Mediterrán tabletta a szívbetegségek ellen

Szerző: Szimpatika
Napi egy „paradicsomtabletta” javíthatja a vérerek működését, így talán hatásos lehet a szív- és érrendszeri betegségek ellen – állapította meg egy kis létszámú brit kutatás. A paradicsomtablettát hatóanyag nélküli szerrel hasonlították össze a vizsgálatban, amelyben 72 felnőtt vett részt. Az eredmények szerint a gyógyszer javította a vérerek működését.

A tabletta a likopin nevű természetes antioxidánst tartalmazza, amely a paradicsom színét is adja. A szakértők jó ideje úgy vélik, a likopin segít csökkenteni bizonyos betegségek kockázatát, köztük a rák bizonyos fajtáit és a szív- és érrendszeri problémákat.

Bizonyítékok utalnak arra, hogy a mediterrán jellegű, paradicsomban, gyümölcsökben, zöldségekben és olívaolajban bővelkedő étrend jótékonyan hat az egészségre. Noha az egészséges étrend követése továbbra is tanácsos, a tudósok azt kutatják, a sok hasznos összetevő némelyikét nem lehet-e egyszerűen tabletta formájában beszedni.

A CamNatura nevű cég elkészítette a maga „paradicsomtablettáját”. Tőle függetlenül a Wellcome Trust, a Brit Szív Alapítvány (BHF) és az ugyancsak brit Nemzeti Egészségkutató Intézet (NIH) megbízásából a Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja azt vizsgálta, van-e hatása a gyógyszernek. Felkértek 36 szívbeteg és 36 egészséges önkéntest, hogy szedjenek naponta egy tablettát, amely vagy hatóanyag nélküli placebo, vagy likopintartalmú tabletta volt. Sem a kutatók, sem a résztvevők nem tudhatták a két hónapos vizsgálat végéig, melyik pirulában volt hatóanyag. Minden résztvevőnél megvizsgálták az úgynevezett alkari véráramlást, amely előre jelzi a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szívbeteg résztvevőknél a paradicsomtabletta jelentősen javította a véráramlást. A szer azonban nem volt hatással a vérnyomásra, az érfalak merevségére és a vérzsírok szintjére sem.

A kutatás vezetője, Joseph Cheriyan szerint nagy létszámú kutatásokkal kell tanulmányozni, az új szer valóban csökkenti-e a szívbetegségek kockázatát.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!