„Funkcionális szemléletű orvos vagyok”

2014. 06. 17.
|
Címkék: csonttörés  Sebészet 
Ülök a volt Országos Baleseti Intézet kihalt folyosóján. Dr. Kricsfalusy Mihály traumatológus főorvost várom. A járóbeteg-rendelésnek vége. Takarítók lökdösik vödreiket, s valami televíziós műsorról beszélnek. Betegek csupán egyetlen ajtó előtt várakoznak. Kricsfalusy doktor úr még rendel. A titkárnője elnézést kér, s azt kérdezi, hogy nem jönnék-e vissza fél óra múlva, a főorvos úr addigra biztosan végez.

Szívesen. Legalább járok egyet a környéken, veszek egy pogácsát, nézelődöm. Régen voltam erre. Mire a kórházba visszaérek, a folyósokról már a takarítók is elmentek. A titkárnőnek is lejárt a munkaideje. Csend van. Csak a főorvos dolgozik. Amikor az utolsó beteg is elmegy, azt mondja, ez már csak így van. Sok a beteg. Beszélgetünk egy kicsit az egészségügy jelen állapotáról, aztán ki tudja, miért, hogyan, visszakanyarodunk a gyerekkorhoz.

– Édesapám görög katolikus lelkész volt – mondja a főorvos úr. – A Rózsák terén laktunk egészen a hatvanas évek elejéig, amikor aztán apámat öt gyerekével büntetésből kitették egy kétszobás, fűthetetlen kispesti parókiára. Engem, a legkisebbet, aki akkor kezdtem az általánost, két évre a nagybátyám vett magához. Nála, Dunakeszin jártam iskolába, míg a szüleim valahogyan rendbe hozták a kispesti parókiát.

– Mi volt a büntetés oka?

– Édesapám visszautasította, hogy békepap legyen. Már ezt sem nézték jó szemmel egyházának befolyással rendelkező vezetői. Rossz pontot jelentett az is, hogy hittant tanított a gyerekeknek.

– Ezt még a hatvanas évek elején is büntették?

– Persze. Sőt húsz évvel később is. Amikor én fiatal orvosként, már a nyolcvanas évek közepén katona lettem, és a Honvéd kórházban katonaorvosként teljesítettem szolgálatot, felsőbb utasítás miatt nem léptettek elő tisztnek. Holott azon kívül, hogy papcsaládból származtam, egyéb bűnöm nem volt. Ha csak az nem, hogy Pannonhalmán jártam gimnáziumba. Az a négy év volt életem legszebb időszaka. Persze az első napokban, amikor a szüleim levittek, én is pityeregtem, mint a legtöbb fiú. De hamar beleszoktunk. Jó volt. Biztonságos, szeretetteljes. Pedig az első két évben 24 személyes hálókban aludtunk, és évente csak háromszor, szünetekre mehettünk haza. Hiszen akkoriban még szombaton is tanítottak. De mindent megkaptunk, amire a testünknek, a lelkünknek és a szellemünknek szüksége volt. A tanáraink sokat beszélgettek velünk. Mindig ráértek, ha szükségünk volt rá. Ha este támadt az embernek valami megbeszélnivalója, akkor is nyugodtan mehetett a prefektusához, vagy bármelyik atyához. Még a szoros időbeosztás is javunkra szolgált. Reggel hatkor volt ébresztő, utána (reggeli) stúdium, reggeli, majd tanítás. Ebéd után másfél óra kötelező levegőzés, foci, kosárlabda, vagy séta az arborétumban. És minden szombaton filmvetítés. Tánciskola, bál, nyelvi labor – ilyesmi is volt ott persze. Ellenben csak hetente egyszer volt meleg víz. Akkor is csak 11 percig. A tizenkettedikben már hideg víz folyt a zuhany csapjából. Ha a focizásban megizzadtunk, hideg vízben zuhanyoztunk. Ez volt az egészséges és a természetes. Ritkán voltunk betegek. Pannonhalma bencés iskola, és a bencések azt vallják, hogy nem elsősorban szigorral, hanem szeretettel kell nevelni. S ezt nem csak mondják, hanem úgy is élnek.

– Mégsem a papi hivatást választotta.

– Pedig a szüleim nagyon szerették volna. Engem, a legkisebb fiút papnak szántak. Túl sok minden érdekelt azonban. A lányok, a természettudományok. De valószínűleg azért lettem orvos, mert bennem élt az emberek szeretete és szolgálatának vágya.

– Gondolom, első nekifutásra felvették az egyetemre.

