Már születésekor gondoskodhatunk gyermekünk egészséges jövőjéről

2014. 05. 09.
|
Címkék:
Nemzetközi kutatások is bizonyítják, hogy mi magyarok erősen család- és gyermekközpontú társadalom vagyunk: a gyermek születése ősidők óta a család legnagyobb öröme, melynél talán csak a fokozódó féltés nagyobb. Mindegy, hogy fiú vagy lány, csak egészséges legyen, és ez egy életen át így is maradjon – vallja a szülők többsége.

Szülőként érthető és egyértelmű, hogy a lehető legtöbb nehézségtől és persze betegségtől szeretnénk megóvni gyermekeinket. Utóbbi esetében az orvostudomány fejlődésének köszönhetően már a születést követő pillanatokban gondoskodhatunk a „megfelelő gyógymódról” arra az esetre, ha évekkel, évtizedekkel később komolyabb betegség ütné fel a fejét a gyermeknél.

A 21. század vívmányai közül talán az egyik legjobb célt szolgálhatja az újszülöttek köldökzsinórvéréből nyert őssejtek tárolása, ami évtizedekre is szólhat. Az orvostudomány gyors fejlődésének köszönhetően sokat jelenthet az előrelátó gondoskodás. Magyarországon a szülők 8-10 százaléka dönt a köldökzsinórvér levétele mellett, mikor a baba megszületik.

Sebestyén Balázs, hazánk egyik legnépszerűbb televíziós műsorvezetője 2009- ben lett apuka. „Számomra mindig is fontos volt az egészség és az élet tudatos megélése. Azt gondolom, hogy az egészséges életmód nem ott kezdődik, ahol sokan gondolják. Ez nem csak arról szól, hogy egészségesen táplálkozunk, én ennél jóval előrébb látom a dolgot. Az egészséges életmód alapja a pozitív és a negatív gondolatok szűrése, és csak ezután kezdődhet a testkultúrával való törődés. Éppen ezért, mikor feleségem, Viki közölte velem az örömhírt, hogy a gyermekünket hordja a szíve alatt, én már akkor megfogadtam, hogy a kisfiamért minden tőlem telhetőt megteszek, hogy őt, őket maximális biztonságban tudjam. Nyitott és érdeklődő vagyok az új dolgokra, így voltam ezzel az apaság, apává válás kérdését illetően is. Ekkor találkoztam először az őssejttárolás lehetőségével. Bevallom, nemigen tudtam az őssejtekről sokat, viszont egy kedves, ebben a témában jártas ismerősömtől rengeteg segítséget kaptam a döntést illetően. Beszélt az akkor folyó kutatásokról, hogy milyen felhasználási lehetőségek vannak nemcsak a gyermek, de akár a családtagok számára is. Feleségemmel, Vikivel tökéletes köztünk a harmónia, így mindketten egyetértettünk abban, hogy kisfiunk, Benett születésekor levetetjük a köldökzsinórvérét. Ha most, 5 évvel később belegondolok, hogy mára már több mint 70 betegségről derült ki, hogy őssejttel kezelhető és gyógyítható, biztonsággal azt mondhatom, hogy a legjobb döntést hoztam. Hiszek abban, hogy az orvostudomány rohamosan fejlődik, és pár éven belül még ennél is elterjedtebb lesz az őssejt-kezelés! Befektetésnek gondoltam akkor is és most is a jövőbe, a gyermekem, a családom egészségébe.”

Melyek azok az általános szempontok, amelyek alapján az apukák döntenek?

1. A tárolás költsége, mint szempont

A köldökzsinórvér és a köldökzsinórszövet-minta levételére csupán egyetlen alkalommal, közvetlenül a gyermek megszületése után van lehetőség, ezért fontos, hogy a szülők előre jelezzék a szülészorvosnak, ha erre igényt tartanak. Az eljárás maga teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mégis, egyrészt, mert az őssejttárolás lehetőségével sokan még mindig nincsenek tisztában, másrészt a felmerülő költség miatt – 20-25 évre kb. 600.000 forint – sokan még egyelőre csak gondolkodnak a kérdésen, bár a részletfizetési lehetőség talán sok esetben megkönnyítheti a döntést. Illetve ne felejtsük el, hogy a tárolás díja 20 vagy 25 évre szól – ha így vizsgáljuk, akkor a havi díj gyakorlatilag csak pár ezer forint.

