Élet epekő nélkül

2014. 06. 09.
Szerző: Szimpatika
Az epeköves betegek egyharmada nem tud róla, hogy köve lenne, egy másik részénél pedig csak akkor derül rá fény, amikor már heves, szinte alig csillapítható görcsök jelentkeznek. Nőknél háromszor gyakrabban fordul elő epekő, mint férfiaknál. A legtöbb epekő 50-70 éves kor táján jelentkezik, bár jóval előbb is kialakulhat.

Az epe a májban keletkezik: attól függően, hogy mennyit eszünk, 3-7 dl is képes egy nap kiválasztódni a kis epekapillárisokon keresztül az epehólyagba. Az epehólyag egy kicsi, körte alakú zsákocska, fő feladata a folyékony, sárgás, frissen termelt epe tárolása és sűrítése; étkezés során, amikor zsiradék kerül a gyomorba, zöldes színű, sűrűbb epét lövell a patkóbélbe. Az epe a következő alkotókból áll:

- Epesavak

- Epefestékek (bilirubin és lebomlási termékei)

- Hormonok

- Koleszterin

- Nyák

- Fehérjék

Az epe fő feladata a zsírok „emulgeálása”, azaz kisebb részecskékre oldása, illetve a zsírbontó enzim, a lipáz aktiválása. Tehát epeváladék nélkül a zsírok rendes megemésztése elképzelhetetlen lenne. Ha a máj nem termel elegendő epét, komoly emésztési panaszok jelentkezhetnek, pl.: felhasi fájdalom, teltségérzet, puffadás, hányinger, hányás.

Az epekő keletkezése

Az epesavak, a fehérjék és a nyák fő feladata az epeváladék folyós állapotban tartása. Amennyiben az összetétel megváltozik, mert például a máj túl kevés epesavat vagy nyákot termel, az epében kisebb kristályok keletkeznek – ezeket hívjuk epehomoknak, melyek végül kővé növekedhetnek. A kövek mérete, színe és összetétele rendkívül változó, attól függően, hogy koleszterinből, bilirubinból, kalciumból vagy más alkotóból található-e több bennük, és hogy mikor keletkeztek. A legtöbb kő „vegyes”, de léteznek „tiszta”, csak egyféle alkotót tartalmazó kövek is. Minél több epefestéket, bilirubint tartalmaz egy kő, annál sötétebb a színe, és minél nagyobb része koleszterin, annál világosabb, sárgásabb.

Az epekő tünetei:

- Teltségérzet, puffadás

- Tompa nyomás vagy heves, erősödő és gyengülő, jobb bordaív alatti vagy felhasi görcs

- Hányinger, epés hányás

- A hasi fájdalom a jobb lapocka felé is kisugározhat

- A zsíros, fűszeres ételek kiválthatják vagy fokozhatják a fenti tüneteket

- A kávé, alkohol, sültek és hüvelyesek tompa hasi nyomást, puffadást vagy görcsöt idézhetnek elő

- Hasmenés és székrekedés váltakozva

- Lapockatáji izomfájdalom

- Teljes elzáródás esetén napok múlva sárgaság is jelentkezhet

- A hosszabb idejű vagy intenzív sárgaság miatt bőrviszketés

- Ha a kőképződés gyulladással együtt jár, láz alakul ki

- Teljes elzáródáskor a széklet agyagszerűen világos, szinte színtelen, a vizelet sötét

- Rendszeres fejfájás


Az epekő kialakulásának különösen kedveznek a következők:

- Elhízás

- Terhesség

- Anyagcsere-betegségek: cukorbetegség, köszvény, magas vérzsírok

- Epeürülési zavarok, pl: megtört epehólyag vagy epevezeték, daganat, hegesedés

- Nagyfokú vörösvértest-szétesés (a belőlük felszabaduló hemoglobin miatt)

