Négy hatékony módszer asztma ellen

2014. 07. 08.
Szerző: Szimpatika
Az asztma kialakulását vélhetőleg genetikai és környezeti tényezők kombinációja okozza. Jellemzői a változékony és ismétlődő tünetek, a légutak reverzibilis elzáródása és a hörgőgörcs. Gyakori tünetei közé tartozik a zihálás, a köhögés, a mellkasi szorító érzés és a légszomj, ám olyan sokféle tünet lehetséges és olyan változékony formában, hogy precíz diagnózist nehéz felállítani.

Főképp hatéves kor alatti gyermekeknél problematikus a diagnózis, akik túl fiatalok és gyengék az asztmát legjobban és legköltséghatékonyabban megállapító spirometriás teszthez.

Az asztma gyógyíthatatlan, ám könnyen és jól kezelhető betegség. Amennyiben asztmás, igyekezzen távol tartani magát az allergénektől, ne tartózkodjon légszennyezett területen, és semmiképpen ne dohányozzon. Különféle gyógyszerek csökkenthetik a betegség mértékét és az asztmás rohamok gyakoriságát, ám a leghatékonyabban testmozgással tudja kordában tartani betegségét. Fontos azonban, hogy bármelyik sportolási formát is választja, előtte kérje ki orvosa tanácsát.

Pranayama

Egy, a jógában gyakran végzett légzőgyakorlat, amely a tüdőkapacitást, a tüdő hatékonyságát és a testmozgást végző állóképességét javítja. Segítségével nyugodtan és kontrolláltan tud lélegezni.

Buteyko

Egy orosz légzőgyakorlat, amelynek célja az asztmás betegek légzésének kontrollálása és így a betegség kordában tartása. A rutin betartásával a beteg teljes mértékben megelőzheti az asztmás rohamokat.

Papworth-módszer

Ez a módszer az orron át történő légzés fontosságát tanítja, valamint az asztmás rohamok intenzitásának csökkentése érdekében az alsó légutak használatára helyezi a hangsúlyt.

Úszás

Az asztma elleni legjobb módszernek tartják, hiszen nem csak a sportoló légzését kontrollálja, hanem az egész testet igénybe veszi és így csökkenti az asztmás tüneteket, egyúttal a testmozgást végző teljes mértékű egészségi állapotát is javítja.


dr. Tihanyi László

Forrás: https://drtihanyi.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!