2. Megéri-e köldökzsinórvért levetetni? Mi az őssejt-kérdésben az orvostudomány jelenlegi állása?

A tudomány mai állása alapján ezeket a sejteket már több mint 70 betegség kezelésében használják. Ezek leginkább vérképzőrendszeri betegségek, mint például a leukémia különböző típusai, viszont ennek a területnek a kutatása olyan dinamikusan fejlődik, hogy 20 év (ennyi az alap tárolási idő) alatt számtalan további gyógyító eljárásban alkalmazhatják majd (pl. akár elhalt idegsejtek, szívizomsejtek helyettesítésére is). Jó tudni, hogy jelenleg több mint 260 regisztrált klinikai vizsgálat zajlik köldökzsinórvér-őssejtekkel világszerte, valamint több mint 4000 klinikai vizsgálatot folytatnak több más őssejttípus és -forrás alkalmazására vonatkozóan.

Storcz Botond, olimpiai és világbajnok kajakozó is határozott álláspontot képviselt kislányaik születésekor az őssejtlevételt illetően. „Legnagyobb kislányom születésekor (2001) még nem volt lehetőség az őssejtek levételére és tárolására, de második kislányunk születésekor (2007) már megvolt ennek a lehetősége, így mi már akkor természetesnek gondoltuk a feleségemmel, hogy élni kell az effajta előgondoskodással. Harmadik kislányunk születésekor fel sem merült annak a gondolata, hogy nem őriznénk meg az őssejteket, sőt a köldökzsinórszövet-levétel lehetőségét is igénybe vettük. Viszonylag egyszerű volt a döntés meghozatala, mivel maga az őssejt levétele semminemű kockázattal és fájdalommal nem jár sem a babára, sem pedig az édesanyára nézve, viszont sokat hallottunk arról, hogy milyen betegségeket lehet gyógyítani őssejtekkel, így ellenérvet nem tudtam felhozni a levétellel szemben. Ezzel együtt természetesen – mint minden szülő – remélem, hogy soha nem kerül felhasználásra a levett minta. Véleményem szerint, akinek módja van az őssejtek megőrzése mellett dönteni, annak mindenképp ezt tennie.”

Egyre több édesapa gondolja úgy, hogy az őssejtkutatás eredményei nagyon is ígéretesek, hosszabb távon pedig olyan lehetőségeket rejtenek, melyek jó része ma még nem látható előre. Mindez jelentős biztonságérzetet ad. „Szülész-nőgyógyászként betegeim sokszor felteszik a kérdést, hogy érdemes-e a köldökzsinór-őssejtek megőrzését választani. Nekik mindig az autózás világából vett példát szoktam emlegetni. Ha már egyértelmű a baleset bekövetkezte, nem állíthatjuk meg az időt, hogy: »Várjunk, gyorsan beépíttetek még egy légzsákot az ütközés előtt, mert a gépkocsi vásárlásakor ezt elmulasztottam.« A baleset e nélkül fog bekövetkezni, s a következmények súlyosak lehetnek. Igaz, hogy az autó megvásárlásakor nem egy esetleges balesetre gondolunk, mint ahogy gyermekünk születésekor sem a rá leselkedő betegségekre összpontosítunk. Azt szoktam javasolni, ha van lehetőségünk a »plusz« légzsákra, akkor gyermekünk későbbi életére gondolva érdemes áldozni az őssejtek elraktározására is. Ha nem így cselekszünk és később véletlenül szükség lenne rá, soha nem bocsátjuk meg magunknak, hogy elmulasztottuk ezt a visszahozhatatlan lehetőséget. Mi nem szerettünk volna így járni, így a szerintünk legbiztosabb céget választva mindkét gyermekünk megszületésekor levetettük a köldökzsinórvért” – magyarázza dr. Nyirádi Tamás, szülész-nőgyógyász adjunktus.