- Tartós szteroid- és fogamzásgátló-szedés

- Örökletes hajlam

- Túlzott mértékű zsírfogyasztás

- Tartós stressz (a patkóbélbe torkolló epevezeték izma ilyenkor görcsben van és emiatt szűk a szájadék)

- Gyomor- és patkóbélfekély

- Túlzott mértékű gyomorsavlekötő-fogyasztás

- Túlzott mértékű kalciumbevitel



Az epegörcs

Epegörcsöt okozhat az epe zavart ürülése kő nélkül is. Ennek hátterében elsősorban az epehólyag lefűződése (szeptumképződés), gyulladások miatti deformációja, az epevezeték és szájadékának heges szűkülete vagy külső összenyomása (daganat, ciszta stb. miatt) is állhat. Nem ritka a labilisabb vegetatív beidegzés miatti epehólyag-funkciózavar sem.

Az epeköves görcs sokszor annál erősebb, minél kisebb a kő, hiszen a kisebb kövecskék képesek az epevezetéket is elzárni, ami hevesebb panaszokkal jár. Az elzáródás lehet teljes vagy részleges, néha a kövek elfordulnak („ventilkő”) és ilyenkor a görcs oldódik, majd ismét beékelődnek, vagyis a fájdalom, illetve tartós fennállás esetén a sárgaság is újra jelentkezik.

Az epekő szövődményei

A tartós epekövesség leggyakoribb szövődményei:

- Visszatérő epehólyag- és epeútgyulladás, májtályog

- Hasnyálmirigy-gyulladás

- Epeút-elzáródás sárgasággal

- Az epe átlyukaszthatja az epehólyagot és bekerülhet a szabad hasüregbe vagy akár a bélbe is, ilyenkor a nagyobb epekövek bélcsavarodáshoz és -elzáródáshoz is vezethetnek

- Régi epekövek a mechanikus irritáció miatt epehólyag-daganatot is előidézhetnek

Mit tehetünk?

Az epekövek egy jó részére véletlenül derül fény, mert panaszt nem vagy csak alig okoznak: ezeket hívjuk „néma köveknek”. Ilyenkor a rendszeres orvosi ellenőrzésen, a diéta betartásán és néhány természetgyógyászati módszer alkalmazásán kívül más, intenzívebb orvosi beavatkozásra nincs okvetlen szükség. Ha azonban komolyabb panaszok jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni és lehetőleg mielőbb el kell távolítani az epekövet. Csak ezzel kerülhetők el a komolyabb, súlyos maradványtüneteket is előidéző szövődmények. Az eltávolításnak több lehetséges módja is ismert, lássuk, melyek lehetnek ezek.

Orvosi beavatkozások

Szokványos műtét – egyes esetekben csak ez jöhet szóba!

Lézeres epehólyag-eltávolítás: a köldökön keresztül bevezetett hasi tükrözés során történő beavatkozás – gyorsabban felépül utána a beteg, kisebb és kevésbé megterhelő, mint a klasszikus műtét.

Ultrahangos kőzúzás kőoldó gyógyszerek szedése mellett: hosszabb ideig tart, néha a gyógyszerek tartós szedése miatt alakulnak ki mellékhatások, ritkábban alkalmazható, időnként előfordul a kő újdonképződése.

Természetes módszerek

Diéta

Okvetlen át kell állni teljes értékű, reformtáplálkozásra, hiszen az kevesebb zsiradékot tartalmaz, nagyobb része friss zöldségekből, gyümölcsökből áll, több, emésztést is segítő enzimet tartalmaz. Az epeműtötteknél állandóan csordogáló epéből felszabaduló epesavak nem csak roncsolják a normál bélflórát, hanem tartósan, nagy mennyiségben, a bélbaktériumok hatására átalakult formában kedveznek a vastagbéldaganatok keletkezésének is. A reformétrend során több rostot is fogyasztunk, ezek pedig nem csak a felesleges zsírokat, szénhidrátokat és toxinokat képesek megkötni, hanem az epesavakat is. Így javítják az emésztést, csökkentik a zsír- és cukorfelszívódást és a daganatképződés esélyét.

