Így diétázzon PCOS esetén

2014. 08. 21.
Szerző: Szimpatika
Napjainkban a PCOS (policisztásovárium-szindróma) a női meddőség egyik fő oka: megközelítőleg a nők 5-10%-át érinti. A betegség kezelésének 3 alappillére közül a speciális diéta az egyik, amelynek betartásával az illető sokat tehet állapota gyors javulásáért.

Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont és az Egészségáruda dietetikusa a PCOS-étrendről adott tanácsokat.

PCOS és inzulinrezisztencia a meddőség hátterében

Míg a PCOS elnevezés csupán a petefészek (ovárium) betegségére utal, valójában egy komplex anyagcserezavarral állunk szemben, melynek tünetei is szerteágazóak lehetnek.

A PCO-szindrómát gyakran csak akkor diagnosztizálják, amikor nem sikerül a teherbe esés, pedig már ezt megelőzően is vannak figyelmeztető jelek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a rendszertelen menstruáció, ciszták megjelenése a petefészekben, zsíros, mitesszeres bőr, hasra lokalizálódó elhízás, hajhullás. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek egyénenként változhatnak: pl. számos PCO-szindrómás hölgy kifejezetten vékony testalkatú, és ciszták sem jelennek meg minden esetben a petefészekben.

A betegség kialakulásában szerepet játszanak örökletes tényezők és környezeti faktorok is. Az örökletes tényezők közül ki kell emelni az inzulinrezisztenciát (IR). Ebben az esetben nem elegendő a normál mennyiségű inzulin a vércukorszint normalizálásához, a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie. A magas inzulinszint szépen lassan felborítja a hormonháztartást és az anyagcserét is. A genetikai hajlam mellett a környezeti tényezők is szükségesek a betegség kialakulásához, melyek közül legfontosabb a mozgásszegény életmód, a rendszertelen táplálkozás és az erős stresszhatás.

Diéta: a hármas kezelés egyik alappillére

Az inzulinrezisztencia és a PCOS kezelésében a hármas kezelés (gyógyszer, mozgás, diéta) a gyógyulás kulcsa.

A diéta lényege egy rendszeres életvitel kialakítása. Naponta 5-6 alkalommal szükséges étkezni (2-4 óránként), emellett nagyon fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot, és hogy a gyorsan, illetve a lassan felszívódó szénhidrátokat megfelelően osszuk el.

Figyeljen a glikémiás indexre!

A glikémiás index (GI) megmutatja egy adott tápanyag vércukorszint-emelő hatását a cukoréhoz képest. Célszerű főként alacsony glikémiás indexű ételekből összeállítani az étrendet, amelyek nem emelik meg nagymértékben a vércukorszintet, így nem kell túl sok inzulint termelnie a szervezetnek.

Lassan felszívódó szénhidrátok: zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, durumtészta, barna vagy basmati rizs, bulgur, kuszkusz, hajdina, köles, zab(pehely)

Gyorsan felszívódó szénhidrátok: gyümölcsök, tej és tejtermékek

Ennyire azonban nem egyszerű a helyzet, ugyanis a glikémiás indexet számos más tényező is befolyásolja. Ha egy ételt szétpárolunk vagy pürésítünk, akkor könnyebben emészthetővé válik és magasabb lesz a GI-je. Ha pedig bő zsírban sütjük ki vagy magas fehérjetartalmú étellel fogyasztjuk együtt, akkor kevésbé fogja megemelni a vércukorszintet. Tehát az étkezéseknél nem csak az alapanyagokra kell figyelnünk, hanem az ételkészítés módjára és az együtt fogyasztott ételekre is.

Az inzulinérzékenység napszakos ingadozása

Az étrend összeállításánál fontos szempont az inzulinnal szembeni érzékenység napszakos ingadozása is. Az inzulinérzékenység reggel a legrosszabb, délben jobb, estére ismét romlik. Ezért reggel inkább lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, pl. teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset. Ha nagyon kívánjuk az édességet, akkor azt lehetőlég az ebédhez fogyasszuk el, uzsonnára pedig legjobb választás az idénygyümölcs. Vacsorára ideális egy saláta, sült csirkemellel, esetleg korpás keksszel kiegészítve.

Jól válassza meg, milyen lisztet használ!

Fontos továbbá, hogy kerülje a finomított lisztet, helyette használjon inkább teljes kiőrlésű búzalisztet, zabpelyhet, melyekből remek tésztafélék is készülnek. Sokan elfelejtik, hogy legtöbbször a panírmorzsa is finomlisztből készül, tehát ha panírozva készít el valamit, figyeljen oda, milyen terméket használ ehhez!

Ne feledkezzen meg a tejcukorról sem!

Varga Dóra szerint a reggeli tejfogyasztás is kerülendő (a kávéval is), mivel a tejben lévő tejcukor jelentősen megnöveli a reggeli inzulinszintet, így lehetőleg ebben az időben ne fogyasszon tejet. Ha nem tud lemondani a reggeli tejeskávéról, akkor adjon az italához magasabb zsírtartalmú tejszínt is, esetleg használjon mandula- vagy kókusztejet.

Tiltólistás cukor

A szénhidrát mennyiségének korlátozása mellett a diéta legfontosabb eleme a cukor mellőzése. Édesítéshez lehetőleg természetes édesítőszereket használjon, pl. xilitet, steviát vagy eritritet, melyek egyrészt nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, másrészt igen édes ízük miatt lényegesen kevesebb kell belőlük, mint a megszokott cukorból. Egyes gyümölcsök sok cukrot tartalmaznak, emiatt a szőlő, banán és az aszalt gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott, míg egy-egy alkalommal a görögdinnyéből is csak 100-150 gramm fogyasztható.


Forrás: Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!