Tudatos életmóddal javíthatunk a velünk született adottságokon

2014. 07. 27.
|
Címkék: sport  Mozgás  Szabadidő 
Aki nem beteg, tud fogyni, és az izomzat is fejleszthető, viszont akinek hiányoznak ehhez a megfelelő genetikai adottságai, az sem élsportoló nem lesz soha, sem az ógörög szobrokra emlékeztető izomzatot nem lesz képes építeni.

Ennek ellenére a sport minden életkorban hasznos és ajánlott. Dr. Petrekanits Máté sportorvossal, a terhelésélettan minden bizonnyal legnevesebb hazai szaktekintélyével beszélgettünk.

Mennyiben függ genetikai adottságoktól, ki milyen sportra alkalmas, és mennyiben fejleszthetőek ezek a velünk született tényezők?

A sportantropometria a testösszetétel, a testmagasság és számos egyéb tényező vizsgálatával kutatja, ki mire alkalmas. Leginkább adottságokról beszélünk: hogy csak egy példát mondjak, azért nem jutunk egyről a kettőre a kosárlabdával, mert a magyar férfiak átlagmagassága harminc éve 179 centiméter, és egyszerűen nem tudnuk összeszedni annyi kellően tehetséges, megfelelő magasságú játékost, aki ebbe változást hozhatna. Vagyis a született adottságok döntő mértékben meghatároznak. Edzéssel nagyon sok mindent lehet változtatni, de csak egy viszonylag szűk range-en belül: gyakran hallani, hogy egy élsportoló 30 százalékkal többre képes, mint egy átlagember, de ha megnézzük például, hogy például a százméteres síkfutás világrekordját illetően tized- és századeltérésekkel haladunk egyre feljebb, láthatjuk, hogy a valóság azért nem feltétlenül ez. Az edzésmódszerrel, a táplálkozással, a pihenéssel lehet javítani a velünk született adottságokon, a mozgás pedig mindenkinek hasznos és jó, de minősített sportoló a többségből nem lesz, nem tud lenni. Behoztak hozzám egyszer egy gyereket, akiről mondta az anyuka, hogy nem szeret edzeni, de közben kiderült, hogy többszörös magyar bajnok vágtaszámokban. Ezekben az izomerő a döntő. Aztán kiderült, hogy az anyuka artista, a férje meg súlyemelő. Ennyit számít, ki mit hoz magával.

Mire jó az aerob és mire jó az anaerob mozgás? Hogy lehet megállapítani, kinek melyik a megfelelő?

Az ember alapvetően aerob lény. Minél nagyobb valakinek az izomtömege, annál több a szervezetében terhelésre a fáradtságot előidéző anyagcseretermék, és annak jobban fekszenek majd azok a mozgásformák, ahol az izomból kell kivenni az energiát. Aki meg elmegy egy hosszabb futásra, annak lehet, hogy kisebb az izomtömege, de sokkal jobban fogja bírni ezt a típusú megterhelést, mint egy nagyobb izomtömeggel rendelkező társa. A lényeg, hogy a savterhelés – legyen az bármilyen irányú – nem hat jól a szervezetre. Vagyis itt is az arányok megtalálása a lényeg az aerob és anaerob mozgásformák között.

Említette, hogy a genetikailag magunkkal hozott adottságokon nehéz változtatni. Ez azt jelenti, hogy például lefogyni sem képes mindenki?

Hormonális betegségek esetén fordul elő, hogy lehet akármilyen szigorú diéta vagy koplalás, az illető akkor sem képes jelentős mértékű fogyásra. Más esetekben mindig lehet fogyni, vagyis aki zsíros – és nemcsak a hasán zsíros –, az normális, rendszeres, szakszerű diéta betartása mellett formába hozhatja magát. Az persze más kérdés, ki mennyire kövér, mert a divatos BMI-kből nem derül ki túl sok minden. A testtömeg és a testmagasság csak két tényező, emellett a bőrredők, a csontozat, számos tényező közrejátszik még. Az a fontos, hogy a rendszeres étkezés mellett mindenki találjon a fogyáshoz egy olyan mozgást magának, amivel még nem „gyilkolja meg” a szervezetét.

Vagyis nem válhat mindenkiből szálkás, szoborszerű isten?

Egyáltalán nem. Ahol nincs meg ehhez a megfelelő csontozat, ott eleve nem lehet korlátlan mértékű izmot felszedni: illetve elképzelhető, hogy lehet, de ezek az izmok akkor majd állandóan leszakadnak, az ember állandóan lesérül, és így tovább. A szálkásság kultusza abból fakad, hogy a nyilvánosságban azokat látjuk, akiknek sikerült ilyenre gyúrniuk magukat. Ez viszont a kisebbség: azokat ritkábban mutatják, akik megpróbálkoztak leszálkásodni, de az adottságaik miatt nem ment nekik.

Fejleszthető-e a gyorsaságunk?

A gyorsaság a „karosszéria” mellett számos tényezőtől függ: a szívverésünktől, a levegővételtől, illetve attól is, mennyire gyors valaki agyban. Ez nem azt jelenti, milyenek a szellemi képességei, vagyis semmi köze a hagyományos értelemben vett „okossághoz”: simán csak azt mutatja, milyen gyorsan dolgozza fel a szervezete az agyból érkező információkat. Az autóversenyzők esetében például rendszerint kiemelkedően jók ezek a mutatók. Javarészt ez is hozott adottság, a fejlesztése pedig jelentős mértékben sportági technikától függ, a gyors és lassú rostok célirányos fejlesztésétől. De mint mondtam, a „vezérlés” a legfontosabb, és hiába gyakorolok valamit megszállottan, az adottságok döntő mértékben nem változtathatók, hiszen az idegpályák működése, az ideg-izom koordináció genetikailag meghatározott. Ez az oka annak, hogy az egyik gyerek helyből három métert ugrik távolra, a másik meg fél méterrel kisebbet.

Mikortól érdemes elkezdeni sportolni?

A fiúknál a megfelelő hormonok termelődésének beindulásáig nem lehet olyan mértékű izomfejlődést elérni, ami a komolyabb sportoláshoz szükséges. A lányok nagyjából 16 éves korukra felnőttek lesznek, ezekben az években náluk is van egy intenzív szakasz, amikor nagyon jól fejleszthetők. Itt is megint minden attól függ, ki mit csinál, és milyen adottságai vannak. Mindenképpen érdemes elmenni egy célzott vizsgálatra, és annak alapján meg tudjuk mondani, mi testhezálló az adott gyereknek: ez habitus, alkat, testösszetétel függvénye, nem lehet általánosságokban beszélni róla. Van, aki imád futni. Én meg röplabdás voltam, és úgy álltam hozzá, hogy fusson, aki fél. Máskor meg bezavartam a medencébe a cselgáncsosokat, mert nem tudtam, hogy nem tudnak úszni: ott húzták magukat a kötélen a hatalmas izomtömegükkel, mert ők teljesen másban voltak jók. Harminchárom éve foglalkozom ilyen vizsgálatokkal, de ránézésre még ma sem tudom megmondani, kinek mi testhezálló, ha viszont elvégezzük a szükséges méréseket, biztosan találunk valami megfelelőt. Ami fontos: minden életkorban ajánlott elkezdeni sportolni, mindenkinek azt, ami jólesik, amihez van kedve. A gyerekeket pedig érdemes elhozni egy vizsgálatra, mert az ad választ a kérdésekre.


Forrás: http://mitsportoljak.hu/hatter/

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el