Ételeink és gyógyszereink kölcsönhatásai

Szerző: Szimpatika
Sokan szednek különféle okokból valamilyen gyógyszert, de keveset tudnak arról, hogy milyen kölcsönhatásba léphetnek az elfogyasztott élelmiszerek és italok a gyógyító pirulákkal. Az alábbiakban röviden, a teljesség igénye nélkül tekintünk át néhányat azok közül, amelyekkel a legfontosabb tisztában lenni.

Alkohol

Különösen azokkal a gyógyszerekkel kell óvatosnak lenni alkohol fogyasztásakor, melyek az idegrendszerre vagy a májra hatnak. Mindenféle alkohol (a gyengék is) felerősítik a depresszió elleni szerek, nyugtatók, altatók és a pszichózisok (pl. skizofrénia, paranoia) esetén adott szerek hatását. A vércukorcsökkentő és daganatgátló szerek pedig alkohollal együtt igen hamar súlyos májgyulladást idézhetnek elő. Az alkohol egyes nyugtatókkal együtt erős vérnyomásesést, légzészavart, izomgörcsöket válthat ki, szaliciltartalmú, vagy más erős gyulladáscsökkentőkkel, szteroidhormonokkal együtt pedig könnyebben vezet gyomorfekély és -vérzés kialakulásához.

Tejtermékek

Egyes antibiotikumok (tetraciklinek) kevésbé tudnak felszívódni tejtermékek fogyasztásakor, mert a kalciummal nehezen felszívódó összetételt képeznek. A fluoridtartalmú csontregenerálók szintén felszívhatatlan komplexummá alakulnak a tej hatására. A csontritkulás elleni szerek (biszfoszfonátok) is sokkal rosszabbul tudnak felszívódni, ha nem vízzel, hanem tejjel veszik be őket. Ha valaki „vérhígítót”, azaz trombózis elleni szert szed, akkor feltétlen ügyeljen a magas K-vitamin-tartalmú ételek mértékkel való fogyasztására, mert azok jelentősen képesek csökkenteni az adott szer hatékonyságát. Ilyenek: brokkoli, fejes saláta, kelbimbó, spárga, spenót, mángold, bab, borsó, tojássárgája, belsőségek, zsírosabb sajtok. A depresszió elleni szerekkel (MAO-gátlók) a thyraminban (fehérjeféleség) gazdag élelmiszerek, így a sajtok, a fehér bab, az élesztő, a joghurt, a szalámifélék és a hering jelentős vérnyomáskiugrást tudnak előidézni, ami akár agyvérzésig is fokozódhat.

Grépfrút

Egyes szerek hatékonyságát a grépfrútlé akár 30%-kal is képes fokozni, mert gátolja azt az enzimet a bélfalban (citokróm P3A4), ami a gyógyszer lebontásában részt vesz. A következő nem kívánatos tüneteket okozhatja a grépfrútlé: fejfájás elleni szerekkel heves szívdobogást válthat ki; altatókkal fülzúgást provokálhat; antihisztamin-típusú allergia elleni szerekkel szívritmuszavart idézhet elő; vérnyomáscsökkentőkkel együtt fogyasztva intenzívebb vérnyomásesés várható.

Koffeintartalmú italok

Némelyik, hólyaghurut esetén használt antibiotikum (girázbénító) gátolja a koffein lebontását a feketekávéból, teából, mate teából és a kólából, ezért ezek együttes fogyasztása intenzív szívverést, ritmuszavart és álmatlanságot vált ki. A koffein fokozza a fájdalomcsillapítók hatását és könnyebben okozhat gyomorfekélyt. A kávé csersavának hatására csökken a vasfelszívódás és így vérszegénység alakulhat ki – figyeljünk oda, mert a (z erre szedett) vaskészítmények felszívódását is rontja. Felfüggesztheti egyes nyugtatók, antidepresszánsok és altatók hatását. Vércukorcsökkentőkkel együtt (biguanidok) erős vércukoresést idéz elő. Felfüggeszti a homeopátiás szerek hatását.

Citrátok

A savanyú gyümölcsök levével elfogyasztott alumíniumtartalmú gyógyszerek jelentős alumínium-felhalmozódást idézhetnek elő a központi idegrendszerben és a többi szövetben is. Ennek következményei vérszegénység, zavartság, görcsök, de akár kóma is lehetnek!


Dr. Balaicza Erika

Forrás https://balaicza.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!