A borostyán nyaklánc és a szervezet elsavasodása

2014. 05. 27.
|
Címkék: Csak szólok... 
Jócskán benne járunk a huszonegyedik században. Az orvostudomány legyőzte a járványok túlnyomó többségét. Nem kell gyerekeknek megrokkanniuk gyermekbénulás, meghalniuk tüdőgyulladás miatt. A születéskor várható élettartam növekszik. A józan ész mégis vesztésre áll.

Mi, emberek szívesebben hiszünk a hihetetlennek tűnő dolgokban, mint a tudományos tényekkel, vizsgálatokkal alátámasztott eredményekben. Az interneten körlevelek formájában terjedő, az egészségünket veszélyeztető „híreket” a közösségi oldalakon sokan szívesen megosztják, s az ilyen, tudományosnak látszó féligazságok gyorsan „vevőre” találnak.

Nem tudom, miért.

Úgy tapasztalom, inkább hiszünk a természetgyógyásznak, mint az orvosnak, a gyógynövényeknek, mint a gyógyszereknek, az oltáselleneseknek, mint az oltásokban hívőknek. Jómagam nem gondolom, hogy bármelyiket el kellene törölni a föld színéről. Éppen úgy szükség van a gyógynövényre, mint a gyógyszerre, a természetgyógyászra, mint az orvosra. De nem egyikre a másik helyett.

Vannak aztán olyan tévhitek, amik ártalmasak is lehetnek. Például, amikor elhisszük, hogy minden testi problémánk oka a szervezet elsavasodása, miközben egészségügyi problémáink hátterében sok különféle ok állhat, melyeket ki kellene vizsgálni.

Sokat gondolkoztam már rajta, hogy miért van ez így. Hogyan robban be egy-egy diéta, kapszula, csodadoktor szinte megváltóként a köztudatba, s hogyan lesz belőle alapvetés.

Olyan alapvetés, amilyen például az elsavasodás elmélete, melyet ma már szinte mindenki elfogad, holott semmiféle tudományos magyarázat nem igazolja. Az elsavasodás elméletének szülőatyja, Robert O. Young természetgyógyász hírnevét A pH csoda címmel írt művének köszönheti. Igaz, hogy Young nem rendelkezik orvosi végzettséggel, mégis meglehetős magabiztossággal ad tanácsot az egészség megőrzésével, betegségek gyógyításával kapcsolatban. S emberek milliói elhiszik, hogy a betegségek oka a vér elsavasodása. A valóság ezzel szemben az, hogy a szervezet a vér pH-ját állandó szinten tartja. Ezt szolgálja a szén-dioxid légzéssel történő eltávolítása, valamint a nem illékony savak és a „lúgosító” ammónia vesén keresztül a vizeletbe történő kiválasztódása. Bár a táplálkozással valóban lehet befolyásolni a kémhatást, de nem a vérét, hanem a vizeletét. Bizonyított tény, hogy bizonyos táplálékok (pl. hús) savanyítják, mások (pl. zöldségek) lúgosítják a vizeletet, azonban a szervezet kémhatása ezek nagymértékű fogyasztása esetén is állandó marad. A vizelet kémhatása ugyanis semmilyen összefüggésben nincs a vér pH-jával.

Honnan tudom? Nos, van egy remek blog az interneten. A kodpiszkalo.blog.hu oldalon gyógyszerészek, orvosok, biológusok próbálják eloszlatni a legdivatosabb, gyógynövényekkel, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhiteket, rémhíreket. Sajnos a blogjukon található írások hosszúak, túlságosan szakmaiak, nehezen emészthetők. Érdemes mégis egy kis időt rászánni az elolvasásukra.

Jogos lehet a kérdés: honnan tudom, hogy nekik van igazuk?

Nos, ahogyan szép az, ami érdek nélkül tetszik, úgy valószínűleg igaz az, ami elfogulatlan, szakszerű, és a tudást akarja eladni, nem a terméket vagy a szolgáltatást. Mert valós probléma, hogy az interneten olvasható sokféle tartalomból melyik hiteles. Jómagam akkor szoktam kellő távolságtartással viseltetni a tartalmat illetően, amikor látom, hogy valaki nagyon el akarja adni azt, aminek hatásosságát hosszasan bizonygatja. Ettől persze még mondhat igazat. De nem árt leellenőrizni.

