Gyógynövényekkel a daganatos betegségek ellen

2014. 06. 11.
|
A legyengült immunrendszer nem képes felismerni a rossz struktúrájú, idegen, vagy akár daganatos sejteket. Az utóbbiak gyakran álcázó fehérjeköpenybe is beburkolóznak, hogy kevésbé legyenek felismerhetők.

Bizonyos anyagok abban segítenek, hogy az immunsejtek könnyebben rátaláljanak ezekre a „kidobandó” sejtekre, pl. úgy, hogy lebontják az álcázó leplet, aktiválják a makrofágokat és a természetes ölősejteket, gátolják a hibás sejtek ki- és odatapadási lehetőségét az érfalra és a normál sejtekhez. Összességében tehát nem csak a daganatkialakulás megelőzésében vesznek részt, hanem a terjedésben és az áttetképződés megfékezésében is. Ilyen anyagokat tartalmaznak a következők: fagyöngy, enzimek, rizskorpakivonat, echinacea, macskakarom, lapacho, shiitake gomba.

Fagyöngy: közel száz éve alkalmazzák a biológiai daganatterápiában. Elsősorban immunerősítő szerként ismert, fő hatóanyagai a lektinek, viscotoxinok, poliszacharidok. Kis adagban subcutan (bőr alá) adva főleg az immunerősítő, de a daganatsejteket felismerő és eltakarító sejtek és egyéb immunalkotók (makrofágok, Nk-sejtek, interferonok, citokinek stb.) termelődését és aktivitását is stimulálja. Összeségében lelassítja a daganatnövekedést, fékezi az áttétképződést, javítja az életminőséget és az élettartamot, leredukálja a kemo- és sugárterápia mellékhatásait. Éveken keresztül, 1-1 hónapos szünetek közbeiktatásával kell heti 2-3 alkalommal bőr alá adni az injekciót.


Enzimek: A főleg déligyümölcsökből (ananász, papaya, noni) származó enzimeken (papain, bromelain) kívül a hasnyálmirigyenzimek (tripszin, kimotripszin) is segítenek. Szedésük hosszabb időn át nagy adagban ajánlott.


Rizskorpakivonat: aktív összetevője a rizskorpából a shiitake gomba enzimkomplexumával előállított arabinoxylan. A BioBran stimulálja a természetes ölősejteket (egyetlen NK-sejt akár 27 ráksejtet is elpusztíthat élete során) és a makrofágokat. Aktiválja a T- és B-lymphocytákat, továbbá fokozza az ezek által termelt Tumor Necrosis Factor–α (TNF-α) és az interferon-γ mennyiségét, ami a daganatos betegségek leküzdésében, a vírus- vagy baktériumfertőzött sejtek elpusztításában nagy jelentőségű. Az arabinoxylan elősegíti a programozott sejthalált (apoptózis), továbbá védelmet nyújt a szabad gyökök ellen, és így nem meglepő, hogy kitűnő gyulladáscsökkentő is.


Echinacea (bíbor kasvirág)
: dél-amerikai virágzó növény. In vitro az Echinacea purpurea a legaktívabb, de az emberi szervezetben az Echinacea angustifolia a leghatékonyabb.

Az echinacea stimulálja a T-lymphocyták termelődését és fokozza a természetes ölősejtek aktivitását. Hatóanyaga, az arabinogalaktán rákapcsolódik a baktériumok és vírusok, valamint a daganatsejtek felszínére, és segít a makrofágoknak megtalálni az „ellenséget”. Továbbá segíti a fehérvérsejtek odakapcsolódását is ehhez a komplexumhoz, így gyorsul az idegen sejtek eltakarítása.

