Levendulazsákocskák

Szerző: Szimpatika
Mindenki ismeri a lila virágú, illatos levendulát, melyet nemcsak a fürdőben, a gyógyászatban, hanem a konyhában, vagy dekorációként az egész lakásban használunk.

Gyuri bácsi gyógynövénykertjében hatalmas fejű levendulabokrok mutatják, hogy ez a kényesnek tartott délszaki növény kiválóan tűri a hideget és a fagyokat. A valódi levendula a francia; nemesített változata, melyet angol levendulának hívnak, nem olyan illatos és nem is fagytűrő. A francia levendula virága sötétlila, illata erős, levelei is sötétek. Ma már csak luxusparfümök előállításához és terápiás célokra használják, az olcsóbb kozmetikai készítményekben a hibrid változat illóolaja található.

A téli fagyok után a szürke ágakat látva azt hinné az ember, elpusztult a levendulája. Nem így van: a halottnak hitt ágak egyszer csak elkezdenek friss leveleket hajtani, melyek eleinte szinte kékes színűek. A virágok nyár közepén jelennek meg. Akkor kell őket levágni, mikor félig nyitott állapotban vannak, olyankor a legintenzívebb az illatuk és olyankor van bennük a legtöbb illóolaj. A szárról a teljes száradás után fosztjuk le a virágokat, melyeket aztán alvópárnában, szekrények illatosítására és a molyok távoltartására használhatunk. Házilag is készíthetünk illatpárnát vagy zacskót tüllből, színes szalaggal átkötve. Ha nincs időnk vagy tehetségünk ehhez, egy régi harisnya szára is megteszi: térdnél elvágjuk, megtöltjük levendulavirágokkal, utána csomót kötünk rá. Gyuri bácsi levendulazsákjai vidám színekben pompáznak, hogy kedvük legyen vele díszíteni a lakást, a szekrényeket, vagy illatosítani a fiókban a fehérneműt. Ha a párnájuk mellé teszik, nyugodt álmuk lesz.

A levendula gyógyító hatása is a virágban van. Forrázva keserű, ezért kis mennyiségben, más, nyugtató gyógynövényekkel együtt ajánljuk. Mindössze egy csipetnyit tegyenek egy adag komló-, citromfű-, galagonya- vagy orbáncfű-teafűhöz. Este igyák meg, altató hatása miatt. Ideges szívdobogást, migrént, szédülést, melankóliát szüntet, enyhe vízhajtó. Alvási zavarok, idegesség, ideges gyomor- és bélpanaszok esetén ajánlott. Nyugtató, epehajtó, epeműködést szabályozó hatása van. Túlzott mennyiségben fogyasztva (több, mint napi egy csésze tea vagy 5 csepp illóolaj) szédülést, émelygést, fejfájást, hányást okozhat.

Inhalálásra légúti gyulladások, hörgőgyulladás esetén használhatjuk. Illóolaja külsőleg, zúzódások bedörzsöléses kezelésére kiváló. Antibakteriális hatása sebek, megégett, gyulladt bőr, rovarcsípés kezelésére teszi alkalmassá.

Még számtalan felhasználási területe van. Háziállatok szőrét dörzsöljük be levendulavirágokkal, távol tartja a bolhákat. A vasaláshoz levendulaillatú vizet készíthetünk: 5 liter vízben áztatunk 10 evőkanálnyi levendulavirágot 8 napon keresztül. Utána palackokba szűrve tároljuk.

Finom ételek, italok, sütemények is készülnek levendulával. Magyarországon talán még szokatlan ez a felhasználási módja, de más országokban szívesen eszik-isszák a levendulát.


Forrás: https://gyorgytea.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!