Természetes gyógymódok - a hüvelygomba kezelése házilag

Szerző: Szimpatika
Forrás: www.harmonia-centrum.hu
A nőknek mintegy 75%-a életében legalább egyszer szembesül hüvelygombás fertőzéssel, mely 40-50%-os valószínűséggel minimum egyszer sajnos szinte biztosan megismétlődik. A legfőbb problémát azonban sokkal inkább a panasz jelentkezését követő folyamatos visszafertőződés, a gomba minduntalan kiújulása jelenti, ami idővel bizony próbára teszi a hölgyek – és párjuk – türelmét.

Ha már minden gyógyszert kipróbáltunk, ennek ellenére mégis kiújul a fertőzés, főként, hogy itt a nyár, mikor naponta többször is a zuhany alatt köthetünk ki, próbáljunk ki természetes gyógymódokat, praktikákat, és tartsunk be néhány alapvető szabályt, melyeket Benke Rita, a Harmónia Gyógyászati Centrum természetgyógyásza ajánl figyelmünkbe.

„Közel három éve van folyamatosan hüvelygombám – túrós, bő, fehér váladékozás, viszketés, hogy a fájdalmas együttlétekről a barátommal már ne is beszéljünk. Mindenfajta antibiotikumot, kúpot, grapefruitcseppet, ezüstkolloidot, injekciót kaptam már, vagy tíz nőgyógyásznál jártam, de a panaszok csak nem akarnak elmúlni – panaszolja Júlia (37). – Van olyan orvos, szakember vagy módszer, aki, ami segíthet? Néha úgy érzem, sosem leszek már egészséges…”

Melinda (24), aki különösen odafigyel személyes higiéniájára, sem vall másként: „Két évvel ezelőtt voltam egy uszodában, és másnap elkezdtem viszketni ott lent, fehér folyás kíséretében. A panaszomra a nőgyógyászom egy vényköteles hüvelykúpot írt fel, az egyhetes kúrát követően azonban csak rövid ideig voltam panaszmentes. Azóta, mondhatni, havi rendszerességgel fel kell keressem a nőgyógyászomat, sőt bőrgyógyászhoz is mentem, de egyik sem tudott rajtam tartósan segíteni. Már mindent megpróbáltam, hogy megelőzzem a hüvelygombát, de sajnos egyik módszer sem használt. Nem használok nyilvános helyen mosdót, ha igen, akkor sem ülök rá, a kádban nem fürdök ülő helyzetben, csak zuhanyozom, igyekszem kizárólag pamut fehérneműt használni, amit 60 fokon mosok, és naponta egyszer intim mosakodógéllel mosakszom este. Szexuális aktus előtt és után szintén tisztálkodom. Már kezd egy kicsit elegem lenni a dologból. Kérem, ha tudnak, segítsenek!”

Győzelem a cseles gombák felett természetes védőbástyánk megerősítésével

Előzetesen beszélnünk kell arról, hogy miért is képesek megbetegíteni bennünket ezek az apró lények, hiszen köztudottan mikroorganizmusok milliói élnek rajtunk (ilyenek pl. a bőr- és körömgombák) és bennünk (pl. a Candida-gombák) többnyire hasznos szimbiózisban, életünk nagy részében nem okozva panaszt. Ez miként lehetséges? Benke Rita természetgyógyász-reflexológus állítja, hogy a válasz egyszerű: „Mert erős immunrendszerünk mintegy védőbástyaként karbantartja, szabályozza a gombák szaporodását, ezáltal könnyedén megelőzve vagy éppen lesöpörve egy esetleges »támadást« fertőzés formájában, évszaktól függetlenül.” Nyáron az izzasztó meleg, a váltakozó forró-párás, illetve forró-száraz időszakok kedvező táptalajai a gombák és ily módon a hüvelygombák elszaporodásának is. Ezt immunrendszerünk megerősítésével védhetjük ki, melyről számtalan cikkben, illetve internetes fórumokon olvashatunk. Természetgyógyász szakértőnk szerint lényeg az egészséges és kiegyensúlyozott életmód, amelynek fő részei dióhéjban:

