11 vegyi anyag, ami károsíthatja a gyermekek agyát

2014. 05. 17.
|
A Forbes nemrégiben jelentetett meg egy listát azon anyagokról, amelyek károsíthatják a gyermekek agyi fejlődését. Mára, részben pár vegyi anyagnak köszönhetően, a megszületett gyermekek 10-15%-ánál idegrendszeri fejlődési zavart, például autizmust, diszlexiát, ADHD-t (hiperaktivitást) figyelhetünk meg.

Habár ezekért részben a gének is felelősek, a megbetegedéseknek csak a 30-40%-a esetében okolhatjuk a géneket, a maradék 60-70%-ért a környezeti hatások tehetők felelőssé.

A cikk alapja a The Lancet Neurology kutatása, ahol egyenesen egy néma járványról beszélnek, amelynek során mérgezzük a gyermekek idegrendszeri fejlődését. A kutatók 2006-ban 5 ilyen anyagot azonosítottak, ám mára a listán szereplő anyagok száma 11-re növekedett. Az eredeti szerző, Philippe Grandjean, a Harvard School of Public Health kutatója szerint különösen az a probléma, hogy mennyire sok gyermek károsodik ezen anyagok miatt; növekszik a figyelemhiányos zavarok aránya, késik az agyi fejlődés, csökken az iskolai teljesítmény, és mindez egyre jobban az ipari és mezőgazdasági kemikáliákhoz köthető. Bár sok anyagot már évekkel korábban betiltottak, mivel lassan bomlanak le, továbbra is megtalálhatóak a környezetünkben.

A gyermekek agyi károsodásai elsősorban az alábbi 11 vegyi anyaghoz, illetve anyagcsoporthoz köthetőek:

Ólom – Károsítja az idegrendszer fejlődését, csökkenti az intelligenciát. Bár az ólmozott benzint 1999-ben itthon betiltották, az addigra már több generáció agyát károsította. Még sokfelől érhet minket ólomszennyezés: például az ivóvízhálózat a régebbi, 30 évesnél öregebb házakban ólomcsövekben fut, melyből sok ólom jut a szervezetünkbe – hacsak nem engedjük ki a csapot ivás, főzés előtt több percre. Kutatások szerint nincs biztonságosnak mondható ólomszint.

Arzén – Fő forrása az ivóvíz; a gyermekek kognitív képességeit jelentősen rontja. A vízben található arzén emellett rákkeltő is. Magyarországon még mindig nagyon sokan isznak olyan vizet, mely a határértékek felett tartalmaz arzént. A halakban található (szerves) arzén nem igazán káros az ivóvízben találhatóhoz képest.

Klórpirifosz, DDT rovarirtó szerek – Az ennek az anyagnak való kitettség esetén az agy struktúrája megváltozik és a károsodás fennmarad. Bár a DDT-t már sok éve betiltották, a klórpirifosz igen elterjedt vegyszer a hazai mezőgazdaságban, így a magyar boltokban kapható zöldségek, gyümölcsök gyakran szennyezettek klórpirifosszal. A Greenpeace 7 méhgyilkos vegyülete között is szerepel a klórpirifosz. Vizsgálatok szerint a klórpirifosz jelenlétét még a határérték alatt sem mondhatjuk gyermekek számára biztonságosnak. A DDT pedig import élelmiszerekben, termékekben fordulhat elő.

Toluol – Elterjedt oldószer. Ha az anya kapcsolatba kerül ezzel az anyaggal, károsodik a gyermekének az agya, például figyelemhiányos lesz.

Mangán – Az ivóvízben előforduló mangán csökkenti a matematikai tudást, valamint az intelligenciát is; az ADHD-val hozták összefüggésbe.

Fluorid – A magas fluorkoncentráció valószínűsíthetően a gyermekek IQ-jának kimutatható csökkenését okozza.

Metil-higany – Már a magzat fejlődését is jelentősen károsítja. A WHO szerint leginkább a tengeri halak, halkonzervek fogyasztása okoz kitettséget napjainkban. Európai mérések rendszeresen nagyon magas metilhigany-koncentrációt mutattak ki például tonhalkonzervekben.

Tetraklór-etilén (perklór-etilén) – Ipari szerves oldószer, csavarlazító, amely hiperaktivitást és agresszivitást okoz, és hozzájárul ahhoz, hogy valaki pszichiátriai gondozásra szoruljon. A szülők kitettsége veszélyezteti a gyermeket is. A következő foglalkozások esetén jelentős a szennyezés esélye: ápolónő, gyógyszerész, takarító, fodrász, kozmetikus. Magyarországon például Abasáron került szennyezés miatt az ivóvízbe ez az anyag.

Brómozott égésgátlók – Az elterjedt polibrómozott égésgátlók jelentős részét már betiltották, de a mai napig tele van velük a lakásunk, az autónk – műszaki cikkek, bútorok, függönyök, kárpitok, szőnyegek tartalmazhatják. A szülők kitettsége a gyermekek idegrendszeri fejlődésének károsodását okozhatja.

Poliklórozott bifenilek (PCB-k) – Ezen anyagcsalád használata szintén sok éve tiltott, ám még gyakran kimutathatóak például a talajból, tengerből; bekerülhetnek élelmiszerekbe, halakba, sőt az anyatejbe is. A PCB-k a kutatások szerint csökkentik a csecsemők, gyermekek kognitív képességeit.

Két további anyagról, a cumisüvegek anyagában betiltott (de más ételtárolókban, hőnyomott papírokban még engedélyezett) polikarbonátban található biszfenol-A-ról, és főleg a PVC-műanyagokban megtalálható ftalátokról is gyanítják ezen hatásokat. A kutatást jegyző tudós szerint ezt a káros „járványt” csak a vegyi anyagok szigorúbb vizsgálatával és engedélyezésével lehetne megállítani. Mivel világméretű problémáról van szó, hatékonyan csak nemzetközileg, vagy minimum uniós szinten lehetne fellépni. Az uniós, ún. REACH rendelet, valamint az élelmiszerek és növényvédő szerek jelenlegi szabályozása, ellenőrzése láthatóan képtelen kizárni a használatból ezeket a veszélyes anyagokat.

Kis odafigyeléssel és a címkék alapos átböngészésével a kockázatok valamelyest csökkenthetőek. Emellett érdemes követni a Greenpeace és más szervezetek kampányait is, és élni a civil nyomásgyakorlás erejével.


Forrás: http://greenpeace.blog.hu/

Az eredeti cikket fordította és kibővítette Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el