Lehetőleg ne egyen az epegörcs napján semmi nehezebben emészthetőt, inkább tartson léböjtnapot. A rendszeres, szakszerűen betartott böjtkúrák, léböjtnapok egyébként is segíthetnek az epekő kialakulásának megelőzésében, a meglevő kövek növekedésének lassításában és a testsúly rendezésében. Epeköves beteg azonban egyedül semmiképp se kezdjen el hosszabb böjtöt egyedül, forduljon a módszerben jártas orvoshoz tanácsért, segítségért!

Természetesen nem csak a zsírbevitellel kell óvatosnak lenni, hiszen az alkohol- és a feketekávé fogyasztása is epegörcsöt provokálhat, illetve rontja a májfunkciót.

A fűszerek közül a csípős paprikát, a borsot, a vöröshagymát és a fokhagymát nagyobb mennyiségben okvetlen kerüljük. Használjunk helyettük természetes gyógynövényfűszereket, például borsikafüvet, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot.

Az epebetegek számára is fontos a bő folyadékfogyasztás: napi 1,5-2 liter ásványvíz, gyógytea, gyógyvíz (elsősorban a magnézium- és nátrium-bikarbonátos) és gyümölcslevek formájában.

Gyógynövények

Epeút- és hólyag-összehúzódási zavar esetén: fehér üröm, máriatövismag, gyermekláncfű, cickafark, vérehulló fecskefű, articsóka, citromfű, orbáncfű.

Epegörcs esetén: borsmenta, füstike, kamilla, angelikagyökér, kálmosgyökér, ezerjófű.

Kúra frissen préselt levekkel: alkalmazhatunk lékúrát az alábbi gyógynövények és zöldségek frissen préselt kivonatával. Önmagában, szénsavmentes ásványvízzel hígítva vagy aludttejhez, sovány natúr joghurthoz keverve igyunk meg 1-2 dl articsóka-, csalánlevél-, gyermekláncfű- vagy feketeretek-levet. A reteklékúrát kétféleképpen is végezhetjük, attól függően, hogy kinek mennyire érzékeny a gyomra:

Érzékeny gyomrúaknak intervallumkúra

2-3 dl frissen préselt vagy centrifugált reteklevet kell erősen hígítva vagy apránként, lassan és több részletre elosztva 4-5 napig elfogyasztani. Utána 2-3 nap szünetet tartunk, és 6-8 héten keresztül szünetek beiktatásával megismételjük újra a kúrát.

Emelkedő adagú kúra kevésbé érzékeny gyomrúak számára

1 dl friss reteklével kezdjük a kúrát, 2 hét alatt apránként fokozva az adagot 3 dl-nyi mennyiséget fogyasztunk el 3-4 részre osztva, majd lassacskán ismét csökkentjük a lé mennyiségét. A kúrát itt is 6-8 hétig folytatjuk.

Tavasszal keverjünk a salátánkba minél több gyermekláncfűlevelet és vajretket, télen pedig fogyasszunk sok fekete retket.

Epetea:

- Gyermekláncfű

- Katáng

- Apróbojtorján

- Cickafark

- Körömvirág

- Ezerjófű

Vegyünk azonos mennyiségben a fent felsorolt teákból, keverjük alaposan össze. Készítsünk mindennap 5-6 dl gyógyteát: a keveréket leforrázzuk, majd 5-10 perc állás után szűrjük le, és édesítés nélkül kortyolgassuk el több részre elosztva a nap folyamán. Tartsunk legalább 6-8 hetes kúrát, majd, ha szükséges, térjünk át másféle teakeverékre.

