„A nevetés gyógyít”

2014. 07. 04.
Szerző: Marosi Viktor
|
Huszonnégy éve két baráti társaság találkozásából alakult a mára kultikussá vált Irigy Hónaljmirigy, majd lassan, de aztán egyre biztosabban írta be magát a magyar rocktörténelembe. Akkoriban még maguk a tagok sem gondolták, hogy a zeneparódia műfajában pár évnél tovább talpon lehet maradni, pedig generációk nőttek fel poénjaikon. Sipos Péterrel két és fél évtized történéseit próbáltuk felidézni – pomázi otthonában a kezdeti sikerekről, a barátságról és a megújulásról beszélgettünk 2014 júniusában.

Szeretsz kertészkedni?

Igen. Érdekes módon korábban nem érdekelt, de az ember megszereti a saját növényeit, kicsit utána is olvastam, hogy mit hogyan kell gondozni. Paradicsomot is ültetünk, de semmi értelme, mert sokkal többe kerül, mint amit megvennénk. Viszont ez tényleg bioparadicsom!

Sokan nem tudják, hogy az Irigy Hónaljmirigy huszonnégy éve egy szilveszteri buli apropóján alakult.

Igaz! De az első négy évben csak tengtünk-lengtünk; a jelenlegi formájában húsz éve létezik a zenekar. Huszonévesek voltunk, teljesen amatőrök, a dobosunk az említett szilveszteri buli előtt egy hónappal látott először dobot. De ez nem is arról szólt, hogy produkáljuk magunkat, csak egy happeningnek indult, a haverok kedvéért. Aztán annyira jól sikerült, hogy hívtak máshova is. Jókor voltunk jó helyen, éppen senki nem csinált hasonlót, és amikor lemezszerződést kaptunk, akkor gondolkodtunk el azon, hogy érdemes lenne ezzel komolyabban is foglalkozni. Elkezdtünk szövegeket írni, több dalt feldolgozni. Összeállt az első lemez, aminek nagyon nagy sikere lett, aztán a második, aminek még nagyobb.

Volt egy olyan legenda is, mely szerint Ti mind a nyolcan autószerelőként dolgoztatok, és a műhelyben, a sok hülyéskedésből született az IHM. Ez igaz?

Na, ebből semmi nem igaz. A dobosunk autószerelő, de nem nagyon dolgozott a szakmájában. Klikkekből álltunk össze, volt egy háromfős meg egy négyfős baráti társaság, és ugyanabba a rock-kocsmába jártunk szórakozni. Összehaverkodtunk, és hamar kiderült, hogy nagyon egy hullámhosszon vagyunk. Hál' istennek azóta is tart a barátság, ami a mozgatórugója a zenekarnak.

Mi lett volna, ha nem így alakul? Ha nincs a rock-kocsma, nincsenek a klikkek... Te minek készültél?

Cukrásznak. Dolgoztam is egy ideig a szakmában, de aztán apám mellett segédkeztem Solymáron egy kelmefestő–vegytisztító műhelyben. Százasával festettük az akkori divatpólókat. Aztán az is leáldozott, mint minden, de szerencsére jött helyette a zenélés.

Sok általatok parodizált zenekart túléltetek. Lehet ma már azt mondani, hogy nyugdíjas állásod van, ha az Irigy Hónaljmirigy tagja vagy?

Pont a pop- meg a rockzenében nem lehet ilyet mondani, hiszen ha nem gurítasz valami újat, hamar elfelejtenek. Mi sose terveztünk, már a második lemezre azt mondtuk, hogy vízválasztó lesz. Nem gondoltuk, hogy ezt a műfajt eddig lehet csinálni. Szerencsénk volt azzal is, hogy bekerültünk a tévébe, ahol aztán önálló műsorunk lett és még többen megismertek minket. Lassan kiléptünk a klubvilágból, a tévés munkák kapcsán pedig olyan paródiákat is készíthettünk, amiket nem tudtunk volna a színpadon megvalósítani.

A tévé egy teljesen más szerepkörbe illesztett Titeket. Ebből nem voltak konfliktusok a zenekaron belül?

Nem, mert például az első tévéműsorunk a Ráncdalfesztivál című lemezünkre épült. A műsorban az összes dal elhangzott, és a dalok közé átkötő jeleneteket tettünk. Már az első adással olyan nézettséget produkáltunk, aminek ma is bármelyik tévécsatorna örülne. Tele volt zenével, jópofa volt, hasonlítottak a sminkek az eredeti előadók sminkjéhez – ez akkoriban ugyancsak hiánypótló volt. Ne felejtsük el, ennek tizenöt éve. És, bár előtte a Dáridóban ugráltunk zenés paródiákkal, így keretbe foglalva ez volt az első műsorunk. Mindig próbáltuk a zene felől megközelíteni a tévés fellépéseket is. Csak annyit színészkedtünk, amennyit muszáj volt. Közben sokan adtak tanácsokat, és rengeteget tanultunk a rendezőktől is.

