A veseproblémák fizikai, mentális és spirituális szintje

2014. 05. 26.
Szerző: Szimpatika
A vesék a szervezet kiválasztó rendszeréhez tartoznak, bennük, általuk történik a salakanyagok kiválasztása és kiürítése a szervezetből. Normál körülmények között a salakanyagok vízben oldott állapotban ürülnek, megszabadítva a szervezetet a fölösleges méreganyagoktól.

Hogy alakul ki a vesekő?

Abban az esetben, amikor az oldott állapotban lévő anyagok egyre nagyobb mennyiségben csapódnak ki kristályokat formálva, a vizelet besűrűsödik és üledék halmozódik fel a vesék belsejében, ami idővel vesekő kialakulásához vezet. Évek hosszú során át ezek a kövek csendben, tünetmentesen meghúzódhatnak. A kő kimozdulása és eltávozása vezet a jellegzetes tünetegyütteshez, a vesegörcshöz. Az 5 mm-nél kisebb kövek az esetek 90%-ban spontán módon távoznak, nem okozva tüneteket. A nagyobb méretű kövek esetében a kő igyekszik áthaladni a spagettivastagságú húgyvezetékeken és elzárja a vizelet útját, heves tüneteket produkálva.

A vesegörcs tünetei

Jellegzetes tünetek a hirtelen jelentkező görcsös fájdalom, gyakori fájdalmas vizelés, esetenként vérvizelés, amelyekhez vegetatív tünetek társulnak: hányinger, hányás, izzadás, hidegrázás és kifejezett nyugtalanság, mely állandó mozgásra kényszeríti a beteget. A vesegörcs fájdalmát gyakran a szülési fájdalomhoz hasonlítják, és gyakran azonnali sürgősségi gyógyszeres vagy urológiai beavatkozást igényel.

Minden betegség okát holisztikus (fizikai, mentális, spirituális) megközelítésben ajánlott keresni, ezáltal kaphatunk átfogó képet a betegség kialakulásáról.

Mi történik fizikai szinten?

Vesekő esetén családi hajlam öröklődik. Ha a genetikai hajlammal rendelkező személy helytelen életmódot folytat, akkor a betegség nagyobb valószínűséggel nyilvánul meg nála. A mozgásszegény életmód, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás favorizáló tényezők. A kevés folyadékbevitel dehidratációhoz vezet, a vizelet besűrűsödik, a víz és a vízben oldott ásványi anyagok és salakanyagok aránya megváltozik és utóbbiak vesehomok és vesekő formájában lerakódnak. A túlzott kalciumbevitel és az oxaláttartalmú ételek fogyasztása (pl. erdei gyümölcsök, spenót, sóska, dió, paradicsom, kakaó) az oxalátkövek kialakulását segítik elő. Húgysavkövek kialakulásáért a vörös húsok és a vadhús rendszeres fogyasztása okolható, ehhez hozzájárul a túlzottan sós és zsíros ételek fogyasztása is. A vizelet savas ph-ja elősegíti a kőképződést, a lúgos vegyhatás pedig megelőzi azt.

A gyakori vizeletfertőzések szintén a vizelet besűrűsödéséhez vezetnek, a felhalmozódó genny, baktérium és gyulladásos faktorok a vesekövek képződésének gyakori elemei. Egyes hormonális elváltozások, pl. a mellékpajzsmirigy túlműködése a kalcium anyagcseréjét felborítva kalciumalapú kövek kialakulásához vezet. Gyulladásos betegségek, ízületi gyulladások, köszvény, krónikus vastagbélgyulladás, egyes gyógyszerek szintén vesekövek képződéséhez vezetnek.

Mi történik mentális szinten?

Gondolataink és érzéseink lenyomatokat hagynak fizikai testünkön és szerveinken, befolyásolva azok működését.

Fizikai szinten a vesénél történik meg a salakanyagok elengedése. Mentális szinten is gyakran halmozunk fel salakot, gondolataink által. Ezek, ha nem kerülnek időnként elengedésre, akkor besűrűsödnek és lelki salakként lerakódnak. Ezen lelki méreganyagokra a vese a legérzékenyebb. A vesemedence valóságos gyűjtőhelye a bekövült merev gondolatoknak és érzéseknek, amelyek a múltból származnak. Azon gondolatoknak, amelyeket rég fel kellett volna dolgozni és szabadjára engedni. Időnként ezek a megrekedt gondolatminták lökéshullámok formájában távoznak a szervezetből (vesegörcs), jelezve, hogy fel kell hagyni a merev, görcsös múltbéli ragaszkodásokkal.

Mi történik spirituális szinten?

Spirituális szinten a vese, mint páros szerv a párkapcsolat szimbóluma, a szerelmi és szexuális kapcsolat egyensúlyáról tanúskodó szerv. Energiáit a gyökér- és szakrális csakrákból kapja, meridián megfelelője a vesemeridián. Ha ezen energiaközpontok energiaáramlása csökken, akkor ez – a többi kismedencei szerv funkciózavara mellett – hozzájárul a vesefunkciók megváltozásához és kövek kialakulásához. A párkapcsolati és szerelmi élet egyensúlyzavara esetén a felgyűlt, ki nem mondott, fel nem dolgozott, elfojtott érzések és gondolatok nemcsak a párkapcsolat pangásához, majd megkövesedéséhez vezetnek, hanem értelemszerűen a vesefolyadék pangásához, lerakódásához és bekövesedéséhez is. A kapcsolat elakadását hűen tükrözi a vesekő elakadásával járó görcsös fájdalom, jelezve számunkra, hogy kapcsolati egyensúlyunk megromlott.

A vese annak minden fizikai és lelki funkciójával együtt tehát marad egy jó útjelzője élet- és táplálkozási stílusunknak, kapcsolati harmóniáknak, flexibilitásunknak, jelezve annak fontosságát, hogy nemcsak a fizikai méreganyagoktól, hanem a lelki salaktól is meg kell időnként szabadulnunk.


Forrás: https://filantropikum.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!