3. Mi is valójában és mit tud az őssejt?

Az őssejtek olyan különleges sejtek, amelyek egész életükben képesek nemcsak önmaguk folyamatos megújítására, hanem arra is, hogy különböző típusú sejtekké alakuljanak, illetve, hogy szöveteket építsenek újjá – tudtuk meg a Cryo-Save Sejtbank szakértőitől. A szervezet építőköveinek is nevezett őssejtek szinte minden szövetben jelen vannak, de alapvetően két típusúak lehetnek: vérképző (hematopoetikus) őssejtek és mesenchymális őssejtek. A vérképző őssejtek vérsejtekké fejlődhetnek, ezeket a leukémia és más vérképzőszervi megbetegedések kezelésére használják. A mesenchymális őssejtek nagy számban találhatóak a köldökzsinórszövetben és kisebb számban a köldökzsinórvérben. Ezek például csont-, ideg-, izom-, porc- és zsírszövetekké fejlődhetnek, és jelenleg klinikai vizsgálatok folynak azzal kapcsolatban, hogyan használhatók agyi bénulás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és más megbetegedések kezelésére.

4. Miért pont születéskor?

„Az őssejtekhez nincs szükség köldökzsinórra és köldökzsinórvérre. A csontvelőből bármikor kinyerhetők az őssejtek” – vélekednek néhányan. Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Őssejtet valóban nem csupán az újszülött köldökzsinórvéréből lehet nyerni, felnőttkorban is van lehetőség mintavételre (a csontvelő is tartalmaz őssejteket), de azok ugyanúgy öregednek és ki vannak téve a környezeti ártalmaknak, mint a testünk egésze, és eközben romlik az életképességük. Mindemellett nagyon lényeges, hogy csak az egészséges csontvelői őssejtekkel történhet meg az eredményes kezelés. Sajnos a legnagyobb problémát sokszor éppen az jelenti, hogy amikor a leginkább szükség lenne a csontvelői őssejtekre (pl. vérképzőszervi betegségek esetén), akkor éppen a páciens őssejtforrása, a csontvelője beteg. Ezért a beteg saját csontvelőjéből származó őssejtekkel nem lehet hatékonyan kezelni a betegséget, így egészséges őssejtdonort kell keresni. Az allogén transzplantációk esetén azonban az egészséges és immunológiailag összeférhető (kompatibilis) csontvelőőssejt-donor megtalálása az immunológiai különbözőségek miatt rendkívül nehéz, sokszor hónapokig tartó folyamat.

Ezzel szemben a köldökzsinórvérből és a köldökzsinórból nyert őssejtek fiatalok, képességük teljében lévők. A köldökzsinór ezenfelül többfajta őssejtet tartalmaz, mint a csontvelő. Továbbá ezek a fiatal sejtek jobban tolerálják az immunológiai különbségeket a beteg személy és az őssejtet adó donor között, mint az idősebb őssejtek, ezért nagyobb annak a valószínűsége, hogy a tárolt őssejteket családtag kezelése esetén is alkalmazni lehet. Valamint a köldökzsinór-eredetű, mesenchymális őssejtek más szervezetbe történő beültetés esetén sem váltanak ki jelentős kilökődéssel járó immunválaszt.

5. Más is használhatja? Az őssejtmegőrzés alapvetően kinek a biztonsága szempontjából fontos?

Az őssejtmegőrzés elsősorban a születendő gyermek szempontjából fontos, de akár a családtagok gyógyulását is jelentheti. Az újszülött sejtjei nagy eséllyel a vérrokonok gyógyítására is alkalmasak a genetikai hasonlóság valószínűsége miatt. Az autológ (saját) vagy allogén (más személy) őssejt-transzplantáció a kezelés során az adott betegségtől és a klinikai eljárástól függ.

6. A biztonságos tárolás, mint alapfeltétel

Ezen fiatal sejtek megőrzésének és későbbi beültetésének számos lehetséges előnye ismert, így jobb, ha már a születés pillanatában gondoskodunk a köldökzsinórvér eltároltatásáról. Viszont nagyon oda kell figyelni, hol és milyen körülmények között tárolják majd a sejteket. A biztonságos, minősített szakmai és technikai háttér alapfeltétele a sejtek megőrzésének, illetve az esetleges későbbi felhasználásnak. A Cryo-Save Sejtbanknál, Európa vezető őssejtbankjánál, ahol a legtöbb magyar őssejtmintát is tárolják, extra biztonságos, földrengésbiztos körülmények között vigyázzák a gyermekek őssejtjeit, hogy tökéletes minőségben és állapotban akár több évtizedre megőrizzék azokat.


Forrás: www.cryo-save.hu

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el