- Optimális testsúly

- Nem kampányszerűen végzett, örömöt adó mozgás

- Lúgosító reformtáplálkozás: táplálékaink lúgosítsanak, vagyis – a teljesség igénye nélkül – lehetőleg kerüljük a húsokat, húskészítményeket (pl. felvágottakat), cukrot, cukros ételeket, alkoholos italokat, finomított lisztből készült élelmiszereket

- A szabadban, friss levegőn töltött idő

- Kielégítő alvás elektroszmogmentes helyiségben (ügyeljünk arra, hogy legalább az otthonunk, de különösen a hálószobák legyenek mentesek lehetőség szerint az elektromos berendezésektől, ugyanis életünk harmadát itt töltjük)

- Természetes alapanyagú ruhanemű, mely nem irritál és felszívja a verejtéket

- A stressz levezetése (jóga, légzésgyakorlatok, meditáció, ima, természetjárás, bulizás/szórakozás stb.)

- Szeretetteljes családi és baráti kapcsolatok, ezek személyes(!) ápolása, melyet az online kapcsolattartás nem pótol

Természetes módszerek

Személyes higiéniával az izzadás ellen

Szervezetünkben a gombák elszaporodását elősegíti a legyengült immunrendszer mellett a párás, meleg időszak és a vizes, nedves, izzasztó körülmények is. Ezért nyáron fokozottabban ügyeljünk a megfelelő – nem túlzásba vitt – személyes higiéniára, amely megnyilvánul a ma már talán mindenki számára nyilvánvaló napi tisztálkodáson kívül a test, különösen az egymással érintkező testfelületek (lábujjak, hónalj, emlők környéke, összeérő combok, ágyék, párnás nyak, has és más testfelületek, valamint a külső nemi szervek) és hajlatok szárazra törlésében. Az izzadásra hajlamosabbak ezeket a területeket természetes dezodorokkal és babapúderrel is ápolhatják. Csak emlékeztetőként: viseljünk pamut alapanyagú alsóneműt, és soha ne vegyünk fel újonnan beszerzett, még – lehetőleg 60 fokon – ki nem mosott fehérneműt!

„A túlzott izzadás ellen belsőleg is hathatunk egy-egy csésze zsályateával, amelyet langyosan fogyasszunk. Elkészítése: egy csésze vízzel leforrázunk egy teáskanál szárított füvet, lefedve 10-15 perc alatt kiáztatjuk belőle a hatóanyagokat, és már kortyolgathatjuk is” – javasolja szakértőnk.

Gyógynövényes ülőfürdő

Az ülőfürdő is hatásos segítség lehet mind preventív, mind terápiás céllal. „50- 50 gramm cickafarkfüvet és körömvirágot leforrázunk 1 liter vízzel, s addig áztatjuk ki belőle a hatóanyagokat, amíg a víz testhőmérsékletű nem lesz. Ekkor leszűrjük, beleöntünk 1 dl 10%-os ecetet, mely a gombák természetes ellensége, s addig ülünk benne törölközőkkel, fürdőlepedőkkel betakarva, amíg a víz még kellemes meleg. Az így használt gyógynövényes fürdővizet még háromszor felhasználhatjuk (természetesen langymelegre felhevítve), amennyiben előtte tisztálkodunk” – teszi hozzá Benke Rita.

Tudatos táplálkozás

A gombák szaporodását fokozhatja a szénhidrátban bőséges étkezés, néhány univerzális alapélelmiszer azonban segíthet ezek visszaszorításában, a hüvelygomba megelőzésében, illetve a gyógyulásban: az élesztőgombák (pl. a Candida) nem igazán „kedvelik” az antioxidánsokban gazdag, immunerősítő fokhagymát (ha megtehetjük, vagy önmagában napi két gerezd fokhagyma elfogyasztásával, vagy pirítósra kenve, esetleg összezúzva, salátánkat, mártásokat fűszerezve vele). A C-vitamin-bombaként elhíresült grapefruit és kissé kesernyés grapefruitmagolaj, valamint a teafaolaj is hatékony „fegyver” mind a gyulladással, mint a gombás fertőzéssel szemben. Benke Rita tippje: keverjünk el 6-8 csepp illóolajat 1-2 dl natúr joghurttal, majd kellő mennyiségű vízzel hígítsuk.

