Mire jó a gyömbér?

2014. 07. 02.
Szerző: Szimpatika
A növény gyökerét már évezredek óta használják nem csak a konyhában, hanem a gyógyászatban is. A belőle készülő, jellegzetes ízű fűszer főként az emésztésre van jótékony hatással.

Az ókori Indiában testet és lelket tisztító szernek tartották, így vallásos ünnepeik előtt gyömbért ettek, mert úgy gondolták, hogy így leheletük kellemes lesz isteneik számára.

A gyömbér eredetileg Ázsia trópusi esőerdeinek növénye. Gyógyászati és étkezési célra a növény gyökerét használják. Jellegzetes ízét és kellemes illatát a gyökérben termelődő illóolaj adja.

A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formájában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk meg, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk és kicsit ledörzsöljük.

Mire jó?

Az gyömbér illóolaja csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatását kihasználhatjuk megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére, de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású.

Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Így azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek (pl. gépkocsivezetés).

Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Hogyan használható?

Olaj formájában a fájdalmas ízületnél külsőleg alkalmazható. Néhány cseppet keverjünk össze 15 ml semleges olajjal (pl. mandula-), majd ezzel a keverékkel masszírozzuk be a fájó, sajgó testrészeket. Izomfájdalmak esetén is alkalmazható.

Tea készítéséhez hámozzunk meg egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret, vágjuk össze apróra, és főzzük 0,5 liter vízben fél órán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Naponta háromszor fogyasszuk.

Por formájában emésztési panaszokra alkalmazhatjuk.

A növény hatóanyaga fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében és mérsékeli a bélgázok képződését. Fűszerként az indiai és kínai konyha régóta használja húsok vagy egyéb, nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékeket (bab-, lencse-) fűszereznek vele, de ízesíthetünk gyömbérrel süteményeket, édességeket, szószokat is.


Forrás: https://www.csaladilap.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!