A WHO szerint a magyarok lusták, túl sok sót és zsírt fogyasztanak

Szerző: Szimpatika
A magyarok több mint fele túlsúlyos, harmada nem mozog eleget, és dobogósok vagyunk a sófogyasztásban is. A lesújtó kritikát Európa többi országa is megkapta – a WHO senkit nem kímélt.

Az 53 országot érintő felmérésből, amely az elhízás okait vette górcső alá, kiderül, hogy melyik ország hol helyezkedik el a különböző, egészséges táplálkozással kapcsolatos skálákon.

Európa 8. legkövérebb nemzete vagyunk

A kutatás szerint Magyarország az elhízott nemzetek élmezőnyébe tartozik: a vizsgált 53 ország közül a 8. helyen áll. Kiderült, hogy az ország felnőtt lakosságának több mint fele (61,5%-a) túlsúlyos, és közel harmada (27,6%-a) elhízott (az elhízott kifejezés ebben az esetben egy barátságos megnevezése a „nagyon kövér”–nek).

A nemek közti megosztás is érdekesen alakult. Túlsúlyban a várakozásokkal ellentétben a férfiak vezetnek, akiknek 67,8%-án van súlyfelesleg. A nők esetében sem alacsony: 56,1%-os ez az arány. Az elhízásban azonban kiegyenlítődtek az erőviszonyok: mindkét nem 27,6%-át sorolták az elhízottak kategóriájába.

Az „Európa legkövérebb nemzete” címet a csehek kapták, de szorosan mögöttük találhatók – a magyarokat is megelőzve – a spanyolok, az írek és a törökök is.

A sóbevitel-vizsgán egy kivétellel minden ország elbukott

Az országokat felsorakoztató táplálkozási profil kimutatása szerint az európai országok lakosai közül a törökök után a magyarok fogyasztják a legtöbb sót, napi 17,5 grammot. Ez a mennyiség több mint háromszorosa napi 5 grammos ajánlott mennyiségnek, amit egyedül a ciprusiak tudtak betartani. Az összes többi ország sóbeviteli adatai meghaladták a egészségesnek számító napi mennyiséget.

Telített zsírok, zöldségek és gyümölcsök

Magyarország telítettzsír-fogyasztása a teljes kalóriabevitel 11,8%-a, ami meghaladja a napi maximálisan engedélyezett 10%-os mennyiséget. A zöldség- és gyümölcsfogyasztásban viszont egész jó eredményt mutattunk, ami azt jelenti, hogy több nyugati országot is megelőzve a lista közepére kerültünk.

Lusta-e a magyar?

Az ország népességének elhízásában természetesen a fizikai inaktivitás is nagymértékben közrejátszik. A WHO felmérése szerint a magyarok 28,6%-a nem mozog eleget, ami közel megegyezik az elhízottak arányával.


Forrás: https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0014/243302/Hungary-WHO-Country-Profile.pdf?ua=1

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!