Pakolások, borogatások

Akut epegörcsben mindig a leggyorsabb és legegyszerűbb hatásos segítség egy jó meleg hasi pakolás. Ha heves görcs, erős puffadás vagy kellemetlen, tompa nyomás jelentkezne, töltsön 1/3-áig egy meleg vizes gumitömlőt jó meleg (de nem túl forró és nem is csak langyos) vízzel, nyomja ki belőle a levegőt és jól zárja be. Nedvesítse be egy törölköző felét, feküdjön a hátára, és terítse a felhas és jobb bordaív tájékára a törölköző nedves részét. Majd fektesse rá a meleg vizes tömlőt és borítsa rá a törölköző száraz felét. Maradjon fekve 20-30 percig. Hamarosan tapasztalni fogja, hogy a görcsök enyhülnek. Természetesen egy beékelődött kő okozta görcs oldására a meleg májpakolás egyedül valószínűleg nem lesz elegendő, ám ha a fájdalomcsillapító tabletta adagja csökkenthető ilyen egyszerű és mellékhatásmentes módon, már megérte!

Reflexterápia

A talpmasszázs és köpölyözés elősegítheti a máj és epe működését, csökkentheti a görcskészséget, javíthatja az emésztőszervek működését és enyhítheti a kísérő tüneteket is. Ezért ne csak a máj és epehólyag zónáját, hanem a többi emésztőszerv: a gyomor, patkóbél, hasnyálmirigy és béltraktus területét is masszírozzuk. A vegetatívum stabilizálására és a stressz oldására érdemes a napfonat területét is bevonni a kezelésbe.

Akupresszúra

a, Az Epehólyag-20-as pont a koponyaalapon, a hajas fejből alján, a fejbiccentő és a trapézizom mélyedésében a fültő mögötti csontos kidudorodás (csecsnyúlvány) mögött található. A masszázs közben a nyomás előre, az orr felé irányuljon. Ez elsősorban az epeeredetű fejfájások kezelésekor segít eltávolítani a pangó energiát a fejből.

b, Az Epehólyag-34-es pont a láb külső oldalán, a térdízület alatti mélyedésben, a szárkapocscsont felső vége előtt és alatt található. Kezelésével csökkenthetjük a májban és epehólyagban pangó nedvességet és hőt.

c, Az Epehólyag-31-es pont a comb külső felszínén, 7 hüvelykujjnyival a térdhajlat külső felszíne felett található meg. Masszírozásával az epevezeték ellazítható, csökken az epegörcs és az esetleg beékelődött kő is könnyebben kimozdulhat.

Wa Do

A gyakorlatok során először megpróbáljuk az epehólyagot, a béltraktust és a napfonatot megnyugtatni. Majd megpróbáljuk enyhíteni a hátfájást, és aktiváljuk az emésztőszerveket beidegző vegetatív idegközpontokat és rostokat.

a, A napfonat kezelése

A kéz ujjait összecsukva tegye kezeit egymásra helyezve a szegycsont alá, a gyomorszáj fölé:

- Fokozatosan és óvatosan gyomja be a hasfalat, majd lélegezzen ki

- Pár másodpercig tartsa benyomva a hasfalat és lélegezzen nyugodtan

- Óvatosan engedje fel a nyomást és közben lélegezzen jó mélyet

- 10-szer ismételje meg


b, A máj-, epezóna benyomása

Hajlítsa be az ujjait és tapintson be a jobb bordaív alá:

- Lassan és óvatosan fokozza a nyomást, de vigyázzon, hogy közben ne okozzon fájdalmat; kilégzés

- A nyomást tartsa már másodpercig, közben rendesen lélegezzen

- Óvatosan engedje fel a nyomást és vegyen mély lélegzetet

- Ha megismételte 10-szer, váltson oldalt


c, A hátizmok ellazítása

Tegye a bal kezét a lapockák magasságában a hátára és dőljön neki a széktámlának:

- Nyomja hátát a széktálához, lélegezzen be és tudatosan érzékelje a hátán a kéz nyomását