'98-ban jött a BS-koncert, amivel a zenekar gyakorlatilag elért a csúcsra. Ezt hogyan éltétek meg? Nem szállt a fejetekbe a siker?

Egyrészt minket felkértek erre a koncertre, tehát nem a saját pénzünkkel játszottunk. A koncert előtti héten már lehetett látni, hogy teltház lesz, és ez levette a vállunkról a terhet. Ha tizenötezer ember megvette a jegyet, akkor, gondoltuk, nagy baj nem lehet. Nagyon sokat próbáltunk, mindent bedobtunk, amit csak lehetett. Másrészt, bár a koncert óriási siker volt, a következő este egy ócska falusi sörözőben játszottunk, ami úgy helyrerántott minket, hogy egy napig se tudtunk elszállni. Mintha meg se történt volna a BS-koncert, ugyanolyan körülmények között léptünk fel a következő két évben is, mint azelőtt, sőt ez a mai napig előfordul. Szerencsére ebből már nem csinálunk gondot, hanem megoldjuk a problémákat. Ahhoz, hogy ezeket a helyzeteket tudd kezelni, sokszor kell pofonokat kapni.

Ma még találtok a kisebb fellépésekben is örömöt?

Abszolút, hiszen minden fellépés más, és nagyon kedvesek hozzánk az emberek. Persze vannak szívások, de attól, hogy a szervező egy barom, még ott az a két-háromezer ember, aki miattunk jött el. Őket ki kell szolgálni.

Akkor inkább szolgáltatókként, mint művészekként tekintetek magatokra?

Persze. Nem mondhatjuk be, hogy „Szar az öltöző, sziasztok!” A közönség nem tehet róla.

Hogyan nézel vissza az elmúlt huszonnégy évre? Te személy szerint elégedett vagy a sorsoddal?

Ezt így nagyon nehéz megválaszolni. Én azt mondom, hogy szerencsésen alakultak a dolgaink. Az első lemezszerződés hozta a másodikat, eljutottunk külföldre – Ausztráliában, Írországban turnéztunk, Londonban játszottunk. Tizenegy platinalemezünk van, hetven önálló tévéshow a hátunk mögött. Az persze átgondolandó, hogy ha ugyanez a zenekar ugyanezeket a sikereket Németországban éri el, más körülmények között élnénk. De nem is ez a fontos, hiszen szépen megvagyunk. Nincsenek extra igényeink, nekem van egy Suzukim, és a lényeg, hogy tudjam a gyerekeimet normálisan iskolába járatni.

Mi az, ami igazán feltölt?

Az az érdekes, hogy a zene. Akkor érzem jól magam, ha színpadon lehetek. Van egy másik együttesem, a Triász, amit nagyon élvezek, mert nem kell senkit utánoznom, és nem kell jelmezbe bújnom. Gyuri (Kálmán György) barátommal felülünk egy bárszékre, Béla (Jankai Béla) zongorázik, és ordítunk, ahogy a csövön kifér.

Tegnap meghallgattam A rock’n’roll rigóját, ami szerintem zseniálisra sikerült, nemcsak miattatok, hanem a cigányzenészek miatt is. Akusztikus koncertet fogtok csinálni valamikor?

Csináltunk már, de az csak nekünk volt igazán élmény. A közönség azt várja tőlünk, hogy hülyéskedjünk és jelmezekbe bújjunk. Egy akusztikus koncertet nehéz ezzel összeegyeztetni.

Nincs két hete, hogy Gyula határában késő este felvettünk egy stoppoló lányt, aki éppen Irigy Hónaljmirigy koncertről tartott haza Békéscsabára. Azt mondta, a Ti zenéteken nőtt fel, és ki nem hagyna egyetlen koncertet sem, amit a környéken adtok. Paródiazenekarként mi az, amit úgy éreztek, át kell adnotok az embereknek?

A humorra nagyon nagy szükség van, hiszen orvosok is kimutatták, hogy a nevetés gyógyít. Most például szeretnénk egy turnét csinálni, aminek lényege, hogy minimális belépővel tudjunk embereket megnevettetni. Rengetegen odajönnek hozzánk azzal, hogy „beteg voltam és Titeket hallgattalak, amitől jobban lettem”. Persze mindenki attól gyógyul meg, amiben hisz. De legalább arra a pár percre, amíg minket a tévében néz, elfelejti a gondját-baját. Többször voltunk gyerekkórházakban fellépni, s azt gondolom, hogy nem véletlenül hívtak minket. Én vagyok a Drogmentes Maraton fővédnöke, és rendszeresen futok a jó ügyért.

Volt közöd valaha drogokhoz?

Nem volt, csak egyetértek a kezdeményezéssel. Bár rockzenekar vagyunk, szerencsére minket ez elkerült.

A gyerekeid zenélnek?

Legalábbis nyomkodják a billentyűket. Ha zenei pályára készülnének, korábban el kellett volna kezdeniük a zenélést. Viszont mindkettő kosarazik, és az elég jól megy nekik.

Te sportolsz valamit?

