Ennyi mindenre jó a fekete dió

Szerző: Szimpatika
A fekete dió (Juglans nigra) egy ősi dióféle, melynek a leveléből, éretlen gyümölcséből és kopáncsából készítenek kivonatokat, szárítmányokat. Számos egészségügyi probléma esetén lehet a segítségünkre ez a csodálatos hatékonyságú gyógynövény.

A fekete diónak igen magas a telítetlenzsír-tartalma, valamint értékes fehérjéket tartalmaz. Esszenciális zsírsavak egész tárháza található meg benne: linolsav, palmitinsav, sztearinsav, linolénsav. Ezenkívül tanninban gazdag, amely rendkívül hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyag. Ásványi anyagokban, így magnéziumban és káliumban, és értékes nyomelemekben is bővelkedik a fekete dió és a belőle készült kivonatok.

A szív- és érrendszeri problémákra a fekete dió és a közönséges dió gyümölcsként történő fogyasztása egyaránt jótékony hatással van. A feketedió-kivonat, amely elsősorban alkoholos tinktúra formájában hozzáférhető, rákellenes, valamint parazitaellenes hatása miatt ismert. Fertőzésekre, asztmára, székrekedésre, cukorbetegségre, gyomor-bél rendszeri gyulladásokra, magas vérnyomás, illetve koleszterinproblémák esetén is javasolják. Candidiázis, szájpenész, penészgombák okozta problémák, fekélyek, sebek, psoriasis, szemölcsök, vírusszemölcsök esetén is ajánlott mind külső, mind belső használata. Németországban gyógyszerként jegyezték be a fekete dió tinktúráját.

Biztonságos használat

Magas tannintartalma miatt máj- vagy vesebetegségben szenvedők hosszabb távon ne alkalmazzák. Fogyasztása okozhat hasmenést. Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek fogyasztásával párhuzamosan fokozott vérnyomás-ellenőrzés, illetve a kezelőorvossal történő konzultáció javasolt. Ugyanez a biztonságos használat javasolt cukorbetegség esetén, inzulin vagy egyéb vércukorszint-csökkentő gyógyszer szedésekor. Várandós és szoptatós anyukáknak nem javasolt a használata! Akinek erős dióallergiája van, szintén kerülje a feketedió-tinktúra használatát, illetve kérjen tanácsot hozzáértő szakembertől. Folyamatosan, hosszabb távon nem javasolt a szedése senkinek: maximum 10 napig szedjük egyfolytában, utána egyhetes szünetet kell tartani. Ellenőrzés, személyre szabott tanácsadás nélkül senkinek sem javasolt a szedése.

Különböző hatóanyag-tartalmú és minőségű készítmények kaphatóak ma már az internetes vagy gyógynövényes kereskedelmben. Mindig ügyeljen arra, hogy megbízható forrásból származó készítményt válasszon!


Forrás: www.tisztitokurak.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!