A kérdés azonban továbbra is kérdés marad. Hogy ugyanis: miért hisszük el hamarabb például azt, hogy csak be kell vennünk egy új csodaszerből néhány pirulát, máris megszabadulhatunk felesleges kilóinktól, mint azt, hogy a fogyás titka a felhasznált és bevitt energia közötti különbség, az előbbi javára.

Itt van például a legújabb fogyókúrás csodaszer: a zöld kávé, mely forgalmazói szerint csökkentheti a bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását, mert a benne lévő klorogénsav gátolja a glükóz felszívódását a vékonybélben, valamint a glükóz felszabadulását a májból a keringési rendszerbe. Ezzel a hatással kevesebb glükóz kerül a véráramba, és így a szervezet a zsírsejteket kezdi el lebontani, hogy energiához jusson, vagyis a testzsír mennyisége elkezd csökkenni. Nagyon jól hangzik. Csakhogy a ködpiszkáló blog kémikus, biológus és gyógyszerész csapata szerint nem igaz. A klorogénsav egy nagyon régóta ismert, a növényvilágban széles körben előforduló, egyszerű szerkezetű vegyület. Megtalálható például a barackban, a szilvában, a burgonyában is. Erről a vegyületről azonban egyetlen vizsgálat sem mutatta ki, hogy fogyasztó hatása lenne, s azt sem, hogy a zöld kávé esetleges testsúlycsökkentő hatásában bármilyen szerepet játszana. Ráadásul klorogénsav nemcsak a zöld, hanem a pörkölt kávéban is van.

Hasonlóan divatos téveszme az is, hogy a Himalája-só egyenesen az élet sója. Erről a Himalája-sóról például kiderült, alapvetően nem más, mint kicsit különös színű (rózsaszínes), jól „marketingelt”, Pakisztánban (a Himalájától több 100 km-re) bányászott kősó. A karrierje az 1990-es években, Németországban kezdődött, ahol egy Peter Ferreira nevű „kutató” csodás hatásaira, egészen különleges összetételére hivatkozva nem kis hasznot generált a forgalmazásából. Aztán persze kiderült, hogy: a Himalája-só nem is himalájai, 98%-a, csakúgy, mint az európai kősóké, nátrium-klorid, és a maradék 2% sem tartalmaz olyan különleges anyagokat, amitől csodás hatásokat várhatnánk. Különleges színét pedig egy egészen közönséges anyag, a vas-oxid adja.

Hasonló, kismamáról kismamára szálló legenda, hogy a borostyán nyaklánc segíti a fogzást, és csökkenti a fogfájást. Mert, hirdetik a borostyán nyakláncot árulók, a valódi borostyánból a bőrrel érintkezve a testhő hatására illóolajok szabadulnak fel, melyek a bőrön keresztül felszívódva a véráramba jutnak. Valamint a borostyánnak elektromágneses aktivitása van, és jelentős mennyiségű organikus, tisztán természetes energiát termel. S valóban, a borostyán dörzsölés hatására elektromos lesz, miként több műanyag is rendelkezik hasonló tulajdonsággal, ezért pattog a műszálas ruha, ha levesszük, és ezért áll égnek a frissen mosott, műanyag fésűvel fésült hajunk. Azonban az állítás, amely szerint a borostyán organikus energiát termel, természettudományos nonszensz. Illóolaj pedig egyáltalán nincs benne, így tévedés ennek tulajdonítani a hatást. Egyébként, ha lenne is benne, nem ismerünk olyan illóolajat, amely a bőrön keresztül felszívódva képes lenne csökkenteni egy másik testrész fájdalmát.

Mégis elhisszük. Az én unokáim is viseltek borostyán nyakláncot. Nem bántam, mert ha őket nem is, édesanyjukat megnyugtatta, hogy tett valamit a kicsik szenvedésének megkönnyítéséért.

És lehet, hogy éppen ez a magyarázat? Lehet, hogy azért dőlünk be a divatos csodabogyóknak, kúráknak, szereknek, mert nem érezzük jól magunkat, s valamit tenni akarunk?

Tenni valamit egészségünk érdekében. Valamit, ami nem túl drága, nem túl nehéz, nem jár különösebb lemondással, áldozattal. Mert bár jócskán benne járunk a huszonegyedik században, bár az orvostudomány legyőzte a járványok túlnyomó többségét, és a gyerekeknek szerencsére már nem kell megrokkanniuk gyermekbénulás, meghalniuk tüdőgyulladás miatt – nem érezzük jól magunkat.

És hinni akarjuk, hogy valami – bármi – segít.

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el