Gyerekkoromban kenuztam meg vízilabdáztam, de ma már a zenekaron belül kínosan ügyelünk arra, hogy ne sportoljunk, mert amikor sportoltunk, mindig sérülés lett a vége. Néha elmegyünk a Balatonra, olyankor lábteniszezünk, és közben jókat röhögünk egymáson.

Volt már arra példa, hogy egy általatok kiparodizált, de leáldozott zenekarhoz visszatalált miattatok a közönsége?

Persze! A Karel Gott-kultuszt mi hoztuk vissza Magyarországra. Egyszer kint voltunk Szlovákiában, és mindenütt az ő képe volt kiplakátolva. Röhögtünk, hogy Karel Gott még mindig létezik, aztán megcsináltuk a Lady Karnevalt, aminek óriási sikere lett. Még abban az évben Karel Gott-válogatáslemezt adtak ki, sőt, hívták Magyarországra is fellépni.

Ki az ötletgazda egy-egy produkció létrehozásában?

Leülünk egy asztal köré, Győzőnél (Varga György, a zenekar tagja) van egy laptop, és próbálja leírni, amit hét ember egyszerre üvölt felé. Próbálja kihámozni ebből a katyvaszból, ami a végén a papírra kerül. Persze van, amikor írunk négy mondatot, és a következő nap kidobjuk a kukába, mert úgy érezzük, hogy gyenge lett. De olyan is van, amikor beindul a gépezet, és teleírunk öt oldalt. Hangulattól és témától is függ.

Az IHM tagja, Ambrus Zoltán néhány éve autóbalesetet szenvedett, amiből szerencsésen felépült, mégis pihenőt kért a zenekartól. Várható a visszatérése?

Van, hogy négy napot megyünk folyamatosan, és keveset alszunk – Zolinak ez a tempó nagyon megerőltető lenne, és úgy gondolta, hogy kicsit visszavesz. A baleset után nem jött annyira rendbe, hogy ezt a fizikai megterhelést bírja. Amúgy van egy zenekara, amivel a saját szerzeményeit játssza, és a családi élete is rendeződött. A huszonöt éves jubileum kapcsán mindenképpen számítunk rá.

Huszonnégy év egy zenekar életében hosszú idő. Sosem fordult meg a fejetekben, hogy abbahagyjátok? Nem volt soha kérdés, hogy tudtok-e még újat mutatni?

Nem, hál' istennek. És nincsenek is közöttünk konfliktusok. Ha mégis előfordulnak, azok csak szakmaiak, és abból fakadnak, hogy mindenki jobbat akar. Fontos, hogy egy-egy konfliktus sosem csap át személyeskedésbe. Gyakorlatilag mi vagyunk a legrégebbi, jelenleg is fennálló magyar zenekar, mert a huszonnégy évet mi együtt is töltöttük. Sokan nem is gondolják, mi munka van e mögött. Viszont az a jó, hogy nem vagyunk görcsösek, és ezt a közönség is érzi. A filmezés kapcsán volt, amikor úgy éreztük, hogy nem tudjuk folytatni. Szorított sokszor a határidő, és nem minden film sikerült úgy, ahogy szerettük volna. Mindennap írtuk a forgatókönyvet, esténként pedig elmentünk fellépni. Amikor elkészült a könyv, leforgattuk, aztán jött az utómunka, a stúdiózás, majd ahogy befejeztük, kezdtük írni a következőt. Ez egy végeláthatatlan daráló volt, ami kicsit fel is őrölt minket. Az lenne ideális, ha nem nyolc-tíz műsort kellene megvalósítanunk, hanem csak négyet-ötöt, de az legyen jó minőségű.

Az ötvenhez már a legtöbben közelebb vagytok, mint a negyvenhez. Szerinted meddig lehet ezt ebben a formában csinálni?

Nem a kor számít, hanem az, hogy lesznek-e olyan fajsúlyos dalok, műsorok, amiket érdemes feldolgozni, és hogy az eljut-e az emberekhez. Mostanra túl sok a tévécsatorna, és a nagy durranások is elaprózódnak. Ha valaki leragad az egyik csatornánál, hiába csinálunk egy X-Faktor-paródiát, ő csak a Megasztárt nézi, és nem érti, hogy mit akarunk. Annál könnyebb dolgunk van, minél több helyre eljutnak az eredeti sztárok.

Mi lesz a következő dobás?

Megvárjuk, hogy a média mivel rukkol elő. Ősszel szeretnénk pár videoklipet forgatni, kicsit talán belenyúlunk a valóságshow-k világába, és a huszonötödik születésnapra egy nagykoncerttel készülünk.

Új lemez?

Nem csinálunk lemezt, mert minek? Dalokat írunk, amiknek a klipjét feltöltjük az internetre. Ma már egy zsibvásáron teljesíteni lehet azt a példányszámot, amiért aranylemez jár egy zenekarnak.

A zeneipar ilyen változásaira hogyan reagáltatok?

Végigéltük. Ez nem egyik napról a másikra történt. Nekünk még van dupla platinalemezünk, ami százezer példányban kelt el, ezt azért ma páran megirigyelnék – de nem a mostani, hanem az akkori számokkal.

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el