Vérzékenység állhat a gyakori orr- vagy fogínyvérzés mögött

Szerző: Szimpatika
Időközönként minden ember tapasztal bizonyos mértékű orr- vagy fogínyvérzést. Mindkettőnél számtalan ok húzódhat meg a háttérben; ha a vérzés túlzott mértékű, elhúzódó vagy gyakran jelentkezik, érdemes kivizsgáltatni, mert vérzékenység is okozhatja.

A betegségről és annak szűréséről dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

Legtöbbször csak felnőttkorban derül rá fény

A fogínyvérzés a leggyakoribb mindennapi panaszok közé sorolható, így sokszor nem gyanítanak mögötte betegséget – még akkor sem, ha túlzott méreteket ölt. Legyen szó fogmosásról, esetleg foghúzásról, a hosszan tartó, nagy mennyiségű vérzés gyakran vérzékenységre utal, amivel csak kevesen fordulnak szakorvoshoz. Éppen ezért sokszor csak hosszú idő múlva derül fény a betegségre – sőt sok esetben felderítetlen marad a probléma –, pedig fontos lenne időben felismerni, mivel vashiányos vérszegénységhez vezethet.

A vérzékenység leggyakoribb formája a von Willebrand elnevezésű betegség. Lényege, hogy a von Willebrand nevű alvadási faktor hiányzik a szervezetből, vagy csökkent a működése. Ez a faktor a véralvadásban játszik nagy szerepet, mivel a vérlemezkék és a VIII. alvadási faktor működését segíti. Bár a leggyakoribb, mindkét nemben előforduló vérzékenységről van szó, Szélessy doktornőtől megtudjuk, hogy szerencsére az esetek többségében enyhe formában áll fenn.

Szűréssel diagnosztizálható

Amennyiben a von Willebrand betegség gyanúja áll fenn, a PF100 nevű szűrőteszt alkalmazásával kaphatunk pontos diagnózist. Ehhez a vizsgálathoz kevés vért kell venni a pácienstől, majd egy speciális készülék megméri, hogy egy cső mennyi idő alatt záródik el a vértől. Ezáltal kiderül, hogy a vérlemezkék normálisan működnek-e, és ha nem, akkor milyen mértékben csökkent a működésük. Ezt a vizsgálatot „záródási tesztnek” is nevezik. Az eredmény már a mintavétel napján elkészül, akár helyben meg is lehet várni.

Fontos tudni, hogy a vérlemezkék működését sok gyógyszer és táplálékkiegészítő is gyengíti, ezért a vizsgálat előtt ezeket minimum 10 napig el kell hagyni. Ilyenek többek között a reumagyógyszerek, a láz- és fájdalomcsillapítók, valamint jónéhány gyógynövény is, pl. a ginzeng, ginkgo, ligetszépe. „Így tehát a páciens a vizsgálatkérés előtt közölje az orvossal az alkalmazott szerek nevét, és hozza magával a készítmény dobozában található tájékoztatót” – figyelmeztet dr. Szélessy Zsuzsanna.

Milyen gyakran érdemes megismételni a tesztet?

  • Újra jelentkező íny- vagy orrvérzés, erős menstruációs vérzés, bőr alatti bevérzések esetén a lehető leghamarabb el kell végeztetni tesztet a további szövődmények elkerülése céljából!
  • A kimutatott enyhe vérlemezkefunkció-zavar esetén csak bizonyos orvosi beavatkozások előtt szükséges ismételni.
  • Gyógyszerek, táplálékkiegészítők fogyasztása esetén negyedévente akkor is ellenőrzésre van szükség, ha nincs vérzéses panasz.
  • Új készítmény szedése esetén is feltétlenül végeztesse el a vizsgálatot, hogy kiderüljön, a vérlemezke-működés nem csökkent-e le annyira, hogy vérzéses szövődmény alakulhat ki.

Megfelelő kezeléssel karbantartható a probléma

Szerencsére megfelelő kezeléssel megszabadulhat a kellemetlen tünetektől vérzékenység esetén. Enyhe esetben véralvadást segítő gyógyszerekkel könnyen orvosolni lehet a problémát, ám súlyosabb formájában bizonyos szituációk esetén injekciót, esetleg von Willebrand alvadási faktort tartalmazó infúziót kell kapnia a páciensnek, hogy a mindennapi életben ne akadályozza a betegsége.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!