Kéztőalagút-szindróma – az egyik leggyakoribb foglalkozási ártalom

Szerző: Szimpatika
Manapság egyre több ember végzi számítógépen a munkáját, melynek hatására különböző ízületi, mozgásszervi bántalmak lépnek fel. A sok gépelés gyakori következménye a kéz és az ujjak fájdalma.

Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktívfájdalomcsillapítás-specialistája néhány hasznos tanáccsal szolgál ahhoz, hogyan lehet a problémát megelőzni, valamint elmondja, miként lehet orvosolni a már kialakult fájdalmat.

Mi az az alagútszindróma?

Alagútszindrómának azokat a kórképeket nevezzük, amikor a test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott hasadékban, alagútban lévő idegek valamilyen hatás miatt nyomás alá kerülnek. Ez a körülötte lévő tér beszűkülése következtében jön létre, melyet leggyakrabban folyadék-visszatartással járó betegségek (pl. hormonzavarok, terhesség, cukorbetegség), valamint gyulladás és az ebből adódó ödéma okoznak. Mivel az idegek nyomás alá kerülnek, így az zsibbadással, fájdalommal, esetleg idegentest-érzéssel jár.

Kéztőalagút-szindróma

„Bár a testben mindenütt, ahol az idegek a csontok, szalagok közt futnak, kialakulhat alagútszindróma, a leggyakoribb a kéztőalagút-szindróma. Ekkor a csuklónál lévő, inak és csontok alkotta C-alakú járatban lévő középidegre (nervus medianus) nehezedik nagyobb nyomás. Mivel a kézből az alkarba futó inak és idegek egy része a kéztőalagúton fut végig, így az ott lévő zavar az ujjak éjjeli zsibbadását, fájdalmát, súlyos esetben a hüvelykujji ún. párnaizmainak sorvadását okozza” – magyarázza dr. Váradi Éva főorvosnő.

Kutatások szerint a betegség elsősorban a 45–64 éves kor közti nőket érinti, férfiaknál kisebb a kialakulására való hajlam.

A kéztőalagút-szindróma tünetei:

  • Ujjak zsibbadása (főleg a hüvelyk-, mutató- és középsőujj)
  • Fájdalom
  • Éjszakai égő fájdalom
  • Gyengeségérzés

A kéztőalagút-szindróma leggyakrabban azoknál alakul ki, akik folyamatosan használják kezüket, ujjaikat, így nem ritka ez a kórkép a számítógéppel dolgozóknál, varrónőknél, masszőröknél.

Így kerülheti el a problémát:

  • Helyezze úgy a billentyűzetet, hogy csuklója egyenes legyen.
  • Pihentesse ujjait munka közben! Ha nem dolgozik, ne nyomogassa feleslegesen a számítógépét.
  • Alvás közben lehetőleg egyenes legyen a csuklója, ne hajlítsa be.

Aktív fájdalomcsillapítás segítségével a gépelés nem gond többé

Amennyiben észleli magán a tüneteket, úgy pusztán elmondás alapján és fizikális vizsgálattal a diagnózis könnyen felállítható, ám szükség esetén röntgen, labor-, illetve idegvezetési vizsgálat is indokolt lehet.

A mielőbbi kezelés azért is fontos, mert a fájdalom olyan méreteket ölthet, hogy az illető akár a munkavégzésből is kieshet. Legrosszabb esetben műtét válhat szükségessé, ám az esetek többségében aktív fájdalomcsillapítással gyorsan orvosolható a probléma, viszont ehhez a gyulladás helyének igen pontos meghatározása szükséges, hiszen sokszor egy egészen apró területet érint. Egy nagy tapasztalattal rendelkező orvos a probléma kialakulásának pontos helyét felmérve, injekciós-infiltratív technikával a gyulladást már az első alkalommal csökkentheti. Kiegészítő kezelésként éjszakára a csukló sínezése, helyi gyulladáscsökkentő pakolások, lézer- és Guna terápia gyorsítja fel a gyógyulást, így a panaszok már 3-4 kezelés után teljes mértékben megszűnnek.


Forrás:
Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!