Hogy válasszuk ki a nekünk való edzésformát?

2014. 09. 04.
Szerző: Szimpatika
Azt már nagyjából kezdjük elfogadni, hogy súlyunk hosszú távú normalizálása, a fitt forma, vagy épp „csak” a kívül-belül egészséges test és lélek az életünkbe beépített rendszeres mozgás nélkül nem érhető el. Szakértőnk szerint azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk, mivel személyes adottságaink bizonyos mértékig predesztinálnak minket arra, mi lesz nálunk hatásos.

E témában segítségül hívtuk szakértőként Csonka Enikőt, aki személyi edzőként, táplálkozási szakértőként, a Body Wakes egészség mentoraként ismert, nem mellesleg korábban fitnessmodell-világkupát nyert, jelenleg pedig élete eddigi legszebb szakaszát éli férjével és 5 hónapos kislányukkal.

Enikő, minek alapján tudhatjuk, mi a számunkra legmegfelelőbb, leghatásosabb edzésforma?

Cs.E.: Mielőtt belefogunk bármilyen edzésformába, fontos edzővel végeztetnünk egy állapotfelmérést, melynek során feltérképezzük az antropometriai adatokat (testösszetétel, kerületi méretek), megnézzük a testarányokat, az egész vázrendszert. Továbbá, hogy melyik izomcsoport mit bír, van-e olyan izom, amelyik esetleg nagyon elmaradott a többihez képest és így nagyobb figyelmet igényel. Majd következik egy pontos célmeghatározás: a vendég elmondja, mit szeretne, majd az edző is, hogy ezt reálisan mennyi időráfordítással és milyen edzésformákkal lehet elérni. A számunkra leghatásosabb mozgást nagymértékben befolyásolja a hormonrendszeri beállítottságunk is. 4 fő domináns hormontermelő mirigyünk van: az agyalapi, a pajzsmirigy, a mellékvese és hölgyeknél a petefészek. Minden ember besorolható valamelyik típusba, és típusonként különböző az az edzésmódszer, amivel a leggyorsabban célt érhetünk, például a zsírégetés szempontjából. Típusonként eltérő, hogy egy edzés alatt mekkora hangsúlyt fektessünk az erősítő, súlyzós részekre, mennyit a kardio jellegű mozgásra, és az sem mindegy, milyen pulzusszámon végezzük az edzést. Hogy kinél melyik hormontermelő mirigy a domináns, azt egy anyagcseretípus-mérés segítségével tudjuk meghatározni, és ezzel teljesen személyre tudjuk szabni az edzésprogramot, akár egy diétát. Mindemellett eredményességünkbe az étkezésünk 70%-ban beleszámít, így a rendszeres edzés mellett ebben is érdemes szakember segítségét kérni, ha tartós sikert szeretnénk elérni.

A sztárvilágban is nagyon sokan keresik a számukra legideálisabb mozgásformát, Geszler Dorottya pedig már meg is találta: jelenleg pilates-oktatóként is működik. Tudható, hogy a mozgás mindig is lételeme volt a balettpedagógusként végzett, korábban műsorvezetőként folyamatosan a képernyőn szereplő Dorottyának.

Aki képernyőn, vagy „csak” a médiában szerepel bármilyen módon, törekszik arra, hogy mindig a legjobb formáját nyújtsa. Honnan tudtad, hogy a pilates a Te „utad”?

G.D.: Rögtön tudtam, amint megismerkedtem vele és kipróbáltam! Azonnal éreztem, hogy ez az én mozgásformám, hiszen a tartása hasonló a balettos tartáshoz, a mozdulatok kecsesek, áramlóak. (…) Több, különböző stílusú iskolában tanultam, Amerikában is képeztem magam, hogy minél szélesebb legyen a rálátásom erre a mozgásra. Az óráim klasszikuspilates-alapúak, de keverednek bennük a jógás és a nyújtó elemek is. Az elmúlt években két alkalommal is elnyertem az „Év Presentere” díjat Body and Mind kategóriában, ami nagy büszkeséggel tölt el.

Miért ajánlanád épp ezt az edzést olvasóinknak?

G.D.: A pilates mindenkire jótékony hatással van korra és nemre való tekintet nélkül, hiszen kíméli az ízületeket, segít a gerincproblémákon, szép tartást és feszesebb izomtónust eredményez. (…) A gyakorlatok olyan változatosak, hogy nem lehet megunni. Már pár óra gyakorlás után érezhető a hatása, gyors sikerélményt ad. Az egyes gyakorlatokat különböző nehézségi szinteken végezhetjük, így a kezdők és a haladók is elégedettek lehetnek az óra végén. (…)

Enikő, mennyi idő alatt indulhat el a pozitív változás valakinél? Biztassuk egy kicsit a kedves olvasókat!

Cs.E.: Ha valaki betartja a kapott útmutatásokat mind a táplálkozásban, mind az edzésben, akkor a pozitív változás akár 2-3 hét elteltével is jelentkezhet. Az edzésnek a látható fizikai jeleken kívül rengeteg élettani és pszichoszociális hatása is van. Például a szív- és vérkeringési rendszer megerősödik, vérnyomás-szabályozó hatása van, javul a tüdőkapacitás és az immunrendszer, stresszlevezető hatása van. Az egyik legpozitívabb tapasztalatom egy 50 éves női vendégemmel volt, aki már vérnyomáscsökkentő gyógyszert is szedett. Elkezdtük a rendszeres edzéseket, betartotta az utasításaimat, és orvossal egyeztetve, szép lassan elhagyta a vérnyomásgyógyszert. Teste közben szépen átalakult és elérte az ideális testsúlyát. Szerencsére ez csak egy a sok pozitív példa közül.

Érdemes tehát a számunkra legideálisabb mozgásformát gyakorolni és a megfelelő étrendet követni, persze csak akkor, ha szeretnénk egészségesek maradni és élvezni az életünket. Ehhez javasolt bővebb információkat szereznünk.

Forrás: https://bodywakes.hu/esemenyek/eloadas/ideje-felebredni-online/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!