– Nem. Soha nem voltam kitűnő tanuló. Nálunk a családban a fiatalabb nővérem volt eminens. Ő summa cum laude végzett gyógyszerészként. Én hozzá képest lusta voltam. Igaz, négyesnél rosszabb jegyet nem nagyon kaptam. Az egyetemen összesen háromszor vizsgáztam hármasra. Akkor összeült a család, hogy megbeszéljék, mit kellene tenni azért, nehogy a züllés útjára lépjek. Szóval elsőre nem vettek fel, ezért elmentem abba a gyógyszergyárba, ahol a nővérem dolgozott. Farmakológiai asszisztensként alkalmaztak. Aztán amikor előfelvételivel bekerültem az egyetemre, még egy évet dolgoztam műtősfiúként és betegszállítóként. Nem ártott meg a dolog. Jó, hogy láttam az egészségügyet máshonnan is, hogy úgy mondjam, alulról. Az egyetemen eleinte sebész akartam lenni, mint a fiúk többsége. Azonban amikor végeztem, összesen két sebészi állást írtak ki Budapesten. Mindkettőnek előre megvolt a gazdája. Ez a kórház viszont, ahol most ülünk, s amit akkor Traumatológiai Intézetnek hívtak, nyolc állást is meghirdetett. Az intézet vezetője, Manninger Jenő professzor, aki rendkívül szigorú, de rendkívül befolyásos ember volt, elbeszélgetett a jelentkezőkkel, és engem minden protekció nélkül felvett. Nem volt könnyű dolog mellette dolgozni, azonban fantasztikus volt ebben az akkor európai színvonalú, vadonatúj, csúcstechnikával felszerelt intézetben gyakorlatot szerezni. Olyan korszerű műtők sehol nem voltak az országban, mint itt. Évekig sebészetet tanultam, végül sebészetből és traumatológiából szakvizsgáztam, s itt ragadtam. Nem bántam meg soha. Később ezek mellé fizioterápiás szakvizsgát szereztem. Mozgásszervi elváltozásokkal, azok konzervatív és műtéti kezelésével, valamint az osteoporosis kezelésével foglalkozom. Mint a baleseti rehabilitációs osztály osztályvezető főorvosa, ma már kevesebbet ügyelek, hetente általában egyszer. Sajnos ma kevesebbet is műtök, mint amennyit szeretnék, de ennek sok oka van, a szervezési nehézségektől kezdve az egyéb elfoglaltságaimig. Van azonban néhány vesszőparipám. Az egyik a törést szenvedett betegek utókezelése. Meggyőződésem, hogy lehetne sokkal jobb. Az a mondjuk ötvenöt éves nőbeteg, aki csuklótöréssel kerül be hozzánk, később nagy eséllyel valamilyen újabb, váll-, csigolya- vagy csípőtáji töréssel fog visszakerülni. Márpedig, ha az első törése után, ötvenöt éves korában megfelelően kivizsgálnánk és a gyógyszereit beállítanánk, megelőzhetnénk az évekkel későbbi traumákat.

– Miért nem tesszük?

– Mert nincsen rá pénz, hiányzik az odafigyelés – sok oka van. De hasonlóképpen vesszőparipám a magnetoterápia. Amikor évekkel ezelőtt elkezdtem foglalkozni azzal, hogy a törésgyógyulás serkenthető pulzáló elektromágneses kezeléssel, a kollégáim közül sokan kinevettek. Ma már az eredményeinknek köszönhetően sokfelől küldik hozzánk elhúzódó törésgyógyulás vagy álízület miatt a betegeket magnetoterápiára. Emellett hosszú évek óta foglalkozom a sérültek fizioterápiájával. Funkcionális szemléletű orvosként meggyőződésem, hogy gyakran ugyanolyan eredményt lehetne elérni funkcionális kezelésekkel, fizioterápiával, fizikoterápiával, gyógytornával, mint hosszas gipszeléssel, esetleg újabb és újabb műtétekkel. Az izmok-ízületek aktív mozgásainak gyakorlásával, komplex funkcionális kezeléssel lerövidülhetne a rehabilitációs időszak. Ez a fajta kezelés ugyanis sokkal hamarabb hoz eredményt, mint a passzív ágyban fekvés vagy a felesleges rögzítés. A csontnak a gravitációs terhelés, az izomnak az összehúzódás, a porcnak a nyomás, az ínnak a feszülés olyan funkcionális inger, amelyet jól lehet használni a felépülés során, manuális technikákkal, gyógytornával, egyéb fizioterápiás eljárásokkal kiegészítve. Ezeknek a sok betegünknél alkalmazott kezeléseknek a tapasztalatait igyekszem összefoglalni, előadásokban, közleményekben megjelentetni. Sajnos a nap csak 24 órából áll. Keveset vagyok otthon, s ez nem tesz jót a családi életnek. Első feleségemtől, aki szintén munkamániás orvos, elváltam. Gimnazista fiunk talán éppen azért nem akar orvos lenni, mert látja, hogy a szülei mennyit dolgoznak. Mostani élettársam is gyakran panaszkodik, amiért keveset vagyok otthon. De mit tehetnék? Osztályvezetőként rengeteg adminisztrációs feladatom is van, naponta 20-30 beteget látok el, ügyelnem is kell, gyakorlatokat vezetek, operálok, konferenciákra készülök, a tudományos munka is sok időt vesz igénybe. De nem panaszképpen mondom, hiszen amikor az orvosi pályára léptem, tudtam, hogy ezzel jár. Ha újra kezdeném, ma sem választanék más hivatást.

Forrás. Sine Morbo

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el