Hangszalagpolipot a hang túlerőltetése is okozhat

2014. 07. 13.
Szerző: Szimpatika
A hangszalagpolip műtéti úton megszüntethető, és a beteg 4-5 napos hallgatás után el is kezdhet újra beszélni. Ha az elváltozást a helytelen hangképzés okozta, akkor kiújulását a helyes beszédtechnika elsajátításával lehet megelőzni.

A polip nem daganat

„Habár a két betegség tünetei részben hasonlóak, a polip mégsem keverendő össze a hangszalagon megjelenő rosszindulatú elváltozással. Hangszalagrák esetén jellemző a fokozatosan kialakuló rekedtség – magyarázza dr. Holpert Valéria foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa. – Ezen túlmenően jelentkezhet idegentest-érzés, krákogási, torokköszörülési kényszer, ritkán fájdalom. A hangszalagpolip a hangszalagon lévő, nem rosszindulatú, kötőszöveti elváltozás. A betegség vezető tünete itt is a rekedtség, a hang minőségének megváltozása és a levegős hang. Nagy polipok esetében előfordulhat, hogy a megnagyobbodott kötőszövet beszéd során hirtelen a két hangszalag közé szorul, így a beszéd átmenetileg megakad és hirtelen elmegy a beteg hangja.”

Kialakulásának okai

A hangszalagpolip kialakulásában gyulladás, irritáló tényezők, munkahelyi ártalom (például ipari füst, vegyszerek, festékanyagok gőzének tartós belélegzése), vagy a helytelen hanghasználat játszhatnak szerepet. A hangszalagok krónikus irritációját okozhatja a gyomorsav visszafolyása, refluxbetegség is. Krónikus gyulladást a dohányzás mellett a hang túlerőltetése is kiválthat, amit a helytelen hangképzés idéz elő.



Vizsgálatok és kezelés

„Tartós, 3-4 hetet meghaladó rekedtséggel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert lehet akár olyan daganatos elváltozás is a hangképző szerveken, ami még korai stádiumú, s melyre a rekedtség felhívhatja a figyelmet – figyelmeztet a Fül-orr-gége Központ orvosa. – A diagnózis direkt gégetükrözéssel vagy a hangszalagok vékony, hajlékony képalkotó eszközös (fiberoscope) vizsgálatával  felállítható. A kórtörténet felvétele és a beteg fizikális vizsgálata után a kórisme rendszerint egyértelmű, de amennyiben a hangszalagon szövetszaporulatot vagy felrakódást látunk, a szövettani vizsgálat (biopszia) kötelező a daganatos elváltozás kizárásához. A polipokat műtéttel vagy mikrosebészeti beavatkozással lehet eltávolítani, ezt követően megadott ideig fontos a hang kímélése.”

Kiújulhat?

A kezelés hatására a panaszok ugyan elmúlnak, de számítani kell a betegség ismételt megjelenésére, amennyiben a kiváltó okokat nem szüntetjük meg. Ennek egyik lehetséges formája a helyes beszédtechnika elsajátítása: ha a panaszok hátterében a hang túlerőltetése áll, akkor a beszédhang képzésében előforduló hibák javításával előzhetjük meg a betegség kiújulását.


www.fulorrgegekozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!