A Tüskevár-érzés nyomában

2014. 07. 03.
|
Amikor teheti, szó szerint veszi kalapját, és otthagyja a fővárosi betondzsungelt: járja, fotózza a természetet. Olyan események hívogatják, mint a vadmalacok születése, a tiszavirágzás csodája vagy a szarvasbőgés – és örökké visszavárja Gemenc: a folyton változó ártéri erdő, a mindig izgalmas nagy szerelem.


Bilek Ferenc a tavalyi dunai árvizet is közvetlen közelről szemlélte: fotózta a gemenci vadak élet-halál harcát. De inkább ő és szenvedélyes képei meséljenek.

Már gyerekként annyira vonzott a természet, mint most?

3-4 éves koromig asztmás voltam, ezért apám naponta felvitt a Normafához, és gyakran jártunk a hegyekbe. Minderről nincs sok emlékem, de ez lehetett az alapélményem. Kamaszkoromtól már minden hétvégén és iskolaszünetben hajnali 5-kor nekiindultam, hogy az erdő titkait meglessem. Elolvastam a természetről, amit csak tudtam: Széchenyi Zsigmondtól Fekete Istvánon át Durrellig. (A vadászkönyvek közt sok badarságba is akadtam, amit az előző rendszer „elitje” írt – amelyik, ugye, vadászni járt.)

Volt egy családi barátunk, Pali bá’, aki vadászott: számomra amolyan Matula bácsi. Évi 2-3 vadnál nem akart többet lőni, az volt a fő, hogy a Vértes erdeit járja. Gyakran magával vitt, és nekem nagyon tetszett az életformája, a szabadsága, derűje. Vicces történeteket mesélt, időutazás volt ülni vele a tűznél, beszélgetni, meginni egy-két kupicával abból a pálinkából, ami „olyan rossz, hogy még a kommunisták se lopták el” – ahogy ő mondta. Néhány napra belevesztünk az erdőbe, és miénk volt a világ. Felvettük a nagyvadak napi ritmusát: négy körül keltünk, aztán cserkeltünk (gyalogoltunk), vagy kiültünk egy lesre. Mivel ők napkeltétől pihenni vonulnak, mi is szundítottunk kora délután. Rotyogott a gulyás, amit megettünk, mielőtt megint indultunk megfigyelésre. Nem a prédaejtésről szóltak ezek a kalandok, hanem az erdő iránti rajongásról.

A fotózás is kezdettől érdekelt?

A szemlélődés, a megfigyelés mellett a fotózás melléktermék. Szeretem átadni az élményeimet. Gyerekként 6-7 kilós gépekkel, befűzős filmmel bajlódtam, ma már egyszerűbb. A szüleimnek anno szokniuk kellett a szenvedélyemet, hogy hétvégén elmegyek, még „rossz időben” is: „Miért kirándulsz, ha nem süt a nap?! ” Nincs olyan, hogy rossz idő. Nem tudhatod, mikor látsz olyat, amit soha még egyszer.

Hogyan készülsz egy hétvégi túrára?

Figyelni kell az időjárást, ismerni a széljárást, az állatok életmódját, ehhez igazodva tudjuk megadni az esélyt a szerencsénknek. Ügyelni kell az álcázásra, arra, merre viszi a szagunkat a szél, és jól jöhet az álcaháló vagy lessátor, mivel pl. egy ragadozó madár minden rezdülést lát (a szürkés halhátat is a szürkés vízben). Lehet, hogy bőgő bikára vársz, hiába, viszont eléd kerülnek az apróbb csodák: egy vadászó jégmadár, kergetőző szitakötők, vagy találkozol egy korán kelő borzzal.

Sohasem féltél?

Nincs mitől. Persze kellett már fára másznunk malacait féltő koca elől. A szúnyoginvázióra lehet készülni (felfoghatatlan mennyiségű szúnyogriasztóval), de legfontosabb kikapcsolni a tudatunkban, hogy a szúnyog zavar. A természetfotózás nem kényelmes. Egy romantikus virág- vagy madárfotó láttán azt hiszed, kis földi mennyországban készült a kép. Ami igaz is, csak mögötte kevés alvás, rengeteg cipekedés és sok órányi mozdulatlan rejtőzködés van.

Vannak kedvenc helyeid?

Szeretem feltérképezni az ország természeti kincseit. Tudom, milyen esemény, jelenség várható – és mindig van mit várni. Tél végén a Hanság tőzike-szőnyege virágba borul. Ott a helyem. Ezt követi a mocsári békák párzása: a hímek pár napra világoskék nászruhát öltenek. Majd megszületnek a kismalacok, visszatérnek a vándormadaraink, világra jönnek a szarvasborjak. Mindezt át akarom élni. Kora nyáron kivirágzik a Tisza: ezt különösen szeretem, igazi hungarikum, és nagy kihívás fényképezni. A föld minden tájáról érkeznek fotósok, csak hogy elcsípjék a kérészrajzás pár óráját. Augusztusban a Duna virágzása is lenyűgöz, ugyanekkor már vonulnak is a fekete gólyák, és érkeznek az ősz bőgő szarvasbikái.

És ott az örök csoda: Gemenc. Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, különleges fajgazdagsággal. Lenyűgöz, hogy néhány nap alatt is átváltozhat az erdő. Hetedik éve járok vissza, első látásra beleszerettem. Ez az érzés ragadós, gyere el egyszer velünk, majd meglátod. Az én rajongásom már sokakat odacsalt. Ők is hoztak másokat, és azt vettem észre, hogy egyre többen jönnének. Egy barátom, akit Gemencen ismertem meg, vendégházat nyitott, és ott alapított családot. A természetfotózás nem igazán társas tevékenység, de én úgy vagyok, hogy szívesen megosztom az élményeimet, tapasztalataimat. Van egy facebook-oldalunk, Gemenci túrák néven, ahová a Gemencet megjárt túrázók teszik fel a hozzászólásaikat, képeiket.