- Tartsa meg pár másodpercig a nyomást, közben spontán légzés

- Enyhítse a nyomást, miközben kicsit előrehajol; kilégzés

- Ha 10-szer megismételte, oldalcsere


d, Légzőgyakorlat:

Ha a hasizmok görcsölnek, romlik a légzés is. Könnyen javíthatjuk, ha lassan és óvatosan jobb karunkat felemelve ülés közben kinyújtózunk és a bal oldalra hajolunk. Ezzel a gyakorlattal javul a rekeszizom működése, mélyebbé válik a légzés, gyorsul a vér- és nyirokkeringés, de csökken az epehólyagra nehezedő nyomás is.

Üljünk le és emeljük fel a jobb kart kinyújtva, a bal kezünket tegyük a térdünkre:

- Hajoljunk szép lassan kinyújtózva a bal oldal felé; belégzés

- Ellazítjuk izmainkat; kilégzés

- Most újra kinyújtózunk és kicsit jobban balra hajolunk, vigyázzunk: ne okozzon fájdalmat!

- Ha már nem tudunk tovább kinyújtózkodni, lélegezzünk be olyan mélyen, amennyire csak tudunk, és pár másodpercig tartsuk benn a levegőt

- Ismételjük meg az egészet többször egymás után

- Oldalcsere


Homeopátia

Bryonia D6-D12

Az epehólyag-gyulladást és az epegörcsöt minden apró mozgás, még a légvétel is fokozza. Ha a beteg hasra fekszik vagy a lábait felhúzza a hasához, a fájdalom enyhül.


Chelidonium D2-D12

Heves, jobb lapockába sugárzó fájdalom és hasogató görcs a jobb bordaív alatt; a nyelv sárgás lepedékkel bevont, a szájíz elviselhetetlenül keserű, a széklet világos, szinte színtelen, a beteg savanyút kíván enni.


Lachesis D12-D3o

Az epehólyag gyulladása könnyen gennyes epeútgyulladásig, magas lázzal járó, súlyos, elesett állapotig, szepszisig fajulhat. A has erősen felfúvódott, a legcsekélyebb érintésre is érzékeny.


Lycopodium D12-D3o

Erős felfújódás, a has körül szorosabb ruhát, övet a beteg nem visel el. A legkisebb érintésre is érzékeny, nem képes hason vagy oldalt feküdni. A hasi görcsök elsősorban 16-20 óra tájban szoktak jelentkezni, és a lábak felhúzására enyhülnek.


Mandragora D2-D3o

Intenzív, főleg éjszakai fájdalmakkal járó felfúvódás, a jobb bordaívtől a lapockába és a tarkóba kisugárzó fájdalom jellemző. Görcsös, csillapíthatatlannak tűnő csuklás, hányinger, böfögés, epés hányás is jelentkezhet. A tünetek hátrahajláskor enyhülnek.


Nux vomica D6-D3o

Teltségérzet, „mintha nehéz kő lenne a gyomorban”; émelygés, hányás nehezebb, zsíros ételek, alkohol és kávé fogyasztása után. A beteg rendkívül ingerült, feszült, agresszív, szorong és minden külső inger (fény, hang) nagyon zavarja.


Taraxacum D1-D6

Nyálfolyás, keserű szájíz, teltségérzet, erős puffadás, hányinger, hányás zsírosabb ételek fogyasztása után, heves, szúró májtáji fájdalmakkal.


Aromaterápia

Külsőleg a felhas, a jobb bordaív és a lapockatáj bedörzsölésére, és belsőleg teához vagy meleg vízhez adva és kevés mézzel édesítve 2-3 csepp borsmenta-, kamilla-, rozmaring-, kakukkfű-, borsikafű- és majorannaolajat ajánlunk. Ezek elsősorban a görcs enyhítésében és az epe ürülésének serkentésében segíthetnek.


Forrás: https://balaicza.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!