Rákkeltő adalékanyagok

2014. 08. 25.
Szerző: Szimpatika
Örök vita zajlik a kutatók és a gyártók között arról, hogy melyik adalékanyag milyen hatással van a szervezetre. Ami a patkányokat megöli, minket miért nem?

Az origo.hu összeszedett hat olyan élelmiszer-adalékot, amelyekről patkánykísérletekben kimutatták, hogy fogyasztása összefüggésbe hozható különféle daganatos betegségek kialakulásával. Bár használatuk ellen több szervezet fellépett már, továbbra is engedélyezik őket emberi fogyasztásra.

1. Aszpartám, kódnevén E951: számtalan ún. light, zero és cukornélküli termékben megtalálható. Minden tanulmányra és kutatásra, ami a veszélytelenségét bizonyítja, jut egy, ami szerint rákot okoz. A Center for Science in the Public Interest elnevezésű szervezet évek óta komoly harcot folytat az aszpartám ellen, ami érthető, mivel a szernek már az engedélyeztetése is igencsak ellentmondásos körülmények között történt.

2. Propil-gallát, kódnevén E310: leginkább zacskós levesekben és rágógumikban található meg. Általában a BHA-val együtt használják antioxidánsként és tartósítószerként. Rágcsálóknál összefügésbe hozták a magas propilgallát-bevitelt és a hasnyálmirigyrák kialakulását.

3. Kálium-bromát, kódnevén KBrO3, E924: a kenyérfélékben, lisztben található meg. A lisztbe keverve jobban fölfújja a kenyértésztát. Patkányokban veserákot, illetve a pajzsmirigy bizonyos sejtjeinek rákos elváltozását idézte elő.

4. Mesterséges karamellszínezék (E150b,c,d; az E150a maga a karamell) üdítőben, kólában, alkoholos italokban található meg. Patkányokban és egerekben a tüdő-, máj- és pajzsmirigyrákkal, illetve a leukémiával hozták összefüggésbe.

5. Butil-hidroxi-anizol, kódnevén E320: megtalálható a növényi olajokban, rágógumiban, burgonyachipsekben, kukoricapehelyhekben. Állatkísérletek alapján egy 2011-es tanulmány emberek esetében is erősen valószínűsítette a karcinogén hatást.

6. Karragén, kódnevén E407: jégkrémekben, fogkrémekben, pudingokban, illetve a tejszínben és mindenféle krémes, kocsonyás ételben megtalálható. Tengeri hínárból előállított zselésítő, állagjavító anyag. Már egy 1982-es tanulmány valószínűsítette állatkísérletek alapján, hogy embereknél is komoly rákkeltő hatása van.


Forrás: Origo

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!