Együnk antioxidánsokat!

2014. 05. 31.
Szerző: Szimpatika
Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek szabad gyökök, melyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásukkal számos létfontosságú életfunkciónk egészséges működését gátolják. Károsító hatásukat azonban ellensúlyozhatjuk az ún. antioxidánsok bevitelével, melyekben egyes táplálékok különösen gazdagok. Lássuk, melyek ezek!

Az amerikai Tufts Egyetemen az egyes élelmiszerek antioxidáns-kapacitását vizsgálták, vagyis azt, hogy melyik mennyire képes megkötni a szabad gyököket. Az oxigéngyök-megkötő kapacitás – angol rövidítéssel ORAC – azt jelzi, hogy egy adott anyag milyen mértékű antioxidáns hatást mutat. Ma már ismeretes a legtöbb zöldség és gyümölcs ORAC-értéke, amelyet szigorú előírásoknak megfelelő vizsgálatokkal, laboratóriumokban határoztak meg.

Mint prof. dr. Szedlák-Vadócz Valéria, az orvostudományok doktora a Nutrition & Health című tudományos hírlevélben közzétette: a közelmúltig az ORAC-értékek tekintetében a hazánkban fogyasztott élelmiszerek közül az aszalt szilva tartotta a csúcsot, amelynek ORAC-értéke 5770.

A Tufts Egyetemen végzett kutatás eredményei közül a hazánkban is elérhető növények ORAC-listáját a fekete szőlő magja vezeti 50 000-es értékkel, csak ezt követi az aszalt szilva 5770-es, majd a mazsola 2830-as, a fekete áfonya 2400-as, a feketeszeder 2036-os, az eper 1546-os, a málna 1220-as, a szilva 949-es, a narancs 750-es értékkel, míg az alma esetében csupán 218-as értéket mértek. Szerencsére közeledik a bogyós gyümölcsök szezonja, de a finom fekete aszalt gyümölcsök egész évben rendelkezésünkre állnak!


Forrás: https://www.paramedica.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!