Az új típusú véralvadásgátlók és a fogászati beavatkozás

2014. 05. 27.
Szerző: Szimpatika
Azoknál, akik véralvadásgátló kezelésre szorulnak, már egy olyan általános beavatkozás is, mint egy fogorvosi kezelés, nagy körültekintést igényel. Ez az új típusú véralvadásgátlók szedése esetén sincs másképp, hiszen előfordulhat, hogy a beavatkozás előtt a gyógyszer felfüggesztése javasolt.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a fogászati kezelés előtti tennivalókra hívja fel figyelmet.

Forgalomban az új típusú véralvadásgátlók

„A mélyvénás trombózis utáni bevált kezelési forma a véralvadásgátló, azaz antikoaguláns kezelés, amivel gátoljuk az alvadási folyamatokat. Az elmúlt 4-6 évben új típusú gyógyszerek (NOAC) kerültek forgalomba, melyek használata egyszerűbb és bizonyos szempontokból biztonságosabb, így további segítséget nyújtanak a pitvarfibrilláció, trombózis, stroke és tüdőembólia megelőzésében. Fontos tudni, hogy – akárcsak a régebbi készítményeknél – a több-kevesebb vérzéssel járó beavatkozások előtt ezeknek az alkalmazása jelentős körültekintést igényel a nagyobb vérvesztés elkerülése céljából” – mondja prof. Blaskó György.

Maradjon, vagy hagyjuk el?

Mielőtt bármiféle beavatkozásra sor kerülne, fontos, hogy a véralvadásgátlót szedő beteg mindenképp konzultáljon kezelőorvosával, mivel eltérőek a teendők a különböző véralvadásgátló szerek esetén. Továbbá az sem mindegy, hogy pontosan milyen fogászati vagy szájsebészeti terápia előtt áll az illető.

Nem feltétlen indokolt a véralvadásgátló kezelés felfüggesztése az egygyökerű (esetleg már laza) fog kihúzása, a fog körüli kisebb műtét vagy fogkő-eltávolítás esetén.

A véralvadásgátló kezelés felfüggesztése viszont általánosságban indokolt az olyan, vágással járó, testbe hatoló eljárásoknál, mint a gyökérkezelés, biopszia, kisebb sebészeti műtétek, nagyőrlő húzása, íny alatti fogkő eltávolítása, illetve (helyi érzéstelenítő) injekció beadása, alsó fogmedri vagy állkapcsi blokád.

Intézeti ellátást igényelhetnek azok a páciensek, akik tartósan véralvadásgátló kezelés alatt állnak, más súlyos betegségük (pl. vesebetegség) van, illetve vérlemezke-összecsapódást gátló készítményt is szednek.

Ezekre figyeljen, ha új típusú véralvadásgátlót szed

„Az új típusú véralvadásgátlóknak még nincs forgalomban ellenanyaga, mely semlegesíthetné őket. Általánosságban elmondható, hogy fogászati vagy szájsebészeti beavatkozás előtt 2-3 nappal érdemes felfüggeszteni szedésüket –ám ez csakis előzetes, minden gyógyszerre egyenként vonatkozó tájékozódás után valósítható meg” – hívja fel a figyelmet prof. Blaskó György.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!