Gemenc életéről film is készül.

Igen, egy barátom forgatja két éve, én is segítek neki. (Munkám szerint televíziós gyártásvezető vagyok.) Az ártéri erdő nagyon szélsőséges élettér, ahol minden a vízállástól függ, az összes faj ahhoz igazodik. Néha békés búvóhely és éléskamra, máskor drámák színtere. Árvíz idején a szarvasborjaknak kemény próba az életben maradás, mert a hideg víztől elapadhat a szoptatós mamájuk teje. Az ár levonultával pedig táplálékhiány köszönt be, hiszen elrothad a táplálékul szolgáló aljnövényzet. Amikor végre kizöldül, jönnek a szúnyogfelhők, és gyakran úgy megcsapolják a legyengült, de még túlélő borjak vérét, hogy az jelenti a végüket.

Bejutottál Gemencre a tavalyi nagy árvíz idején is.

Kaptunk egy forgatási napot, filmezni, fényképezni. A fővadász csónakkal kivitt minket az hullámtérbe, ahová senki más nem mehetett. Döbbenetes élmény volt. Délelőtt érkeztünk a töltéshez, a víz még csak emelkedett, vártunk, hogy csónakba szállhassunk. Minden elnémult, madárhang se szólt: csak folyamatos bugyborékolás hallatszott a földből, és az, ahogy a víz magával ragadja a fadarabokat, törmeléket: kopogtak, kocogtak. Ilyen baljós hangot sosem hallottam még, ahogy szarvasokat sem úgy kiáltozni, mint akkor ott, az emelkedő vízben. A hangjukból tudtuk, hol vonul a rémült csapat. Ilyenkor az erdőben nincs egyértelmű sodrásirány, szintek szerint töltődnek a területek. A kavargó, bugyborékoló közegből menekülnének az állatok. Az erdőgazdálkodók kis vadmentő dombokat, illetve töltéseket emeltek nekik, ezek közelébe nem mehettünk, hogy ne zavarjuk a biztos helyet megtaláló vadakat. Sajnos sokan nem jutottak el odáig. Láttunk szarvascsapatot kijönni a hullámtérből, át a töltésen, amelyen túl viszont emberek voltak; így inkább visszamentek a vízbe –ahol pedig sokkos állapotban kiáltoztak. Az erős sodrásban, a törmelékek közt a fiatal állatok nehezen tájékozódnak. Láttuk, hogy egyre kimerültebben úsznak; vagy a keselyűsi vonalúton ácsorognak tanácstalanul – rókák, borzok, őzek –, merre induljanak. Már ott is kezdett átcsapni a víz. Kiszálltunk a csónakból, és elkezdtük őket az élet irányába terelni. Majd beemeltünk egy úszó őzet a csónakba, látszott, hogy már alig bírja – ki akartuk vinni a töltéshez. A kezünkben pusztult el. A fővadász még próbálta lélegeztetni, én a mellkasát nyomogattam, de hiába. (A vadász később elmondta, hogy egészen kihűltek az őz belső szervei is. Legalább két napja úszhatott, megállás nélkül.) Ez engem is megviselt, és az még inkább, amikor egy kondát láttunk úszni a fák között –amelyik kismalac lemarad, biztosan elpusztul. A visításuk rázott meg igazán: azok az életért való segélykiáltások. A hangjuk vége sokszor bugyborékolásba fulladt. A csónakkal próbáltuk terelni őket, és egy kis kondát ki is tudtunk menekíteni. Az a vad, amelyik elérte a vadmentő dombokat vagy töltéseket, megmenekült. Sajnos hallottunk olyan fotósról, aki bement a vadmentő dombokhoz, és belezavarta a vízbe a kimerült állatokat. Az a pár kép, amiért kapott X forintot, sok szarvas életébe került.

Te a csónakból fotóztál.

Igen, pont a riportképeim hatására kaptunk még egy forgatási nap lehetőséget. Az árvíz döbbenetes, szívszorító élmény volt, de persze mit sem változtatott a rajongásomon: azóta is 2-3 hetente Gemencen vagyok. Most a fekete gólyák izgatnak leginkább. A filmen az ő családi mindennapjaiba is bepillanthatunk majd, ami kuriózum. Rejtett életmódot folytatnak, a fehér gólyával ellentétben. Egész Európában csak Észtországban van bekamerázott fészek, és nálunk, Gemencen. Tavaly szívszorító családi drámákat éltünk át a fészket figyelve: nem sikerült felnevelni a fiókákat; de a szülők idén újra három tojást melengetnek.

A családodat magaddal viszed néha a túráidra?

A gyerekeim 2-3 éves koruktól gyakran elkísértek. Jártuk az erdőt, mikor nagyobbacskák lettek, a szabadban éjszakáztunk. A barátaim gyerekei is csatlakoztak, így ők belenőttek ebbe a közegbe. Most 11 éves a lányom, mindjárt 9 a fiam. Kiskamaszokat is vittem már túrázni: a „Tüskevár-érzés” megtapasztalása hatalmas élmény nekik, nekem pedig a kíváncsiságuk és az örömük az. Töltekezem belőlük. Az élet úgy hozta, hogy a múlt évben kevesebbszer tarthattak velem a természetbe. Pedig tudom, hogy jobb helyen nem is lehetnének.

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el