A kasvirág tartalmaz még esszenciális olajokat, más poliszacharidákat, betaint, glikozidot, rezet, vasat, tannint, zsírsavakat, A-, C- és E-vitamint. A fentiek alapján hatékonyan alkalmazzák a biológiai tumorterápiában, és mivel növeli a szervezet fertőzéssel szembeni ellenállását, jó segítséget nyújt a kemoterápia miatt legyengült immunrendszer erősítésében és a másodlagos fertőzések kivédésében is. Előszeretettel rendelik megfázások és influenzák gyógyítására, a tünetek és a betegség időtartamának mérséklésére.

A kezelést ezzel a szerrel szünetek beiktatásával, periodikusan célszerű végezni, mert a 3. hét után elindít egy ellenregulációt, aminek következtében csökkenhet az immunaktivitás.


Macskakarom
: az Uña de Gato, Cat's Claw, avagy Uncaria tomentosa nevű perui növény a nemzetközi figyelem középpontjában áll dokumentált gyógyító tulajdonságai miatt. Az 1980-as évek elején több beható vizsgálatot is folytattak a Müncheni Egyetem Gyógyszerbiológiai Intézetében, ahol megállapították, hogy a növény fő hatóanyagai különféle alakaloidok, azonban azoknak a teljes hatásuk kifejtéséhez egyéb alkotók jelenlétére is szükség van (pl. katechinre, terpénre, tanninra). Ezek az anyagok pedig erőteljesen fokozzák a fehérvérsejtek termelődést, aktivitását és a fagocitafunkciót (idegen sejtek, kórokozók, szennyeződések eltávolítását).

Eredményesen kezelhetők vele az immundeficittel kapcsolatos betegségek, többek között a különféle daganatok, a genitális herpesz, az AIDS. A macskakaromnak tumorellenes, gyulladásellenes, antivirális és antimikrobás, valamint antioxidáns hatást tulajdonítanak. Más vizsgálatok mutációtgátló hatását is kimutatták.Lapacho
: a kutatások után többféle hatóanyagot is sikerült kimutatni a fakéregből. A fő hatástani csoportba a naphto- és furano-naphtochinon nevű alkaloidok (lapachole és lapachone) tartoznak, de nagyobb adag flavonoid, izokumarin, kumarin, szaponin, iridoglikozid és fenolkarbonsav is található benne.

Viszonylag sok benne az ásványi anyag és a nyomelem: kalcium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, mangán, molibdén, réz, vas, kálium, nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst, stroncium, bárium, jód és nikkel.

A kutatók tehát igen sokféle vegyületet találtak a fa hatóanyagai között, ám az immunrendszerre elsősorban a béta-lapachone- és a lapachol-vegyületek gyakoroltak pozitív hatást. Immunstimuláló hatása főleg a chinonoknak (alkaloidoknak) köszönhető, melyek kis koncentrációban (nanogrammnyi adagban!), azaz még teában is képesek aktiválni a fehérvérsejtek (granulociták és T-limfociták) fagocita- (takarító) funkcióját, ennek köszönheti tehát a növény a daganatnövekedést fékező effektust. Sajnálatos módon ezek az anyagok töményen igen toxikusak, súlyos hányingert és anémiát okoznak, ezért kivonatként nem alkalmazhatók.


Shiitake gomba
: a Lentinula edodes halvány, pókhálószerű fonalak láthatatlan hálózatával átszövi a legkülönbözőbb keményfák elhalt szöveteit. A fonalak megemésztik a fák anyagait és átalakítják azokat gombaszövetté. Kínában a gomba értékes gyógyszer, de egyben kulináris csemege is. Japánban népszerű proteinforrás, ami ízletes, tápláló, diétás és egészséges. Tumorellenes, antivirális és antimikotikus hatást tulajdonítanak neki. A gomba legfontosabb hatóanyaga a lentinan, amely immunrendszer-serkentő, előmozdítja az interferon termelődését. Az eritadenin hatóanyag csökkenti az LDL-koleszterint. Esszenciális aminosavakat tartalmaz, ezáltal kiváló sejtregeneráló.


Forrás: http://balaicza.hu/

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el