Trombózist okozhat a klimax idején alkalmazott hormonpótlás

2014. 08. 06.
Szerző: Szimpatika
A klimaxos tünetek enyhítésének részeként gyakran kap a hőhullámoktól szenvedő nő hormonpótlást, mely normalizálja a felborult hormonháztartást. Bár ez sok esetben valóban lényegesen sokat segít a kellemetlen panaszokon, nem árt figyelembe venni, hogy a fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan ez a fajta hormonpótlás is trombózishoz vezethet.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája éppen ezért a trombózishajlam szűrésére hívja fel a figyelmet.

Klimax és hormonok

A menopauza 45-50 éves kor körülre tehető, és a menstruáció tartós megszűnésével jár. A változókort a legtöbb nő nehezen viseli. Ennek oka egyrészt a tudat, hogy most már végérvényesen maga mögött hagyta a fiatalságát és termékenységét, másrészt kellemetlen tünetek sorozata lép fel. Ilyenkor ugyanis szinte teljesen megkeserítik az ember életét a folytonos hőhullámok, a szapora szívdobogás, a fokozott izzadás és a gyakori fejfájások.

Mindez a hormonok kegyetlen játékának tudhatók be, hiszen a kamaszkor mellett a klimax idején is bekövetkeznek erőteljes hormonális változások. Először a peteérésért és a magzat beágyazódásáért felelős progeszteron mennyisége csökken, melynek hatására eleinte ösztrogéndominancia lép fel. Ekkor még általában nem jelentkeznek különösebb tünetek, ám később, amikor az ösztrogén szintje is leapad, megkezdődnek a gyakori rosszullétek és hangulatingadozások.

Ezért fordulnak sokan úgynevezett klimax-ambulanciákra, ahol bevált kezelési módszer a hormonpótlás, mellyel lényegesen enyhíthetőek a zavaró tünetek.

Vérrögökhöz vezethet a hormonpótlás

Bár kétségkívül számtalan előnye van a menopauza idején történő hormonpótlásnak, azonban komoly veszéllyel is számolniuk kell az arra hajlamosaknál. Ugyanis vizsgálatok kimutatták, hogy a tartós hormonpótlás lényegesen – akár 5-szörösére – megnöveli az artériás és a vénás trombózis rizikóját, így nagyobb eséllyel alakul ki stroke, szívinfarktus, esetleg mélyvénás trombózis.

„Hogy pontosan miként növeli meg a kockázatot, pontosan nem tudni, de valószínű, hogy serkenti a thrombin nevű fehérje termelődését, és csökken a fibrinolízis (a kialakult alvadék eltávolításának folyamata): a végeredmény tehát komplex folyamatokon keresztül érvényesül” – magyarázza prof. Blaskó György.

Több hajlamosító tényező, nagyobb kockázat

Természetesen a változókorban nem csak és kizárólag a hormonpótlás hatására alakulhat ki trombózis, hiszen a súly, az életkor, a folyadékfogyasztás és az egyéb betegségek mind hatással vannak a vérrögök kialakulására. Természetesen minél több hajlamosító tényező áll fenn egyszerre, annál nagyobb az esély egy esetleges trombózisra. Prof. Blaskó György azt tanácsolja, még mielőtt hormonpótlást szeretne, vegyen részt trombofília- (trombózis genetikai hajlam) szűrésen és trombózis-rizikóbecslésen, hogy nyugodt szívvel kezdhesse el a terápiát.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!