„Hiányzik a tolerancia”

2014. 05. 05.
Szerző: Marosi Viktor
|
A gyerekgyógyászatból a 70-es években vált ki az újszülöttekkel foglalkozó szakágazat. Magyarországon szerveztek egy újszülött-intenzív osztályhálózatot, amellyel képesek voltak felvenni a harcot a koraszülötteket érintő légzészavarokkal. Az azt követő években az addig stagnáló csecsemőhalandóság csökkenni kezdett.

Interjú dr. Szabó Miklós gyermekgyógyász professzorral és Veréb Németh Rékával, a Kis Veréb Alapítvány elnökével.

Ma a gyerekgyógyászaton belül hol foglal helyet az újszülött-gyógyászat?

Fotó: Marosi Viktor

Sz.M.: Keressük a helyünket, de ennél fontosabb, hogy a koraszülöttek és az újszülöttek egészségügyi ellátása egy magas prioritású terület legyen. A koraszülöttek ellátása magas szakmai tudást, de legfőképpen sok emberi ráfordítást igényel ahhoz, hogy a megfelelő gyógyítási eredményeket elérjük. Ez egy hosszú út, melynek az egyik eleme az, hogy fogadják el, hogy ha egy újszülött betegen jön a világra, sürgősségi ellátást igényel.

Kevesen ismerik az oxigénhiánnyal született gyermekek problémáját. Hogyan alakul ki ez a születési rendellenesség?

Sz.M.: Egy szépen fejlődő magzat, akinek minden potenciálja megvan az egészséges életre, születéskor súlyos balesetet szenved. A tudomány sokáig nem ismert olyan terápiát, amivel érdemben lehetett volna befolyásolni ennek a betegségnek a következményét az első életórákban és napokban. A 2000-es évek közepére állatkísérletek során derült ki, hogy egy súlyos oxigénhiányos állapot után, ha az újszülöttet lehűtik a normál testhőmérséklet alá (hypothermiás kezelés), az hatásos kezelés arra, hogy csökkentse ebben a betegségben a halálozást és a maradandó idegrendszeri károsodást. Azóta minden ilyen újszülött számára világszerte indokolt ez a kezelés. Sok-sok élményünk van arról, hogy súlyos állapotú babák milyen fantasztikusan meg tudtak gyógyulni e kezelés hatására, és mennyire boldogok azok a családok, akiknek a gyermeke egy ilyen rémisztő balesettel kezdi az életét.

Fotó: Marosi Viktor

Amikor egy újszülött ilyen balesetet szenved, az sokkolja a családot, hiszen a terhesség alatt egy egészséges magzat fejlődött ki. Sokan nyilvánvalóan orvosi műhibára gondolnak először. Ezt hogyan lehet kezelni?

Sz.M.: Az orvosi tevékenységnek nagyon fontos észe, hogy sokszor vagyunk kénytelenek a beteggel vagy a hozzátartozóval rossz hírt közölni. Amikor valakihez eljut az a tragikus hír, hogy a várva várt, egészséges gyermeke olyan súlyos állapotba került, amiben meghalhat, vagy ha túléli, maradandó idegrendszeri károsodása lesz, gyászt vált ki, aminek része az is, hogy keresi az okot. A gyász első fázisa a harag és a düh. Szintén nehéz elviselni a bizonytalanságot, hiszen mi sem tudjuk megmondani napokig, hogy ennek a válságos időszaknak mi lesz a kimenetele.

A Kis Veréb Alapítvány az első, ami kifejezetten az oxigénhiánnyal született gyermekeket és családjaikat segíti. Hogyan tudnak együttműködni?

Sz.M.: Az egyéni tapasztalat hitelessége olyan segítség, ami abban erősíti meg az érintett szülőket, hogy nincsenek egyedül. Ez a fajta kapcsolatlehetőség és tapasztalatcsere nagyon erős pszichés támogatást jelent azoknak, akik éppen bajban vannak. Minden, ami közösségi dimenzióba viszi az egyéni problémákat, az nagyon nagy segítséget jelent. Hiszünk abban, hogy ha nagyobb társadalmi figyelem fordul ezekre a problémákra, akkor hatásosabban tudjuk ezeket megelőzni, vagy eredményesebben tudjuk kezelni.

V.N.R.: A szülői önsegítő hálózat lényege, hogy az a sok feldolgozatlan lelki probléma, amibe egy szülő ilyenkor belekerül, megoldásra találjon. Sokan okolják magukat, mint ahogy én is tettem; ilyenkor gyakorlatilag elsiratjuk azt a képet, amit a várandósság alatt kialakítottunk. Szervezünk egy jótékonysági fotókiállítást, mely bemutatja, hogy az oxigénhiánnyal született gyerekek milyenek is valójában; ugyanúgy élnek, mint a többiek, ugyanúgy sírnak vagy nevetnek, ugyanolyan játékaik vannak... És mégis, sokszor mások. Hogyan lehet a mássággal együtt élni? Milyen érzés elfogadni? Az oxigénhiánnyal született gyermeket nevelő családok kisebb-nagyobb mértékben elszigetelődnek, mert a többség mégsem a hasonlóságot, hanem a különbözőséget látja. Célunk a tolerancia, az elfogadás erősítése a társadalomban, illetve, hogy ezek a családok a társadalmi elfogadás által ne érezzék magukat másnak az egészséges családok között. Szeretnénk a jövőben az I. sz. Gyermekgyógyászati klinika PIC-osztályát is segíteni bizonyos eszközökkel, melyek az újszülött ellátást még hatékonyabbá tehetik.

Többnyire mozgássérültek és értelmi sérültek csoportjára osztjuk a látványos sérüléssel élő embereket. Hogyan lehet érthetővé tenni a társadalom számára, hogy mit is jelent pontosan az, hogy valaki oxigénhiánnyal született, vagy kell-e egyáltalán?

Sz.M.: Nehéz kérdés, hogy mennyire akarunk társadalmasítani egy ilyen problémát, vagy mi a társadalmasítás egészséges szintje. Ezer szülésből másfél-két alkalommal fordul elő, hogy olyan fokú oxigénhiány lép fel, ami valamilyen kezelést tesz szükségessé. Ezzel stresszelni a sok ezer várandós anyát kontraproduktív lenne, és kevésbé etikus, mivel nincs olyan specifikus cselekvés, ami garantálja, hogy ez a probléma ne következhessen be.

V.N.R.: Egy picit ha mindenki megnyitja a szívét erre, máris jobb élete lesz ezeknek a gyerekeknek. De jelenleg hiányzik a tolerancia. Ha például ismerősökkel találkozunk, csak félve merik megkérdezni, hogy a gyerekünk jól van-e. Attól, hogy ő így született, mi takargatnivalóm lenne?! Az alapítványnak tehát az integráció is a célja, illetve, hogy a társadalomban minél szélesebb körben megismertessük ezt a problémát.

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el