Miért és hogyan őszülünk?

2014. 08. 15.
Szerző: Szimpatika
Miért van az, hogy valaki már a húszas éveiben több ősz hajszálat mondhat magáénak, míg mások csak a hatvanadik születésnapjuk táján kezdenek el láthatóan őszülni? Lássuk, hogyan zajlik az őszülés, és tehetünk-e ellene valamit.

Miért és hogyan őszülünk?

Az őszülést befolyásoló legfontosabb tényező a genetika, ami azt jelenti, hogy első ősz hajszálunkra rendszerint akkor számíthatunk, amikor szüleink és nagyszüleink életében is elérkezett ez az idő. Az őszülés sebességét azonban egészséges táplálkozással és a dohányzás mellőzésével magunk is befolyásolhatjuk valamelyest.

A hajban található, pigmentszemcséket termelő sejtek, a melanociták a szőrtüszőben helyezkednek el, és kétféle pigmentet termelnek: a fekete vagy sötétbarna színű eumelanint, illetve a vöröses-sárgás fenomelanint. A melanin ezután a hajat felépítő fő fehérjét, a keratint termelő sejtekbe, a keratocitákba kerül.

Az őszülés kezdetén a melanociták még jelen vannak a szőrtüszőkben, azonban aktivitásuk már lecsökkent. Mivel kevesebb pigment kerül a hajszálakba, azok világosabb színűek lesznek. Az idő előrehaladtával a melanociták elhalnak, ezzel megszűnik a színtermelés, vagyis az adott hajszál a következő kinövéskor ősz lesz.

Megőszülhetünk-e egyetlen éjszaka alatt?

Csupán városi legenda, hogy egyik napról a másikra megőszülhetünk, vagy valóban előfordulhat?  Extrém stressz hatására valóban gyorsabban őszülhetünk, ez azonban nem történik meg egyetlen éjszaka alatt. Ennek oka, hogy csak az a hajszál lesz ősz, amely őszen indul, tehát a már meglévő hajszálak színét a stressz nem tudja befolyásolni.

Egyes állapotok és betegségek hatására korán megindulhat az őszülés, ilyenek például a következők:

• Dohányzás

• Vérszegénység

• Helytelen táplálkozás

• B12-vitamin-hiány

• Pajzsmirigybetegségek

• Egyes autoimmun betegségek

• Neurofibromatózis (a bőrön megjelenő csomókkal és bőrdaganatok megjelenésével járó genetikai betegség)

• Sclerosis tuberosa (jóindulatú daganatok képződésével járó genetikai betegség)

• Vitiligo (pigmenthiány)

• Alopecia areata (foltos hajhullással jár, az ősz haj pedig nehezebben hullik ki)

6 érdekes tény az őszülésről

1. Az európai származású férfiak általában harmincas éveik közepén kezdenek el őszülni, míg az ázsiai származásúaknál ez néhány évvel később, a harmincas éveik végén következik be.

2. A nők átlagosan 5 évvel később kezdenek őszülni, mint a férfiak.

3. Általánosságban elmondható, hogy először a haj kezd őszülni, majd az arcszőrzet, végül pedig a testszőrzet.

4. Minél hosszabbra tud megnőni a haj, annál hamarabb fog megőszülni.

5. 30. születésnapunk után minden eltelt évtizeddel 10-20%-kal több ősz hajszálra számíthatunk.

6. Daganatos betegség miatt kapott sugárkezelés után előfordulhat, hogy a már megőszült haj kihullik, és újból az eredeti színű nő vissza.


Dr. Pallay Kinga

Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!