Tanácsok a nyári fertőzések megelőzéséhez

Szerző: Szimpatika
Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás – a gyomor-bél rendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések esetleges kellemetlen mellékhatásait elkerüljük?

Nem csak tojás okozhatja

„Az ételmérgezéssel összefüggésben elsőként a tojásra, a tejtermékekre vagy a húsfélékre gondolunk, pedig a zöldség- vagy gyümölcsfélék is okozhatnak panaszokat” – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az Egyesült Államokban 2011-ben lezajlott lisztériajárványt például fertőzött sárgadinnye fogyasztása okozta, de 2009-ből ismerünk olyan eseteket is, ahol fertőzött mogyoró okozott szalmonellás megbetegedéseket. A sokszor kórházi ellátást igénylő, vagy akár végzetes kimenetelű esetek többsége azonban az ételek helyes tárolásával és elkészítési módjával, illetve alapos tisztítással megelőzhető lenne. A fertőzések többsége a várandósokra, az idős, legyengült immunrendszerű egyénekre és a kisgyermekekre jelent nagyobb veszélyt, így esetükben mindig különösen nagy körültekintéssel járjunk el az ételek elkészítése során.

Betegségek és tünetek

Az előbbiekben említett, magas lázat, izomfájdalmat, hányingert, hasmenést okozó lisztériabaktérium a gyümölcsök, zöldségek mellett kész hústermékekben, joghurtokban, lágy sajtokban is előfordulhat. A tejtermékek mellett a nyers tojás, a húsok, illetve bizonyos zöldségfélék fogyasztása szalmonellafertőzést is okozhat. A tünetek hasonlóak, azonban míg a panaszok szalmonella esetén 12-72 órán belül jelentkeznek, lisztériafertőzésnél a fertőzött étel elfogyasztását követően 2 nappal, de akár 2 hónappal később is megjelenhetnek.

Az E.coli nevű kórokozó nevét is ismerhetjük már, 2006-ban például fertőzött spenót fogyasztása okozott ilyen járványt az Egyesült Államokban. A hasi fájdalmakat, hasmenést, hányást okozó baktérium darált marhahúsban, pasztőrözés nélküli gyümölcslevekben, vagy tejben is előfordulhat.

A májbetegséget okozó, fáradtsággal, lázzal, levertséggel és súlyvesztéssel járó hepatitis A-fertőzés egyértelműen a higiéniás szabályok elmulasztását jelzi. A betegség ellen létezik védőoltás is, de megelőzését az ételek készítése, elfogyasztása előtti alapos kézmosással segíthetjük.

A gyakran egyszerű gyomorhurutként kezelt, gyomorgörcsöket, heves hasmenést, hányást okozó norovírusok egy-két napig okoznak panaszokat, míg a csirkehúsokban előforduló Campylobacter nevű korokozó akár véres hasmenést is előidézhet. A felsoroltak mellett a tenger gyümölcseivel is bánjunk óvatosan, mivel ezek alapos átsütés nélkül a szervezetbe jutva szintén fertőzések forrásai lehetnek.

Mire figyeljünk?

Alapvető, de sokszor mégsem fordítunk rá kellő időt, figyelmet: mossunk kezet, mielőtt a konyhába lépünk, akár főzés, sütés, vagy étkezés céljából tesszük.

A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás előtt alaposan mossuk és szárítsuk meg, fogyasztásig tároljuk hűtőben, elkülönítve a több élelmiszertől.

A spenót, saláta, káposzta és egyéb leveles zöldségek külső leveleit távolítsuk el, a többi, felhasználásra szánt levelet külön-külön, egyesével mossuk le.

A főzés szintén segíthet a fertőzések megelőzésében, mivel magas hőmérsékleten a legtöbb kórokozó elpusztul.

A konyhapultot, vágódeszkát mindig alaposan tisztítsuk meg, különösen nyers hús vagy zöldségek feldolgozását követően.

Az elkészített ételt rövid időn belül tálaljuk és fogyasszuk el, a maradékot mielőbb tegyük hűtőbe.

Húsok készítése során soha ne tegyük a már alaposan átsütött készterméket a még a feldolgozása előtt használt, korábban a nyers hús tárolására szolgáló edénybe.

A lejárt szavatosságú terméket ne fogyasszuk el, még akkor sem, ha hűtőben tároltuk.

A tojásokat feltörés előtt mindig alaposan mossuk meg. A nyers tojást tartalmazó ételeket kerüljük a nyári melegben, mert a hűtőből kivéve ezek szinte pillanatok alatt megromolhatnak. Ebből az okból ilyenkor a lágytojás fogyasztása sem javasolt, a tojást tartalmazó fogásokat alaposan süssük át.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A gyomorfertőzések többsége ágynyugalom, diéta és bőséges folyadékfogyasztás hatására magától is gyógyul pár napon vagy legfeljebb egy héten belül. A rizikócsoportba tartozó idősek, kisgyermekek és legyengült immunrendszerű betegek esetében azonban súlyosabb panaszok is jelentkezhetnek, melyek kezelése orvosi segítséget, gyakran kórházi kezelést igényel. Forduljunk orvoshoz, ha elhúzódó, magas láz, véres széklet, csillapíthatatlan hányás, vagy 3 napnál tovább tartó hasmenés jelentkezik. A vizelet csökkenése, a száraz száj, a zavartság a kiszáradás jelei lehetnek, ennek gyanúja esetén hívjunk orvosi segítséget!

 

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!