Visszavonja tanulmányát az eredmények manipulálásával vádolt japán őssejtkutatónő

2014. 06. 11.
Szerző: Szimpatika
Az úttörő jellegű őssejtkutatási eredményeinek manipulálásával megvádolt japán kutatónő, Obokata Haruko belegyezett abba, hogy visszavonja a szóban forgó tanulmányát – jelentette be szerdán a japán Riken Fejlődésbiológiai Központ.

A visszavonás érvényteleníti azt a tudományos áttörést, amely januárban világszerte nagy figyelmet váltott ki, amikor a Nature folyóiratban megjelent a tanulmány és annak több segédanyaga.

Ezekben japán és amerikai kutatók arról számoltak be, hogy olcsó és gyors eljárást fejlesztettek ki az embrióéhoz hasonló őssejt előállítására. A kísérletben újszülött egerek vérének sejtjeit külső „stressznek” (savasabb kémhatású környezetnek) tették ki, amelyek így pluripotens sejtekké váltak. A ilyen eljárással keletkezett őssejtet a módszer (stimulus-triggered acquisition of pluripotency) nyomán STAP-sejtnek nevezik. Az új eljárás a személyre szabott gyógyítás új korszakát jelentheti, olcsóbbá, gyorsabbá és biztonságosabbá teheti az őssejtek előállítását – írták tanulmányukban.

Hamarosan azonban kétségek merültek fel a tanulmányt illetően, és a Riken központ vizsgálatot indított, amely megállapította, hogy hamisak a tanulmány egyes részei, és a valótlan adatokért a kutatás vezető szerzőjét, Obokatát terheli a felelősség. Az intézet szerint a tanulmányban feltüntetett két felvételsorozatot a DNS-töredékekről vagy manipulálta, vagy meghamisította Obokata Haruko, a központ kutatónője azzal a céllal, hogy javítsák az eredmények bemutatását.

Nem tudni, hogy a Nature visszavonja-e a tanulmányt, mivel annak amerikai társszerzője, Charles Vacanti, a Harvard Egyetem professzora nem járult hozzá ahhoz. Vacanti volt Obokata mentora, amikor a japán hallgató az amerikai egyetemen tanult.

A 30 éves kutatónő ugyan elismerte, hogy a tanulmányában szereplő képeken változtatott, ám ragaszkodik ahhoz, hogy az állatkísérletekben több mint 200 alkalommal sikeresen állítottak elő STAP-sejteket.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!