Táplálkozási tényezők a rákképződésben

2014. 08. 21.
|
A diétás tényezők közül a kutatók a legnagyobb figyelmet a zsír szerepének szentelték. Nemzetközi tanulmányok bizonyítékokat szolgáltattak arra, hogy a magas zsírtartalmú táplálkozás fokozza az emlő-, a vastag- és a végbélrák kialakulásának kockázatát. Egyes tanulmányok szerint a telített zsírok fogyasztásának kiemelten kockázatnövelő szerepe van.

A vastagbélrák vonatkozásában lakossági szinten végzett tanulmányok során összefüggést találtak az egy főre eső hús- és állatizsír-fogyasztás mértéke és a rák előfordulásának gyakorisága között.

A zsírfogyasztással kapcsolatban megoszlanak a szakmai vélemények. Mivel maga a zsír nem tartalmaz rákkeltő anyagokat, sokkal fontosabb, hogy a sütéshez használt zsír vagy olaj többszöri használata az, amit kerülni kell, és ugyancsak kerülni kell a húsok túlsütését.

A zsiradékok közül is külön figyelmet szenteltek a magas koleszterinfogyasztás szerepének. Egyes tanulmányok bizonyítékot szolgáltattak a magas koleszterintartalmú étrend és a vastagbélrák, továbbá az emlő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák előfordulása közötti kapcsolatra. Ellenvetésként megemlítik, hogy a magas koleszterintartalmú étrend egyéb állati eredetű tápanyagokban is gazdag, az észlelt kapcsolatot tehát nem lehet egyértelműen csak a koleszterin szerepének betudni.

Az eddigi tanulmányok szerint a növényi eredetű zsiradékok fogyasztása nem jön szóba kockázati tényezőként a rákkal kapcsolatban, sőt egyes tanulmányok szerint az olívaolaj fogyasztása bizonyos fokú védelmet jelenthet az emlő- és vastagbélrák kialakulásával szemben.

A fehérjék szerepe

A nagymértékű húsfogyasztás – és itt elsősorban marha-, sertés- és juhhúsról, azaz ún. vörös húsok fogyasztásáról van szó – növeli a vastagbél-, prosztata- és hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát. A húsoknál maradva arra is vannak bizonyítékok, hogy az erősen sózott, szárított, pácolt és füstölt húsok rendszeres fogyasztása növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A gyomorrák Japánban még 1-2 évtizeddel ezelőtt is észlelt rendkívüli gyakoriságát ezzel magyarázták. Az utóbbi évtizedekben azonban ott is csökkent a gyomorrák előfordulásának gyakorisága, amit a változóban lévő táplálkozási szokásokkal magyaráznak.

Nitrózaminok

Egy időben roppant nagy port vert fel az a feltételezés, hogy a húsok tartósítására használt nitritekből, nitrátokból és a fehérjék emésztése során keletkező bomlástermékekből (aminok, amidok) a szervezetben N-nitrózaminok keletkeznek. Állatkísérletekben pedig a legkülönbözőbb nitrózaminok erős rákkeltőknek bizonyultak. Nitriteket, nitrátokat nem csak a húsok, hanem a zöldség- és főzelékfélék, sőt a szalonna, a sör és a sajtok is tartalmaznak. Végül is az eddigi vizsgálatok nem erősítették meg, de nem is cáfolták, hogy az élelmiszerek magas nitrit- és nitráttartalma például a gyomorrák vonatkozásában kockázati tényező lehet.

A sütéskor keletkező rákkeltő anyagok

A húsféléknél maradva feltétlenül meg kell említeni, hogy kiterjedt tanulmányok tanúsága szerint azok elkészítése (sütése, grillezése) során is képződhetnek rákkeltő anyagok. A Lyonban székelő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség illetékes munkacsoportja meg is állapította, hogy a hússütés különböző módozatai során képződött égéstermékek egy része állatkísérletben rákkeltőnek bizonyult. Arra vonatkozóan azonban, hogy azok emberre nézve milyen kockázatot jelentenek, nem vontak le egyértelmű következtetéseket. Vannak olyan közlések, melyek szerint a rendszeres sülthús-fogyasztás az emlőrák és egyéb hormonális hátterű ráktípusok tekintetében igenis kockázati tényezőt jelent. Mindenesetre célszerű tartózkodni attól, hogy az elkészítés során a húsféléket túlsüssük, felületüket feketére égessük, azaz mintegy elszenesítsük őket, mert az égéstermékek bizonyítottan számos rákkeltő anyagot tartalmaznak.

Az adalékanyagok szerepe

Jól ismert, hogy a fejlett élelmiszeripari eljárások során a legkülönbözőbb élelmiszerekhez tartósítás, ízesítés, küllemjavítás stb. céljából számtalan különböző, ún. adalékanyagot adnak. Ezek esetleges rákkeltő szerepére vonatkozóan még kevés vizsgálat történt. Igaz viszont, hogy a felhasznált vegyi anyagokat a törvény előírásai szerint rendszerint állatkísérletekben előzetes toxikológiai vizsgálatnak vetik alá. Ezen adalékanyagok végül rendszerint olyan kis mennyiségben kerülnek be a szervezetünkbe, hogy veszélyt igazán még akkor sem mindig jelentenek, ha történetesen nagy adagokban, tartósan adagolva, állatkísérletekben rákkeltőnek bizonyulnak. Az ilyen anyagok élelmiszeriparban való felhasználását azonban rendszerint nem is engedélyezik.

Ezen szabály alól csak a szacharin esetében tettek kivételt: erről bebizonyították, hogy nagy adagokban és az állatok egész élete során történő adagolás esetén az a húgyhólyagrákok gyakoribb előfordulását eredményezi. Lakossági vizsgálatokban viszont egyértelműen bizonyították, hogy a szacharin olyan mennyisége, amely az ember szervezetébe akár egy életen keresztül történő használat során bejuthat, nem jelent a rákképződés vonatkozásában fokozott kockázatot.

Kávé és tea

Néhány éve nagy figyelmet keltett a Lyoni Nemzetközi Rákügynökség egyik munkacsoportjának állásfoglalása, mely a kávéfogyasztásnak az emberi húgyhólyagrák képződésben játszott szerepe mellett foglalt állást. Ugyanakkor az ügynökség a teát ilyen szempontból nem találta kockázati tényezőnek. Újabb tanulmányok szerint jelentős összefüggés van a kávéfogyasztás és a hasnyálmirigyrák, valamint a húgyhólyagrák előfordulása között. Más tanulmányok szerint viszont mind a tea-, mind a kávéfogyasztás egyenesen csökkenthati bizonyos rákféleségek kialakulásának kockázatát.


Végül néhány sorban szólni kell az élelmiszereket szennyező anyagokról is, mint potenciális rákkockázati tényezőkről. A mezőgazdaság, a gyümölcs- és zöldségtermesztés kemizációja következtében megvan a lehetősége, hogy növényvédőszer-maradványok kerüljenek szervezetünkbe, jóllehet nemzetközi és hazai előírások is szigorúan meghatározzák ezek megengedhető maximális szintjét a piacra kerülő termékekben.


Forrás: http://daganatok.hu/

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el