Jellemző ráktünetek nőknél, amelyekre oda kell figyelni

Szerző: Szimpatika
A következő panaszok jelentkezésekor nem kell pánikba esni – ugyanakkor nem is szabad figyelmen kívül hagyni őket! Összegyűjtöttünk néhányat a nőknél gyakran előforduló ráktípusok tünetei közül, amelyek esetén mindenképpen kivizsgálásra van szükség.

„Amennyiben csomót érzékelsz, akkor sem szabad figyelmen kívül hagynod, ha a mammográfia eredménye negatív” – mondja dr. Carolyn Runowicz, az Amerikai Rák Szövetség elnöke, aki emlőrák-túlélő is egyben.

Ha például a mellbimbó hámlani kezd, akár Paget-kór is állhat a háttérben, ami mögött az esetek 95%-ában rákos megbetegedés húzódik meg. A tejes vagy véres mellbimbóváladékot ugyancsak ki kell vizsgáltatni, a narancsszerű kitüremkedésekkel egyetemben.

A normális menstruációs cikluson kívüli vérzés, vagy éppen a sokkal erősebb menstruáció szintén orvosi vizsgálatot igényel, amelynek gyakran része a hüvelyi ultrahang, a későbbiekben pedig akár a biopszia is.

Ha már lezajlott a menopauza – tehát legalább egy éve nem voltak piros betűs napok –, akkor bármilyen vérzést ellenőrizni kell, még egyetlen cseppecskét is. Legrosszabb esetben méhtest- vagy méhnyakrák lehet az oka, de többnyire persze ennél ártalmatlanabb problémáról van szó.

Véres széklet

A bélből távozó vért sokan egyértelműen az aranyérhez kötik, ami természetesen világszerte a leggyakoribb oknak számít.  Tény viszont, hogy nem mindig ez a helyzet. Akár élénkpiros, akár alvadt vért találni a vécékagylóban, mindenképpen tájékoztatni kell róla a háziorvost. Lehetséges, hogy tükrözést kell végezni, ami kellemetlen ugyan, de az életet is megmentheti.

Hüvelyi folyás

A kellemetlen szagú folyás gombás fertőzés, szexuális úton terjedő betegség, vagy méhnyakrák jele is lehet. Utóbbinál jellegzetes, hogy a váladék vért tartalmazhat, noha két menstruáció között vagy menopauza után jelentkezik. A legjobb, ha nem próbáljuk vény nélküli készítményekkel kúrálni a folyást. Muszáj tisztázni, hogy a sok lehetséges probléma közül melyikről van szó!

Haspuffadás

„A petefészekrák a leggyilkosabb a nemi szerveket érintő rákfajták közül” – figyelmeztet Beth Y. Karlan, a Los Angeles-i Cedars-Sinai's Samuel Oschin Rákkutató Központ nőkre irányuló kutatóprogramjának vezetője. Amennyiben haspuffadás, teltségérzet jelentkezik szokatlanul kis mennyiségű étel után is, ha megváltoznak a vizelet- és székletürítési szokások, valamint a rendszeres derék- vagy hasfájás esetén indokolt orvoshoz fordulni.

Indokolatlan hízás vagy fogyás

2-3 kiló plusz természetesen nem ad okot aggodalomra. Ha viszont hónapról hónapra gyarapodik a súly, noha semmilyen változás nem történt az életmódban, akkor előfordulhat, hogy petefészekrák miatt fölösleges folyadék gyülemlett fel a hasban. A megmagyarázhatatlan, legalább öt kilós fogyás az orvosok szerint gyakran a rák egyik első tünete, s általában hasnyálmirigy-, gyomor-, nyelőcső- vagy tüdőrák esetén fordul elő. Nőknél azonban a pajzsmirigy-túlműködés az indokolatlan fogyás legtipikusabb oka.

Makacs köhögés

Az allergiához vagy felső légúti megbetegedéshez nem köthető, legalább 2-3 hétig fennálló köhögést ki kell vizsgálni. Előfordulhat, hogy a panaszokat dohányzás okozza, akár passzív formában is – a nem dohányzók körében előforduló tüdőrákos esetek többsége a nőket sújtja. Ilyenkor mellkasi röntgenre és esetleg CT-re van szükség.


Forrás: https://www.bien.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!