Új fogászati centrum a fogyatékkal élőknek a Semmelweis Egyetemen

Szerző: Szimpatika
A fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek fogászati ellátását jelentősen javítja a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján kialakított centrum átadása.

Az értelmi fogyatékkal élők fogászati kezelése speciális körülményeket igényel, hiszen a fogpótlások, a fogmegtartó és egyéb kezelések esetükben szinte kizárólag csak altatásban végezhetők, a megszokott fogorvosi ellátóhelyeken pedig erre nincs lehetőség. Gyakran még egy egyszerű fogkő-eltávolítás sem oldható meg altatás nélkül, hiszen az értelmi fogyatékkal élő betegek állapotuknál fogva klinikai környezetben sokszor nem együttműködőek. Ezért van szükség olyan komplex centrumokra, ahol egyszerre rendelkezésre áll mind az altatáshoz, mind pedig a fogorvosi ellátáshoz szükséges infrastrukturális háttér. Ez mostantól a budapesti Semmelweis Egyetemen is elérhető, és ezzel a felnőtt fogyatékkal élő betegek fogászati ellátásának problémája nagymértékben enyhül. A gyermekeket a Bethesda Gyermekkórházban és a Heim Pál Kórházban is tudják fogadni, ahol szintén rendelkezésre állnak ilyen komplex módon kialakított központok. A Semmelweis Egyetemen a tágabb régió betegeit tudják ellátni, aminek köszönhetően évente körülbelül 500 beavatkozást tudnak majd elvégezni. A speciálisan felszerelt ellátóhely egyedülálló szaktudással rendelkező szakembergárdával működik.

A centrum döntően kormányzati támogatásból valósult meg, és a rendelő kialakításán túl a szükséges jogszabályi változtatások is megtörténtek, ahogyan a kormányzat rendeletben biztosította az ellátáshoz nélkülözhetetlen finanszírozási hátteret is. Ezzel a Semmelweis Egyetemen kialakított centrum kapcsolódik ahhoz az országos programhoz, mely eddig már 3 vidéki (Pécs, Szeged, Debrecen) és 2 budapesti központban működik. Ezzel nőtt a fogyatékkal élők esélyegyenlősége, az ellátáshoz való hozzáférésük és így életminőségük is jelentősen javulhat a régióban.


Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!