A Magyar Diabetes Társaság Vezetőségének állásfoglalása a paleo-ketogen diétáról

2014. 06. 16.
Szerző: Szimpatika
A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége 2014. május 25-én ülésezett. Ezen alkalommal sajnálattal állapította meg, hogy az utóbbi időben a paramedicina egyes művelői között elburjánzott az a gyakorlat, amely a paleo-ketogen diétát mindenek fölé helyezve tanácsolja, és lebeszéli a frissen kezelésbe került 1-es típusú (inzulinfüggő) cukorbetegeket az inzulinkezelésről.

Az említett gyakorlat emellett a cukorbetegek gyógyításával foglalkozókat úgy állítja be, mint akik „helytelen kezelési gyakorlatukkal” tulajdonképpen nem értenek a – nemzetközi diabetológiai tudományos társaságok által egyébként elfogadott és ajánlott – diabetológiai kezeléshez. A jelenség terjedésében az internet tudatot deformáló, hamis blogbejegyzései komoly veszélyt jelentenek.

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége a közelmúltban kiadott és elfogadott „Szakmai Irányelv”-re támaszkodva leszögezi, hogy az említett diéta –inzulinkezeléssel vagy anélkül – az inzulinhiányos anyagcsere állapotát akár azonnal is súlyosan ronthatja, hosszú távon pedig nem csak szervi (vese- és máj-) károsodásokat, de hirtelen fellépő életveszélyes állapotokat is eredményezhet. A paleo-ketogen diétát szakorvosi tanács ellenére ajánlók és alkalmazók ezt a gyakorlatot csak saját lelkiismereti és büntetőjogi felelősségük terhére végezhetik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!