervezetünket ilyenkor passzív stressz éri.” A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy az érzelemátvitelre a nők sokkal érzékenyebbek, ezért a passzív stressz őket jobban fenyegeti.

Megoldások a passzív stressz ellen

Mivel nem mi vagyunk a stressz forrásai, jóval nehezebb a passzív stresszt kivédeni. Ez sajnos nem úgy működik, mint a dohányzásnál, hogy megkérjük a cigizőt, oltsa el a cigit, hiszen a stressz aktív elszenvedője a legtöbb esetben nem szándékosan van negatív hangulatban. A legegyszerűbb módszer, ha elkerüljük a rossz hangulatban lévőt, de ha segíteni szeretnénk, vagy ha egy helyen dolgozunk, akkor a nehezebb utat kell választanunk. Ahhoz, hogy minket ne érjen passzív stressz, el kell érnünk, hogy a stresszt, negatív hangulatot árasztónak jobb kedve legyen. Bátran kérjük meg, hogy mondja el, mi a gondja. Próbáljunk rajta segíteni, vidítsuk fel – ezzel nemcsak neki, hanem magunknak is segíthetünk. A passzív stressz a legtöbb esetben bennünk is levertséggé, rosszabb esetben szorongássá válik. Ennek elkerülése érdekében teremtsünk vidám hangulatot. Ráadásul bármikor előfordulhat, hogy nekünk van stresszes időszakunk, és olyankor nekünk is jól esik, ha a barátaink megpróbálnak felvidítani. A lényeg a hatékony kommunikáció.


Forrás: https://www.nepbetegsegek.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!