Alternatív terápiás gyógymódok

„Az immunrendszer megtámogatására kiválóan alkalmas terápiák a talpreflexológia, a fülakupunktúra, illetve az akupresszúra is – magyarázza a Harmónia Gyógyászati Centrum természetgyógyász-reflexológusa. – Ezen természetes, szelíd, alternatív gyógymódok nemcsak a megelőzésben, hanem a már kialakult betegség gyógyításában is hasznosnak bizonyulnak.” Habár ezek ma már bárki által elsajátítható és megtanulható módszerek, érdemes szakembert felkeresni az eredményes gyógyulás érdekében.

Strandszezonban kellő tisztálkodás, odafigyelés

A strandidőszakban, fürdőzés és a mostanság oly divatos wellness során is a fenti védelmi előírások betartásán túl érdemes megjegyezni, hogy a vizes fürdőruhát feltétlenül cseréljük le szárazra, amikor kijövünk a vízből. Továbbá, mint minden tömegesen látogatott helyen, így a fürdőkben, strandokon is mossunk gyakran kezet, különösen toaletthasználat előtt és után, valamint csak steril vécékagylóra üljünk rá. A fürdő- és strandkultúra alapvető szabálya magunk és mások védelmében a medencék és egyéb létesítmények használata előtti alapos tisztálkodás!

Ne essünk túlzásokba – jóból is megárt a sok!

Fontos azonban megemlíteni, hogy egy ponton túl negatívan is hathatunk az immunrendszerre, vagyis a túlzásba vitt tisztálkodással mi is előidézhetjük a hüvely gombásodását (és más betegségeket is), hiszen testünk teljes felületén működnek védekezőmechanizmusok és vannak ún. természetes védőrétegek, melyeket pl. a gyakori és hosszan tartó fürdőzéssel megsértünk és így mi magunk adunk lehetőséget a gombák megbetegítő támadására. „A hüvely tökéletesen felépített, egészséges háztartásába például egyáltalán nem tanácsos, sőt szükségtelen »belekontárkodni« felesleges hüvelyöblítéssel, hiszen az ott tanyázó tejsavbaktériumok elpusztítják a betolakodó idegeneket és tökéletes védelmet biztosítanak” – állítja szakértőnk. Ezért jobb a tusolás is a fürdővel szemben, hiszen utóbbi leáztatja, lemossa ezt a természetes védőpajzsot. Az egészséges hüvelyflóra egy-egy antibiotikum-kúra, folyamatosan kiújuló gombás fertőzés, valamint egyes nemi együttlétek során is sérülhet. Különösen idősebb korban, ha a hüvely száraz, elveszíti a védelmét, és könnyebben esik áldozatul mindenféle fertőzésnek. Természetgyógyászunk azt tanácsolja, hogy a tejsavas baktériumflórát egy, a patikákban kapható híg tejsav, valamint natúr joghurt keverékével végzett öblítéssel állítsuk helyre. „Tulajdonképpen ez az egyetlen olyan helyzet, amikor a hüvelybe »idegen anyagot« javaslok bevinni, kifejezetten gyógyítói céllal” – fejti ki Benke Rita.

Mindaddig, amíg nem sikerül megtalálni a hüvely gyulladt, gombás elváltozásának valódi okát, egy időre hagyjuk el a menstruációs tampon és tisztasági betétek használatát, helyette ajánlott inkább a patikákban kapható steril vatta.

A rendszeresen visszatérő hüvelygyulladás, illetve gombás fertőzés esetén gondolni kell arra is, hogy a probléma esetleg a partnertől is eredhet. Mindenképpen érdemes nőgyógyászhoz menni ezekkel a panaszokkal, aki diagnosztizálhat és kizárhat betegségeket, felismerhet fertőzéseket vagy fertőzésforrásokat, és akkor eldönthető, hogy orvosi terápiát vagy helyette, mellette kiegészítésképpen valamilyen szelíd, természetes módszert alkalmazzunk.

 

Forrás: www.harmonia-centrum.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!