Orrot növesztett egy nő hátán az őssejtterápia

Szerző: Szimpatika
Csaknem nyolc év telt el azóta, hogy egy portugál klinikán kísérleti jellegű beavatkozást végeztek el húsz, súlyosan mozgáskorlátozott személyen. A végtagjaikban, illetve a törzsük alsó részében az érzékelést teljesen elveszítő betegek némelyike jóleső érzéssel nyugtázhatta, hogy részlegesen sikerült helyreállítani a fizikai sérülés által okozott érzékvesztést, ám egyikük évekkel később furcsa melléktünetet tapasztalt.

A New Scientist cikkében arról olvashatunk, hogy az amerikai nő hátán az őssejtek beültetését követően (több év elteltével) egy második orr nőtt ki, amely idővel komoly fájdalmat okozott. Az összefüggés egyértelmű, hiszen az eredeti kísérletben az orrszövetből származó mintákat alkalmaztak, ezeket pedig a gerinc alsó táján ültették be, abban a reményben, hogy az őssejtek olyan idegsejtekké alakulnak majd át, amelyek segítenek helyreállítani a végtagi érzékelést. Ahogy azt említettük, ez néhány beteg esetében részleges sikert hozott, ám a szóban forgó nőnek nemrég újabb sebészeti beavatkozáson kellett átesnie.

A mintegy 3 cm hosszúságú kinövés nem rákos daganat volt, így nem jelentett közvetlen életveszélyt, ám a szakemberek számára egyértelművé vált, hogy az orrváladékhoz hasonló folyadékot termelt, illetve próbált meg üríteni, ez okozta a gerinctáji fájdalmakat. A kinövést műtéti úton eltávolították és elméletileg nem okozhat további bonyodalmakat, ám az eset józanító hatással lehet a szakmára, valamint azon magáncégekre, akik a nem kellően tesztelt terápiákat alkalmazzák, illetve népszerűsítik a potenciális páciensek körében. Hasonló esetek már korábban is előfordultak: egy másik nőnek például egy új csont nőtt az arcán, amit szintén műtéti úton kellett eltávolítani, mivel már a szemét is veszélyeztette.

Érdekes módon a tengerentúlon működő szabályozó hatóság, az FDA ezen eljárásokkal szembeni intézkedései ellenállásba ütköznek a betegek részéről, akik hajlandóak vállalni a kellően fel nem mért kockázatokat. Úgy tűnik, további elrettentő hatású esetekre lesz szükség, hogy ez az ellenállás némileg gyengüljön.


Forrás: https://sg.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!