Vashiányos vérszegénység mellett az edzés is nehezebb

Szerző: Szimpatika
A rendszeres mozgás számtalan pozitív hatással bír, hiszen amellett, hogy jó közérzetet és alvást biztosít, normalizálja a vérnyomást, a vércukorszintet, és segít megszabadulni a felesleges kilóktól is. Bár mindenkinél előfordulhatnak rosszabb, kevésbé eredményes periódusok, ha az állóképesség hosszú időn keresztül sem normalizálódik, érdemes utánajárni a problémának.

Dr. Szélessy Zsuzsanna főorvosnő, a Trombózisközpont hematológusa szerint ugyanis könnyen lehet, hogy vashiányos vérszegénység áll a probléma hátterében.

Mi is pontosan a vérszegénység?

A vérszegénység az az állapot, amikor a vörösvérsejtek számának csökkenése vagy minőségi rendellenessége miatt a test sejtjeiben, szöveteiben oxigénhiány lép fel. Leggyakoribb tünetei közé a fáradékonyság, a fizikai teljesítőképesség csökkenése, koncentrációzavar, szédülés és sápadtság sorolható, ám előfordulhat, hogy könnyen észrevehető jelek nélkül áll fenn – ekkor általában egy rutinvérvétel alkalmával derül fény a problémára.

Sportolók veszélyben?

Bár nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy sportolók nagy rizikónak lennének kitéve, azonban tény, hogy intenzív sportolás után csökkenhet a vér hemoglobinszintje: például futásnál a vörösvérsejtek károsodhatnak a talpat ért hosszú mechanikai hatástól.

Dr. Szélessy Zsuzsanna elmondta, hogy az izomsejtek (myoglobin) működéséhez, összehúzódásához vas szükséges, és a sporttal kifejlesztett izomtömeg oxigénnel való ellátásához több vörösvérsejt kell, melyek egyben jó minőségűek is.

És hogy pontosan miért is fontos az elegendő vas a szervezet normál működéséhez? Röviden azért, mert a hemoglobin részeként ez köti meg és továbbítja az oxigént, vas hiányában pedig csökken a hemoglobin mennyisége, tehát a vörösvérsejtképzés is. Így tehát vashiány esetén nem csak a koncentrálóképesség csökken, de a sportteljesítmény is, hiszen nincs elegendő oxigén az izomsejtek működéséhez sem.

Nehezedő súlyok az edzőteremben

A probléma sajnos nem csak az állóképességben okoz gondokat, hanem a súlyok emelgetésénél is. Hogy az izmok normálisan működjenek és elegendő oxigénhez jussanak, a vörösvértestek számának emelkedése szükséges. Ez pedig még több vas igényét vonja maga után. Éppen ezért kell odafigyelniük a sportolóknak izomépítés során a kellő vasbevitelre, hiszen nagyon könnyen kialakulhat náluk a hiányállapot. Elterjedt tévhit, miszerint az olyan növényekkel, mint pl. a spenót, a vasraktárak feltölthetőek, ám az igazság az, hogy legjobban az állati táplálékokból tud felszívódni a vas. Amennyiben vegetáriánus táplálkozást követ, egyeztessen orvosával, milyen táplálék-kiegészítőt javasol, hogy a sportolás következtében semmiféle probléma ne alakuljon ki.

Sajnos előfordulhat – főleg a nők körében –, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is kiürülnek a vasraktárak. Ez egy egyszerű vérvétellel ellenőrizhető, és ha vashiányos vérszegénység a diagnózis, akkor gyógyszeres kezeléssel és étkezési tanácsokkal ismételten visszanyerheti régi formáját és állóképességét.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!